Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Becherovku si při zmínce o Karlových Varech vybaví snad každý. Ne nadarmo se jí říká třináctý karlovarský pramen, obsahuje totiž přes 20 druhů bylinek a koření. Původně měla sloužit jako lék na žaludek, ale dnes je z ní náš nejprodávanější bylinný likér, který milujeme samotný i v drincích, jako je třeba právě legendární Beton. 

Legendární bylinný likér

Stejně jako je vyhlášený Beton (tedy Becherovka s tonikem), takovou legendou je i Becherovka. Dalo by se o ní říct, že je takovým naším národním pokladem, jehož věhlas  sahá i za hranice našeho státu. Ročně se jí vyrobí až 8 milionů litrů, není tedy divu, že patří k našim nejprodávanějším hořkým bylinným likérům. To však není jediné prvenství, které si drží. Kromě toho je i nejstarší značkou alkoholu u nás a v Karlových Varech má dokonce své muzeum. Recepturu vám tu však neprozradí, ta je totiž tajná a znají ji jen dva lidé na světě.  

Becherovka ke Karlovým Varům patří

Becherovka se s Karlovými Vary pojí již od počátku. Její historie sahá až do roku 1805, kdy Karlovy Vary navštívil doktor Christian Frobrig z Anglie a při svém odjezdu nechal místnímu lékárníkovi Josefu Becherovi recept. Josef Becher měl totiž v plánu vyrobit léčivý elixír, inspiroval se proto darovaným receptem, vylepšil jej a roku 1807 začal svůj vynález prodávat pod názvem English Bitter, který se později změnil na Karlsbader Bitter nebo Becherbitter. Tehdy se doporučovalo , že nejlepších léčebných účinků se dosáhne, když se bude popíjet dvacet gramů ráno a dvacet večer. 

Po Josefu Becherovi převzal obchod i výrobu likérů jeho syn Johann Nepomuk, který je považován za pravého zakladatele likérky. Právě jeho podpis najdete na každé typické placaté láhvi Becherovky, kterou roku 1866 vytvořil Karel Laube, švagr Johanna Bechera. Zajímavostí je, že pod německým názvem Karlsbader Becherbitter byl likér znám až do roku 1945, pak byla likérka znárodněna a začal se prodávat jako Becherovka

Becherovka neboli lék na žaludek

Becherovka byla původně vyvinuta jako léčebný prostředek pro zažívací potíže a podporu trávení, ale její vynikající chuť a aroma přitáhly pozornost mnoha lidí, což vedlo k jejímu rychlému rozšíření a popularitě. Od počátku byla původní receptura utajována jako rodinné tajemství, předávala se z generace na generaci a vyhlášený likér se podle ní vyrábí dodnes. 

Tajemná směs bylinek

Becherovka je známá svou hořkou a sladkou chutí s jemnými bylinnými tóny.
Likér je vyroben z více než 20 druhů bylin, koření a kořenů, které jsou pečlivě vybrány a smíchány dohromady. Následuje proces macerace a destilace, který dává Becherovce její charakteristickou chuť a aroma. Dnes se Becherovka vyrábí v novém moderním areálu becherovky v Karlových Varech-Bohaticích, původní továrna však byla v centru města v historické budově Steinberky, kterou nechal postavit Jan Becher v roce 1867.

Zde se pak Becherovka vyráběla více než 100 let a v současnosti se tu nachází Návštěvnické centrum Becherovka. Vypráví se, že bylinky, které zbyly z procesu macerace, prý dřív továrna nabízela karlovarským zahrádkářům. Byliny se zbytky lihu totiž fungovaly jako výborné hnojivo. Když je prý náklaďák rozvážel po městě, linula se vůně „becherovkových“ bylinek po celých Karlových Varech. 

Becherovka jako ideální ingredience do koktejlů

Becherovka se pije nejen samotná jako digestiv, často se používá i jako základ pro různé koktejly. K nejznámějším patří již zmiňovaný Beton – jednoduchý koktejl z 40 ml Becherovky a 100 ml toniku. K němu v průběhu let přibyla spousta modernějších drinků, které budete moci ochutnat i letos na filmovém festivalu v Karlových Varech. A nebo si můžete trochu vylepšený Grep Beton připravit doma. 

Budete potřebovat: led, 40 ml Becherovky Original, 50 ml toniku, 50 ml grepového džusu a plátek grepu na ozdobu. 

  1. Sklenici naplňte ledem a nalijte na něj Becherovku.
  2. Přidejte tonik a dolijte grepovým džusem. Vše opatrně promíchejte a dozdobte plátkem grepu. 

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Becherovka
Becherovka.com: Objevte přes 200 let staré tajemství Becherovky

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více