Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Portugalský sendvič bifana se připravuje jen ze dvou ingrediencí: Neuvěřitelně křehký a báječně šťavnatý je díky marinádě z vína
Zdroj: Wikimedia Commons, By Alberto González - http://picasaweb.google.com/agonzalez01/090610NelasFatimaByBike#5346740145976862546, CC BY-SA 3.0

Už vás nebaví, jak všichni grilují burgery? Až budete vy pořádat nějakou akci, co třeba hosty překvapit trochu jiným masem v housce? Sendvič bifana pochází z Portugalska, místo mletého hovězího je v něm plátek vepřového, které je tak výborné, že dalších ingrediencí není třeba. 

Sendvič s vepřovým místo burgeru

Sendvič bigana je populárním, ovšem ve světě ne zas tak známým, sendvičem portugalské kuchyně. Narazíte na něj v Portugalsku snad všude, a to od tradičních malých rodinných hospůdek v portugalských vesničkách až po restaurace nebo stánky s občerstvením v Lisabonu. V oblibě jej tam mají natolik, že jej v Portugalsku na své menu zařadil i McDonald’s a prodával jej jako McBifana.

Původ sendviče sice není příliš známý, usuzuje se však, že pochází z Vendas Novas, malého městečka v regionu Alentejo v jižní části středního Portugalska a mnoho restaurací tam tvrdí, že právě ony mají recept na tu jedinou pravou originální bifanu

Na bafanou stačí jen vepřové a houska

Půvab tohoto sendviče spočívá nejen v jeho báječné chuti, ale také v jednoduchosti přípravy. Skládá se totiž jen ze dvou hlavních ingrediencí – vepřového masa (obvykle kotlet) a speciální portugalské světlé housky papo seco, která je lehká, nadýchaná a na povrchu hezky křupavá. Právě křupavá houska se výborně hodí k šťavnatému plátku masa, jehož šťáva se krásně vsákne do středu housky. 

Dokonalá marináda zajistí šťavnaté maso

Navzdory své jednoduchosti má sendvič spoustu variant. Rozdíly jsou většinou ve způsobu marinování masa. To se obvykle nakládá do bílého vína a česneku, někde se ale marinuje ve speciálním pikantním vývaru s chilli papričkami, jímž se nakonec polévá i houska. Na některých místech se do sendvičů přidává také osmažená cibule. V Lisabonu do bifeny často dávají i hořčici.

Maso, které by mělo být nakrájené na co nejtenčí plátky, se může smažit na pánvi, v Lisabonu je ale často grilují, někde se dusí v omáčce tak dlouho, až se skoro rozpadá. Jak je u takto oblíbených pokrmů běžné, každý kuchař a každá rodina mají svůj vlastní tajný recept na to, jak připravit nejlepší bifanu. Pokud byste tedy někdy zavítali do Portugalska, stojí za to několik těchto sendvičů ochutnat. Každý může být trochu jiný, rozhodně ale všechny dobré. 

Jak na portugalský sendvič bifana?

A jestliže se do Portugalska nechystáte, připravte si bifanu doma. Je to snadné rychlé, ale hlavně neskutečně dobré. Jak tedy na to? 

Budete potřebovat: 4 tenké vepřové kotlety (přibližně 300 g), 1 lžička sladké papriky, ½ lžičky červených chilli vloček, 3 rozdrcené stroužky česneku, 2 bobkové listy, 200 ml suchého bílého vína, sůl a černý pepř podle chuti, 2 lžíce sádla, 2 lžíce másla, 1 lžíci olivového oleje a 4 světlé housky na sendviče, nejlépe papo seco, které si můžete upéct doma podle našeho receptu

  1. Nejprve naklepejte vepřové kotlety paličkou na maso nebo válečkem. Kotlety pak vložte do mísy, osolte je a opepřete, poté přidejte zbývající přísady marinády a vetřete je důkladně do masa. Mísu přikryjte potravinovou fólií a dejte ji do lednice alespoň na 4 hodiny nebo ideálně přes noc.
  2. Na pánvi rozehřejte sádlo, máslo a olivový olej. Množství tuku se nebojte, důležité je, aby se maso pomalu konfitovalo, ne smažilo, jak je běžné u steaků. Jakmile je směs horká, opatrně do ní vložte marinované vepřové maso, zbylou marinádu si nechte stranou. 
  3. Jakmile začne tuk bublat (po asi 5-8 minutách), vepřové maso otočte a přidejte na pánev zbylou marinádu včetně česneku.
  4. Vepřové maso občas promíchejte a obracejte, dokud se stroužky česneku nerozvaří (po zmáčknutí vidličkou se z něj stane pyré). Omáčku nechte ještě trochu zredukovat.
  5. Mezitím rozkrojte housky a rychle je opečte nasucho na pánvi. Obě strany housek pak potřete výpekem z masa a na spodní poloviny položte steaky. Přiklopte a ihned podávejte. Případně můžete ještě k sendvičům podávat hořčici nebo jí rovnou maso potřít. 

Náš tip: Na bifanu si můžete případně upéct i tyto burgerové housky podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Curiouscuisiniere.com: Bifana (Portuguese Marinated Pork Sandwich)
Tasteatlas.com: Bifana
Wetravelportugal.com: Bifana – Traditional Portuguese Bifana Recipe


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více