Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ve Španělsku mají tapas, v Řecku mezze, v Itálii antipasti a v Benátkách cicchetti. Tyto malé obložené chlebíčky jsou akorát tak jednou až dvakrát do pusy, připravují se na mnoho způsobů a nejvíc si je vychutnáte s nějakým drinkem. Přesně tak jako obyvatelé Benátek. 

Na drink v Benátkách

Zajít si v podvečer do baru na nějaký drink nebo prostě jen sklenku vína a k němu si dát něco dobrého na zub je jedním z oblíbených zvyků všech Benátčanů. Dokonce takovým, že pro něj mají i speciální frází „Andémo béver un'ombra”, která by se dala přeložit jako „Pojďme vypít stín“.

Fráze pochází z dob, kdy se víno prodávalo v malých stáncích přímo pod zvonicí neboli kampanilou svatého Marka. Prodejci si je stavěli do stínu (ombra) a přesouvali je podle toho, jak se na obloze posouvalo slunce. Podle toho se pak této sklence vína říkalo „stín“. 

Italská varianta tapas

Jednohubky cicchetti mají v nabídce snad všechny bary, kterým se v Benátkách říká bàcari nebo osterie, což jsou typické italské restaurace nabízející víno a nějaké malé jídlo. Stejně jako tapas jde o malé porce různých chuťovek, které se podávají k drinkům na zajedení, aby se vám moc brzy nezamotala hlava.

Ostatně Italové si na sklenku vína rádi zajdou i během obědové pauzy neboli siesty, která u jižních národů trvá poměrně dlouho, takže je čas si vychutnat drinků víc. Na cicchetti ovšem nechodí v Benátkách jen místní, ale i turisté. Stačí si jich objednat víc a máte během chození po památkách o oběd postaráno. 

Mini chlebíčky mnoha druhů

Cicchetti mají obvykle podobu chlebíčku – tedy kousku bagety či plátku polenty, na nichž se podávají různé dobroty jako místní uzeniny (prosciutto, mortadella či salsiccia), sýry, ryby, mořské plody, různé pomazánky, nakládaná zelenina nebo pečené maso.

Nejde vlastně o žádnou konkrétní specialitu, ale spíš o způsob podávání pokrmu formou malých porcí, který se jí rukou nebo párátkem někde na baru.

V benátských podnicích je mají vystavené ve vitrínách a průběžně je doplňují podle dostupných surovin, takže než dopijete jeden drink, můžete ochutnat zase trochu jiný obložený chlebíček

Kouzlo Benátek si můžete užít i doma

Ačkoli cicchetti vlastně nejsou jídlem, které by se běžně připravovalo doma, jako připomínka letní dovolené nebo možnost, jak se na ni naladit, fungují výborně.

A když si k nim dáte sklenku vína nebo Aperol či Campari Spritz, budete mít pocit, jako byste se přenesli do některé z úzkých benátských uliček. Pokud jste tedy na cicchetti dostali chuť, můžete je vyzkoušet rovnou ve třech variantách podle originálních receptů.

Ovetto neboli vejce s ančovičkami

Ovetto je jedním z nejklasičtějších a nejrozšířenějších cichetto v Benátkách a je také jedním z nejjednodušších na přípravu. 

Budete potřebovat: 4 vejce, 8 sardelových filetů a sůl a černý pepř

  1. Vejce uvařte, oloupejte a rozkrojte na poloviny. Na párátko napíchněte sardelový filet nebo malou vypeckovanou olivu a položte ji doprostřed poloviny vejce.
  2. Osolte a opepřete a podávejte samotné nebo na plátku bagety. 

Cicchetti s hruškou, gorgonzolou a šunkou

Kombinace sýra gorgonzola s něčím sladkým třeba s ovocem nebo medem je u cicchetti rovněž populární. Často se ještě sýr posype ořechy, buď vlašskými nebo pistáciemi. 

Budete potřebovat: 6 plátků bagety, 6 plátků sušené šunky, 1 hrušku, 80 g pikantního sýra gorgonzola, rukolu a extra panenský olivový olej. 

  1. Chléb nakrájejte na plátky. Položte je na plech a z obou stran je potřete trochou oleje. Opečte je pod grilem při teplotě 190-200 °C, aby byly zlatavé a křupavé.
  2. Mezitím nakrájejte hrušku na plátky. Na každý krajíček položte dva plátky hrušky, pikantní gorgonzolu nakrájenou na plátky, plátek prosciutta a několik lístků rukoly. Vše můžete ještě pokapat medem. 

Cicchetti Sarde in Saor 

Sardinky po saorsku byly a jsou oblíbeným pokrmem benátských námořníků. Tradiční pochutina se připravuje ze smažených sardinek a je ochucená sladkokyselou cibulí, piniovými oříšky a rozinkami. Jak ji připravíte?

Budete potřebovat: 300 g sardinek, 500 g bílé cibule, 25 g rozinek, 25 g piniových oříšků, 1 bobkový list, trochu rostlinného oleje, trochu bílého vinného octa, 2 bobkové listy a sůl a pepř podle chuti.

  1. Na omáčku nakrájejte cibuli najemno a nechte ji v hrnci zesklovatět na oleji. Přidejte piniové oříšky, rozinky a bobkový list.
  2. Osolte, opepřete a přilijte ocet. Vařte na mírném ohni pod pokličkou. Průběžně míchejte. Hotovou omáčku nechte vychladnout. 
  3. Sardinky očistěte, obalte je v mouce a osmažte na oleji. Po usmažení sardinky osušte a mírně osolte. Na krajíčky bagety nejprve naneste trochu omáčky, na ni položte sardinky a opět pokapejte omáčkou. Sardinky je lepší nechat odležet do druhého dne. 

Náš tip: Jedním z nejslavnějších benátských podniků na cicchetti, kam chodí i místní je bar Bacareto da Lele v ulici Fondamenta dei Tolentini. Zajít si tam je zážitek, takže až budete v Benátkách, určitě jej doporučujeme. 

Zkusit doma můžete i tyhle jednohubky v českém stylu: 

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Cicchetti
Devourtours.com: Easy Cicchetti Recipes: 3 Traditional Appetizers from a Venetian Local
Sanpellegrino.com: Venetian cicchetti

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více