Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Italská frittata aneb Omeleta, které spěch nesvědčí: Díky těmto fíglům bude krásně jemná a nadýchaná
Zdroj: Toprecepty, tejaja

Frittata je vlastně italská verze omelety. Tímto snadným a pestrým jídlem si obohatíme stůl při snídani, obědu, svačině, návštěvě i večeři. Lehká vajíčka doplněná o výborné ingredience jsou lahůdkou.

Co je frittata

Frittata je původně italská omeleta. Název pochází od slova "friggere", tedy smažený. A v tom spočívá hlavní rozdíl frittaty a klasické omelety. Pomalé smažení. Tuto omeletu nesmíme připravovat prudce. Jinak by jednak byla připálená, jednak i vysušená. A po takovém kulinárním zážitku netoužíme. Omeleta také bývá nižší než frittata.

Dál už je vše zcela jednoduché. Připravíme si ingredience a všechny najednou spojíme. Hotovo. Ale abychom si pochutnali, chce ale další fígle.

Co patří do italské frittaty

Italská frittata má plno variant. Dalo by se tomu vlastně říkat: „frittata aneb co dům dá“. Můžeme při přípravě totiž využít nejrůznější suroviny, které máme doma: nejrůznější druhy zeleniny (cherry rajčata, baby špenát, cuketu, dýni, brambory), sýry, ale i uzeninu (klobásky, párky, šunku). To je kouzlo frittaty. Všechny ingredience totiž máme v lednici nebo ve spíži. A podle toho tuto nadýchanou italskou omeletu připravíme.

Na co nezapomenout při přípravě frittaty

Kromě pomalého pečení je třeba ještě něco provést předtím, a to důkladně prošlehat vajíčka, aby byl výsledek báječně nadýchaný. Pokud chceme trochu vláčnější pokrm, kápneme do směsi trochu mléka nebo smetany. 

Obvykle se frittata smaží na pánvi, ale stačí vzít pánev vhodnou do trouby a jednoduše frittatu upéct. Příprava je pak mnohem snazší. Nepotřebujete frittatu otáčet ani ji neustále kontrolovat, jestli se náhodou nepřipaluje. Pokrm je také díky pečení lehčí.

Italská

Ačkoliv za zemi gurmánů je dnes považována Francie, byla to Itálie, kdo hrál z historického hlediska v evropské gastronomii prim. Obchodníci z Benátek a Florencie dováželi exotické koření a potraviny…

Jak na pečenou italskou frittatu

Na přípravu budete potřebovat: 8 vajec, olivový olej, 3 lžíce nastrouhaného sýra parmazán, 1 lžíci bylinek (třeba pažitka, rozmarýn, tymián), pepř a sůl. Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy rozklepněte vejce. Sýr nastrouhejte najemno, přidejte nasekané nebo sušené bylinky, sůl a pepř. Vše šlehejte, dokud nevznikne hladká směs.

Zapékací misku nebo pánev vhodnou do trouby vymažte olivovým olejem. Směs nalijte do nádoby a dejte do předehřáté trouby. Pečte asi čtvrt hodiny, dokud se frittata nenafoukne a lehce nezezlátne.

Frittatu můžete vyndat z trouby, sesunout na talíř a podávat. V Itálii na ni na talíři ještě někdo dává čerstvý sýr. Ať už je to mozzarella, nebo třeba parmazán. 
Další variantou frittaty je těstovinová verze s goudou, paprikou a bylinkami.

Zdroje informací:
https://www.lacucinaitaliana.com
https://www.billyparisi.com
https://www.vincenzosplate.com

Náš tip: Připravit si můžete podle videoreceptu třeba i tuto výbornou omeletu s pikantní uzeninou

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více