Květáková polévka II

maris Kuchařka: maris

Polévky 24 názorů

Suroviny

1 květák (menší)
2 mrkve
2 mladé cibulky
1 lžíce másla
2 lžíce mouky
kostka zeleninového bujónu
sůl
pažitka
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme studenou vodou, prošleháme a přivedeme k varu. Přidáme zeleninový bujón, na menší růžičky rozebraný květák, nakrájenou mrkev a cibulky.

  2. Vaříme min. 20 minut, aby se jíška dobře provařila, ke konci přidáme nakrájenou nať z cibulek, případně dochutíme solí a na závěr přidáme nakrájenou pažitku.

  3. Před přípravou dávám růžičky květáku na chvíli do osolené vody, vylezou z nich broučci, kteří se někdy v nich zabydlí.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 18 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Květáková polévka II

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Část komentů úplně od věci jsem smazala - Žížalka si popletla na který recept chtěla reagovat a byla z toho zbytečná debata....

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    MamlajdaD: Skvělý nápad. Taky občas použiju, ale nezamrazuju ( mám totiž plný mražák, teď právě hub). Takováhle diskuze se mi líbí, ráda čtu komentáře a občas se i poučím.;-)

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    MamlajdaD: Páni, to jsem rozpoutala bylo pěknou diskuzi. Pokud není nikdo sprostý a neuráží, je to fajn. Je dobře, když kuchaříci diskutují a tím si pomáhají. Já napsala svůj názor a bylo to v dobrém. Nebo ne?:-8

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Eja57: Tak to já nevím, co si lidi kupují, ale myslela jsem, že to nebude tak hrozné, jak píšeš. Většinu nákupů si nechám dovážet firmou, která je tady na to zavedená a i když s nimi nejsem někdy spokojená, tak měnit nebudu, obzvlášť v této době. :-(;-) Jednou za čas dojdu k mému řezníkovi, nacpu si mrazák a jednou za čas jedu se synem do zeleniny na výpadovku, kde mají pěkné zboží a není tam v určitou dobu moc lidí. :-8. Ale do velkých marketů teď raději nechodím. ;-) Ale víš, že by mne to zajímalo, jak hodně se ty bujony prodávají? :-D :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    MamlajdaD: " dnes už je většina lidí asi nepoužívá":-O no to jsi velký optimista....podle toho jak často je v nákupních košíkách vidím - tak soudím, že se používají, a průřezově všemi generacemi....

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    sikulka: Nic ve zlém, ale když se podíváš na datum vložení receptu, vidíš rok 2009, a to byla doba, kdy se bujony neodsuzovaly, byly ve vaření běžné. ;-) Časem se přidání bujonů začalo odsuzovat - samosebou, že kvůli éčkům. No a dnes už je většina lidí asi nepoužívá. Ale kdyby autoři starších receptů, kde je bujon, měli všechny ty recepty smazat nebo přepisovat.... no to si ani neumím představit, co by to bylo práce! :-) Když chci uvařit takový starší recept, kde je bujon použitý, udělám buď bez bujonu, nebo přidám skutečný silný domácí vývar (mám je v mrazáku, mne se osvědčily sáčky na led, kam dávám svařené velmi silné domácí vývary, nezabere to tolik místa). Zkus to taky, já mám zamrazené domácí "bujony" zeleninové i masové, kuřecí, někdy i slepičí. Zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    sikulka7: no ne každý má rád tvrdou zeleninu. Za pět minut se uvaří jen málo zeleniny. Pokud je květák nasekány hodně na drobno, tak možná. Ale růžičky květáku se mi za pět minut neuvaří.

    Odpovědět

  • maris maris(autor receptu)

    sikulka7: já jsem to zle nevzala;-):-8

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    Maris - nechtěla jsem se tě dotknout, tvůj recept se mi líbí, já jen nemám ráda ta dochucovadla.:-K

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    maris: Dobře, tak 10 minut před koncem, ale myslím, že 20 minut je hodně.
    Samozřejmě vím, že existují bujony bez éček, ale nemám je ráda i proto, že svou chutí přebijí chuť pokrmu a potom všechno chutná stejně. Vždyť květáková polévka je velká dobrota a když tam dám bujon, masox, nebo podravku, tak se mi ta jemná chuť květáku ztrácí. A to je škoda.

    Odpovědět

  • maris maris(autor receptu)

    sikulka7: Existují i bujony bez éček ( o které Ti asi jde) :-8
    Květák na kaši rozhodně není, v polévce by měla být zelenina samozřejmě nerozvařená, ale měkká. Pět minut, jak tu uvádíš, je na jeho změknutí málo.

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    Ach jo, zase ten bujon. Vždyť vám přebije jemnou, skvělou chuť polévky. Jinak recept je skvělý, jen bych dala květák až asi 5 minut před dokončením, jinak je na kaši. Na závěr dávám ždibec sušené celerové natě, zvýrazní chuť i bez bujonu.

    Odpovědět

  • Manelka Manelka

    Výborně, suroviny mám připravené. Dávám se do práce a myslím, že není, co pokazit. Díky moc. :yes::yes:

    Odpovědět

  • caaat caaat

    Dneska mi zůstal vývar z květáku, tak jsem jí uvařila i s vajíčkem a je výborná :-) Bod udělen.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Dnes jsem dělala květákovou polévečku podle tebe Maris;-)přidala jsem ještě jeden brambor a muškátový oříšek,ale jinak byla skvělá:-p;-):yes:+dávám bodík,fotečku nemám:-8,tak příště;-):yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: květáková polévka bez jíšky recept květáková polévka recept kvetakova polevka recept květáková polévka květáková polévka kvetakova polivka květáková polévka bez jíšky květáková polévka nej recept květáková polévka recepty recepty květáková polévka recept na květákovou polévku nejlepší květáková polévka recept květáková polévka květáková polévka s mrkví květák oba polevka polevka kvetakova květáková polévka s vajíčkem polévka květáková recept kvetakova polevka kvetakova polevka bez mouky