Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

K houbovým karbanátkům se skvěle hodí třeba vařené brambory.
Zdroj: Toprecepty.cz

Současné počasí stále přeje houbařům. Než však začnou své lesní úlovky sušit na zimu nebo nakládat, snaží se především vytvořit skvělé pokrmy z čerstvých hub. Mezi oblíbené patří například smažené karbanátky.

Maso chudých

Smažené pokrmy mají našinci rádi. Ať už jde o sýr, řízek či karbanátek, v poledních nabídkách restaurací mizí jako první, v neděli se často objevují jako „sváteční“ oběd. Proto se nabízí, že i by se i houby měly skvěle hodit do smažených pokrmů.

Přeci jen, říká se jim maso chudých, tudíž není problém vytvořit třeba houbové řízky nebo velmi chutné karbanátky, do nichž můžete, ale nemusíte, přidat mleté maso. Vyzkoušejte druhou verzi a zjistíte, že vůbec nebudete mít pocit, že vám v české obdobě hamburgeru něco chybí.

Koření pokrmu sluší

Koření, které do houbových karbanátků použijete, především pak majoránka, přidá specifickou chuť, která pokrm nepochybně řadí mezi oblíbená jídla houbařů i těch, kteří si rádi pochutnají na bezmasém jídle.

Houbové karbanátky v trojobalu

Na smaženou dobrotu z hub budete potřebovat: 400 g čerstvých hub, 1,5 housky nebo rohlíku, 200 ml mléka, 40 g másla, 170 g strouhanky, 2 vejce, 2 stroužky česneku, 1/2 cibule, 1 lžíci sušené majoránky, kmín, sůl a pepř. Na obalení - polohrubou mouku, vejce, strouhanku. Na smažení - sádlo nebo olej.

Jak na to?

  1. Očištěné houby nakrájejte na menší kousky. Na kostky si nakrájejte také rohlíky, které dáte do mísy a zalijete mlékem.
  2. Na pánvi s rozpuštěným máslem nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli.
  3. Přidejte houby, přisypte špetku soli, pepře a kmínu a nechte dusit. Až se voda odpaří, odstavte pánev ze sporáku. Houby nechte vychladnout a poté je rozmixujte nebo pomelte.
  4. Z rohlíků zlehka vymačkejte mléko a přidejte je k vychladlým houbám. Přidejte vejce, rozmačkaný česnek, strouhanku, špetku soli a majoránku.
  5. Ze vzniklé hmoty vytvarujte středně velké karbanátky, které osmažíte na pánvi buď na sádle nebo na rostlinném oleji.
  6. Jako příloha se skvěle hodí vařené brambory nebo bramborová kaše.
Skvělé karbanátky se dají vyrobit i z květáku. Náš videorecept vám poradí, jak na to:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více