Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fotografování jídla se v posledních letech stalo trendem.
Zdroj: freepik

Sociální sítě mají na velkou část lidí někdy až přehnaný vliv. Jak se ukázalo, týká se to i gastronomie, jejíž trendy někteří jedinci sledují tak úzkostlivě, že mohou dostat takzvané FOODMO. Jde o strach z promeškání toho, co právě letí. I když to tak nevypadá, může FOODMO ohrozit i zdraví člověka.

Inspirace na internetu

Snímky jídla a recepty poslední dobou zaplavily sociální sítě. V době, kdy má každý v kapse telefon s fotoaparátem, je velmi snadné prezentovat, jaký pokrm jste si dali v restauraci nebo uvařili doma. Pokud je přidán i recept, mnohé z nás to inspiruje, aby si dané jídlo vyzkoušeli vytvořit také, popřípadě zašli do restaurace, v níž fotka vznikla. Může ovšem nastat moment, kdy už takové jednání není standardní, dokonce by se dalo označit za rizikové. V takovou chvíli už daný jedinec podle serveru StudyFinds zřejmě trpí jevem, zvaným FOODMO.

Speciální strach

Pojmenování vychází z anglického pojmu FOMO, což je „fear od missing out“, tedy strach z toho, že něco promeškáme. U FOODMO jde o strach, že nebudeme znát trendy v gastronomii, tím pádem netušíme, co je populární jíst. Proto hledáme nejčastěji na YouTube a Facebooku recepty na pokrmy, které právě „frčí“, a snažíme se je vytvořit i doma. Pokud na to ovšem nemáme čas, nastává zmiňované FOODMO.

Rizikový faktor

Problém však přichází tehdy, když člověk sleduje na sociálních sítích hlavně amatérské kuchaře. Jak upozorňují odborníci, je vhodné si informace z takových příspěvků ověřovat. Ne vždy jsou totiž například jídla, prezentovaná jako zdravá a výživná, skutečně taková.

Opravdovým rizikem se FOODMO stává pro lidi, kteří trpí nějakým výživovým omezením. Klasicky třeba diabetici či pacienti po transplantacích, kteří musí užívat imunosupresiva (látky, které potlačují funkci imunitního systému- pozn.red.). Pokud tací podlehnou FOMO, spojeným s jídlem, často konzumují a sami si připravují pokrmy, které mohou ohrozit jejich zdraví.

Američané „vedou“

Nejhůře s „postižením“ FOODMO jsou na tom jsou obyvatelé USA. Podle průzkumu mezi 2 000 Američany, kteří používají sociální sítě, 77 % z nich pociťuje strach z promeškání trendů v oblasti jídla. Aby mu předešli, polovina respondentů (57 %) se pokoušela připravit recepty, které našla na internetu, a v průměru připraví čtyři online recepty měsíčně.

Vzhledem k tomu, že průměrný účastník průzkumu stráví na sociálních sítích čtyři hodiny denně, obsah týkající se jídla se v průběhu dne objeví v jeho feedu nejméně sedmkrát. Průměrný člověk kvůli tomu na sociálních sítích sleduje nejméně deset účtů souvisejících s jídlem.

Odbourejte zbytečný strach

Je důležité si uvědomit, že strach z toho, že si nestihneme připravit recept, který je právě populární na internetu, nemá reálný základ. Když totiž časově nezvládáte si jídlo podle videa či několika fotografií připravit, vůbec nic se nestane. Na to je dobré myslet pokaždé, když pocítíte úzkost z toho, že „nejdete s dobou“ v oblasti vaření.

Zdroje informací:

studyfinds.org - The Rise Of ‘FOODMO’: Fear Of Missing Out On Trendy Food Is Rampant On Social Media

bhg.com - What is FOODMO? A New Study Explains the Effects On Social Media Users

delicious.com.au - Do you experience FOODMO (the fear of missing out on trendy foods online)?

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více