Holka u plotny radí: Jednoduché sušenky s arašídovým máslem a čokoládou voní skořicí a rozplývají se na jazyku
2. 10. 2023 Vaření
Sušenky neboli cookies jsou v posledních letech stále oblíbenější a najdete je i v běžné nabídce mezi dezerty kaváren nebo cukráren. Ovšem jedna klidně vyjde i na desítky korun. Přitom totéž zvládnete udělat doma a možná ještě lépe!
Malý arašídový zázrak
Přiznávám se, že já sušenky jako takové moc ráda nemám. Je to hlavně proto, že jsou často suché. Odtud zřejmě vzaly i svůj název. Ovšem sušenky s arašídovým máslem, které vám dnes v podobě receptu nabídnu, suché vůbec nejsou.
Díky kombinaci másla a arašídového másla si i po upečení zachovají vláčnost uvnitř a křupavost na povrchu. Tyhle sušenky jsem zkoušela už v několika variantách, například s přidanými rozinkami, nebo polévané různými druhy polev, a vždycky měly úspěch.
Chutnají ale i v té nejzákladnější verzi a nám doma pokaždé nějak záhadně rychle mizí ze stolu. Tak třeba zkuste, zda bude tohle kouzlo fungovat i u vás...
Mohlo by vás zajímat
Recept na arašídové sušenky
Na základní těsto budete potřebovat: 130 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, špetku soli, trochu skořice, 160 g krupicového cukru, 80 g másla, 80 g arašídového másla, 1 vejce a 50 g nahrubo nasekaných arašídů
Na dozdobení: mléčnou čokoládu, nasekané arašídy a sůl
Jak na to? Všechny suroviny na těsto smíchejte, tvaruje kuličky velikosti vlašského ořechu, klaďte je na plech vyložený pečicím papírem a pomocí skleničky s pomoučeným dnem udělejte z každé kuličky silnější placku. Pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů 12 minut.
Poté vyjměte celý plech a sušenky nechte zcela vychladnout. Pozor, během chladnutí jsou velmi křehké a mají tendenci se lámat, nesundávejte je tedy z plechu moc brzy.
Vychladlé sušenky polévejte rozpuštěnou čokoládou a sypejte nasekanými arašídy a případně trošku soli, ta dodá výsledné chuti zajímavý šmrnc.
Moje tipy:
- Co se týká ochucení těsta, dobře fungují i rozinky naložené v rumu, jen se pak nedají tvořit dobře kolečka, protože rozinky sem tam vypadávají. Ale chuťově jsou skvělé.
- Z koření doporučuji také vanilku nebo místo skořice směs perníkového koření.
- Sušenky můžete zdobit polevou i jednoduše cik-cak, nebo je polévat celé a případně posypat oříšky hned, dokud poleva neztuhne.
![]()
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma guláš. Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby váš guláš byl perfektní
Původní guláš se podobá spíše naší verzi gulášové polévky. Nicméně dobrý "hospodský" guláš si můžeme lehce připravit i doma, když víme, jak na to. … Číst více
Dort pro prezidenta T. G. Masaryka: S vůní mandlí a čokolády podle receptu slavné Marie Janků-Sandtnerové chutná božsky
Prezidentské volby se blíží, tak co si třeba při… Číst více
Hubnutí podle Petry z MasterChefa: Zkušená koučka radí nic si nezakazovat a nestresovat se. A přidává recept na skvělé zelňáky
Soutěž MasterChef Česko 2022 je sice za námi, ale… Číst více
Jak dusit maso nebo zeleninu: Správný postup dušení masa zaručí jeho náležité změknutí a plnou chuť omáčky
Co je dušení Dusit můžeme např. rýži nebo jinou obilovinu, zeleninu, ovoce, houby. Nejčastěji dusíme maso, protože tím dosáhneme intenzivnější vůně,… Číst více
Jak připravit maso na česneku? Přinášíme univerzální návod pro všechny druhy masa
Základem je výběr správného masa. Kdo má raději dietnější drůbeží maso, může použít vykostěné stehno, které hezky vypadá, když se sváže do balíčku. V… Číst více
Prezident Edvard Beneš miloval obyčejná jídla. Třeba kávu s mlékem, nebo tyhle jednoduché sladké nudle s tvarohem
Přemýšleli jste někdy, co se tak jí na Pražském… Číst více
Řízky, zelňačka, věnečky i prázdné stoly: Takhle vypadaly rauty ve volebních štábech Petra Pavla a Andreje Babiše
Česká republika má nového prezidenta a stal se… Číst více
Příběh Petry z MasterChefa: Během soutěže přibrala 10 kg. Bylo to emočním hladem, říká teď, když znova začíná hubnout
Soutěž MasterChef Česko sice skončila, ale… Číst více
Irish stew aneb Guláš šmrncnutý Irskem: Voní česnekem, pivem a slaninou a s čerstvým chlebem chutná božsky
Jaro si dává načas, proto nám ještě mnohdy… Číst více
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Vaření a dušení masa má svá pravidla. V prvním případě získáme silné vývary, které se uplatní nejčastěji se zeleninou a omáčkami, ve druhém případě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více