Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočkové tofu nadchne nejen vegetariány: Podle tohoto jednoduchého receptu ho zvládnete připravit jako nic
Zdroj: Freepik, valeria_aksakova

Tofu je jednou z nejoblíbenějších náhražek masa. To klasické se vyrábí ze sóji, co ale dělat, když sóju z nějakého důvodu nechcete konzumovat? Řešením je tofu z červené čočky. Jeho chuť je možná ještě lepší než toho sójového a ani pro něj nemusíte do obchodu. Poměrně snadno ho totiž vyrobíte i sami doma.  

Čočka se hodí i na tofu

Luštěniny jsou pro vegany a vegetariány přímo ideální potravinou, neboť jsou dokonalým zdrojem bílkovin, které tak s jejich pomocí mohou doplnit. Vedle klasické hnědé čočky a žlutého hrachu se v posledních letech v našich jídelníčcích zabydluje i červená čočka. Tato úžasná drobná luštěnina má široké možnosti využití.

Připravíte z ní vynikající polévku, pomazánku, ragú, indickou specialitu dal, salát, placičky a výborná je i jen uvařená a podávaná klasicky s vejcem. Její hlavní předností je, že se nemusí namáčet, je rychle uvařená a nenadýmá. Pokud máte tuto luštěninu v oblibě, můžete ji využít jako suroviny pro přípravu domácího tofu.

Tofu místo masa 

Tofu je jednou z oblíbených veganských potravin. Vyrábí se srážením sójového mléka s různými syřidly – odtud pramení jeho označení sójový sýr nebo tvaroh, častěji se ale využívá do různých jídel (například omáček nebo směsí se zeleninou) jako náhražka masa.

Vzhledem k tomu, že konzumace sóji nemusí být podle odborníků tak úplně prospěšná, a my ji bohužel často jíme v nezdravé formě (tedy různé sójové náhražky uzenin), neměli bychom to s ní příliš přehánět.

Pokud tedy hledáte alternativu k tofu, je to z jiných luštěnin ideálním řešením. Tofu se dá připravit i z cizrny, fazolí a jiných druhů čočky (třeba z té zelené nebo z černé), z té červené je ale nejméně náročné. Navíc u jiných druhů je víc patrná chuť luštěnin a hlavně to z červené čočky má nejjemnější texturu

Jednoduché domácí tofu

Předností tofu z červené čočky je, že je velmi snadné na přípravu, na jeho výrobu vám vlastně stačí jen jedna surovina (tedy čočka a pak už jen voda a případně sůl) a výkonný mixér. Hotový výrobek je plný bílkovin a vlákniny, je nízkokalorický a hlavně chuťově neutrální, takže se dá využít úplně stejně jako běžné tofu, a ještě má atraktivní narůžovělou barvu.

Navíc si můžete snadno upravovat jeho konzistenci. Jen jednoduchým přidáváním a ubíráním vody lehce uděláte tofu krémové nebo naopak zase extra pevné, které je vhodnější na smažení. Využijete ho ovšem i do polévek, zapékaných pokrmů či sendvičů. A pokud by vám jen čočkové tofu přišlo příliš obyčejné, můžete si ho dochutit přidáním čerstvých či sušených bylinek, koření, chilli, mleté papriky nebo omáčky sriracha.

Recept na tofu z červené čočky

V případě, že hledáte nějakou náhražku masa i sójového tofu a to z červené čočky vás zaujalo, snadno si ho můžete připravit podle následujícího receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 141 gramů červené čočky, 355 ml vroucí vody, 473 ml vody o pokojové teplotě (případně méně, pokud chcete pevnější tofu – na pevné tofu vám stačí 355 ml vody, na extra pevné jen 237 ml) a 1 lžičku soli. 

  1. Čočku vložte do cedníku nebo síta a propláchněte ji pod studenou vodou, abyste odstranili prach a nečistoty.
  2. Smíchejte čočku a 1 a 1/2 šálku vroucí vody v nádobě mixéru a nechte odstát 15 až 20 minut, dokud voda trochu nevychladne. Poté směs čočky a vody rozmixujte při vysokých otáčkách do úplně hladké konzistence, přičemž několikrát přerušte mixování a seškrábněte stěny nádoby mixéru.
  3. Směs přelijte do hrnce se silnějším dnem a zašlehejte do ní zbývající 2 šálky vody (nebo 1,5 šálku vody pro extra hustou strukturu) a sůl.
  4. Za stálého prošlehávání vařte směs asi 6 až 8 minut, dokud nebude hustá a lesklá. Poté ji rozetřete v tenké vrstvě do zapékací misky a nechte v lednici odkryté aspoň 60 minut odležet, dokud tofu neztuhne. Chcete-li mít tofu pevnější, nechte ho v chladničce alespoň 8 hodin nebo přes noc.
  5. Ztuhlé tofu vyklopte na prkénko a nakrájejte na kousky. Skladujte ve vzduchotěsné průběžné nádobě v chladničce až 5 dní. Počítejte však s tím, že delším skladováním bude tofu pevnější. 

Náš tip: Čočkové tofu můžete použít místo toho klasického třeba do tohoto zeleninového pokrmu podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více