Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

I pečivo se dá zavařit: Koláč, bábovka nebo chleba ze sklenice pak vydrží čerstvé a vláčné několik měsíců
Zdroj: Toprecepty, výbušná

Patří zavařování čehokoliv k vašim oblíbeným zálibám? A víte, že kromě nakládaček, ovoce a marmelád můžete sterilovat i pečivo? Díky upečení ve sklenici a následném zavaření prodloužíte významně jeho trvanlivost, což oceníte třeba v létě na cestách. 

Zavařené pečivo oceníte na cestách

Možná si říkáte, z jakého důvodu byste vlastně měli zavařovat pečivo? Jsou však okolnosti, kdy to přijde vhod, například ve chvíli, kdy se budete chystat  na dovolenou do polních podmínek. Pečivo sterilované ve sklenici, které vydrží delší dobu čerstvé, ocení i celiaci, když cestující do míst, kde nemusí být dostupné bezlepkové pečivo

Ve sklenicích pečivo i upečete

Správně konzervované chleby a jiné moučníky vydrží měsíce a a navíc zůstanou nadýchané a šťavnaté. Tento nápad zřejmě pochází z německy mluvících zemí, odkud se dostal i k nám. Zavařování pečiva je poměrně snadné, nepotřebujete žádné speciální náčiní, vystačíte si jen s klasickými zavařovacími sklenicemi.

Důležité je, aby byly zcela rovné a měly hladké stěny, široké hrdlo a nejlépe šroubovací uzávěr. A samozřejmě musí být teplu odolné. Právě v nich rovnou pečivo upečete a v nich je můžete i sterilovat. Výhodou zavařeného pečiva je, že je ihned k dispozici na rozdíl od zamraženého, které se musí nejprve rozmrazit. Navíc mražené pečivo se musí skladovat v mrazáku, a ten většinou nebývá na cestách k dispozici. 

Co vše můžete zavařovat?

Sterilovat se dá z pečiva téměř vše. Ideální jsou k tomuto účelu hlavně moučníky z litého nebo třeného těsta. Do sklenice si tak můžete připravit snadný dezert – třeba mramorovou bábovku nebo bublaninu s ovocem, které po zavařování vydrží dlouho vláčné. Takové moučníky ve skleničce jsou i zajímavým dárkem, stačí jen sklenici ovázat mašlí.

Ve sklenici je však možné zavařovat i další druhy pečiva, třeba z chlebového či brioškového těsta. Do pečiva lze přidat i ovoce, které moučník hezky zvláční. V tomto případě ale vždy volte čerstvé, to mražené obsahuje hodně vody, což se může při zavařování negativně projevit. Stejně tak si dejte pozor na ořechy a různá semínka, ty totiž vytahují z těsta vlhkost a pečivo pak může být vysušené. Předejdete tomu tak, že ořechy a semínka předem nemočíte do vody. 

Jak postupovat při zavařování pečiva?

Na pečení a následné zavařování jsou vhodnější menší sklenice o objemu 200 až 300 ml. Na chléb však můžete použít i větší sklenice o objemu 500-750 ml. Důležité hlavně je sklo předem důkladně vymýt a sterilovat, aby bylo vše dokonale čisté. A jak tedy při pečení a následném zavařování postupovat? Stačí se řídit následujícími tipy:

  • Sklenice je nutné hlavně důkladně vymazat tukem (i hrdlo) a vysypat moukou, aby se pečivo dalo později ze sklenic snadno vyklopit. 
  • Těsta z droždí nebo kvásku se dávají do nádoby až ve druhé fázi kynutí. Ve sklenici tedy kyne již rovnou samotné pečivo. Těsta, která kynou pouze jednou, se dávají do nádoby ihned.
  • Těsto při pečení obvykle hodně nabude, proto nikdy neplňte sklenice více než do poloviny, ideální je jen do 1/3. Těsto dávejte do sklenice opatrně lžící, aby se tolik nelepilo na okraj. 
  • Aby těsto vykynulo, přiklopte volně víko sklenice. Utěrka je zbytečná, víčko udělá stejnou práci. Vnitřek víka raději namažte tukem, aby se těsto nepřilepilo. Bez problémů můžete péct s nasazeným víkem. Kůrka pak bude o něco jemnější.
  • Pokud by vám těsto přesáhlo okraj sklenice, stačí ho jen nechat vychladnout, seříznout a opět vrátit do sklenice.
  • Doba pečení záleží na druhu pečiva, jeho velikosti i tloušťce sklenic. V nádobách o objemu 250 ml se sladké pečivo peče asi 25 minut. Chléb, kynuté a kváskové pečivo potřebuje asi 35 minut ve sklenicích o objemu 400-500 ml a 40 minut ve sklenicích o objemu 750 ml
  • Vždy troubu dobře předehřejte, u klasických litých těst na 180 °C. Chléb je lepší péct s párou při teplotě 230 °C po dobu 10 minut s párou. Poté uvolněte páru a snižte teplotu na 210 °C. 
  • Po upečení vyjměte sklenice z trouby. Nechte sklenice mírně vychladnout a důkladně očistěte okraje sklenic, aby na nich nezůstaly žádné zbytky po pečení nebo příliš mnoho tuku.
  • Pečivo před zavařováním nechte vychladnout buď ve sklenici nebo vyklopené. Chleby je lepší nechat chladnout na mřížce a pak je vrátit do sklenice. Kůrka chleba pak nebude tolik měkká. 
  • Před vyvařením sklenice pevně uzavřete. Sklenice můžete zavařovat v hrnci na sporáku, v troubě, parní troubě nebo v zavařovacím hrnci. Nejjednodušší je to v troubě, kam se vejde více sklenic najednou. 
  • Předehřejte troubu na 120 °C horkovzduch nebo na 130 °C horní/spodní ohřev. Sklenice postavte na hluboký plech a naplňte jej vodou do výšky asi 4 cm. Plech vložte do trouby a sterilujte cca 30 minut podle velikosti sklenic (menším 200ml stačí 25 minut, 750ml potřebují 35 minut). Poté nechte ve vypnuté troubě dalších 30 minut. 
  • Nakonec sklenice vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Pak už stačí jen otevřít víčko a pečivo vyklopit, až budete potřebovat. Pokud by to nešlo, stačí sklenicí poklepat o desku stolu. 

Náš tip: Pokud vás zavařování pečiva zaujalo, můžete si připravit třeba tyto jednoduché bábovičky podle našeho receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více