Odborník na otužování i hubnutí Libor Mattuš: Ženy po padesátce, pokud chtějí hubnout, se musí vyhnout i cukru v kávě
8. 11. 2023 Rozhovory a reportáže
Libor Mattuš o sobě říká, že je biohacker tělem i duší. Věří tomu, že každý si zaslouží být nejlepší verzí sám sebe. Hledá a zkoumá metody, včetně chladové terapie, jak dosáhnout v životě pozitivní změny pomocí práce s tělem. V rozhovoru pro Topecepty.cz Libor vysvětluje, jak se pomocí otužování dají shodit přebytečná kila, proč je důležité nehubnout přes restrikci kalorií či jak dokáže chlad pomoci lidskému zdraví i psychice.
Libore, co Vás vedlo k tomu, že jste se stal instruktorem chladové terapie a otužování?
Na podzim roku 2016 jsem procházel rozchodem s dlouholetou přítelkyní a řešil jsem vlastní psychický stav, protože jsme si byli na všech úrovních velmi blízcí, ta ztráta mě velmi bolela.
Dostával jsem se do depresivních stavů a nic mi nedávalo smysl. Četl jsem studie o chladových bodech a protože jsem s ním měl jako sportovec zkušenosti, najel jsem na poměrně intenzivní otužovací režim. Ten jsem držel celou zimu a ověřil si na vlastní kůži všechny efekty, které popisovaly studie.
Natolik si mě cílené vystavování chladu získalo, že jsem se jím začal zabývat naplno i jako instruktor. V roce 2022 dokonce vyšla má kniha „Chladová terapie“, která se stala vůbec prvním populárně-praktickým průvodcem touto terapií u nás.
Mohlo by vás zajímat
Jaké jsou podle vás hlavní benefity chladové terapie, a jak mohou lidem pomoci v běžném životě?
Určitě je to celková energie, chuť do života, navýšení akceschopnosti, velmi pocítitelná podpora imunity, z dlouhodobého hlediska to je podpora kardiovaskulárního zdraví či proudění lymfy. Pomáhá také spalovat kalorie, snižovat hladinu krevního cukru, mírnit jeho prudké výkyvy a dokonce může potenciálně pomoci hubnout.
Tím se dostáváme k optimalizací stravy, kterou se také zabýváte. Co si pod tímto pojmem máme představit?
Na internetu vydáváme spoustu rad a tipů na stravování – ty jsou však často úplně protichůdné. Já osobně se držím stylu stravování, který nabízí nejlepší poměr cena - výkon.
Tedy poměr investovaného úsilí a naproti tomu získaného výsledku. Například oproti tradičním pohledům nedoporučuji silné omezování v kalorickém příjmu, protože ho nepovažuji za dlouhodobě udržitelné.
Naopak hubnutí pomocí restrikce kalorií většinou vede k jojo efektu a drtivá většina lidí se vrátí tam, kde byla před dietou, nebo skončí dokonce ještě hůř.
Tento styl stravování popisuji také v online kurzu, který jsem připravil ve spolupráci s platformou Extrakurzy.cz. Jde o typ stravování, který omezuje příjem jednoduchých sacharidů, které bývají hlavním důvodem přibývání na váze, ovšem neomezuje sacharidy úplně, tak jako například ketogenní dieta, která je sice velmi efektivní styl stravování, ale pro většinu lidí obtížně udržitelná.
Dokázal byste našim čtenářkám poradit, jak bojovat s váhou po padesátce?
Možná mě za to dámy nebudou mít rády, ale měly by se vyhnout tradiční české kuchyni, hlavně přílohám jako je rýže, brambory, knedlíky a těstoviny. Vynechat by měly také cukr v kávě nebo jakékoliv sladké nápoje. To jsou největší nepřátelé úbytku váhy.
Dokonce nadměrná konzumace sacharidů a cukrů, která je pro naši kuchyni stále ještě typickou, zvyšuje úroveň chronického zánětu a nahlodává zdraví tkání, mimo jiné i kardiovaskulárního systému zevnitř.
Existuje vůbec nějaký univerzální recept na hubnutí, nebo musí každý přijít na ten svůj?
Jeden univerzální určitě není, najdete vícero způsobů, které fungují různým lidem. Já ve zmíněném kurzu přináším způsob, jenž je podle mě nejudržitelnější. Základem je určitě management stravy, který by za mě neměl být založený jenom na počítání kalorií, ale hlavně na pozornosti vůči typu kalorií, který přijímáme.
Může při redukci váhy pomoci i otužování?
Rozhodně. Je to velmi účinný, ale také velmi náročný způsob. Jednak se vystavujete větším dávkám chladu, až do pocitu třesu a zároveň nesmíte takto spálené kalorie ničím dojíst. To je dost velká výzva, protože budete mít opravdu velký hlad a chutě na vše možné.
Náš tip: Jak vypadá Liborova příprava i práce zjistíte v naší fotogalerii:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chybí vám léto a dovolená u moře? Příchuť Řecka vám na talíři připomene musaka
S dovolenými se to nejspíš i letos bude mít… Číst více
15 typicky jarních pokrmů láká barevností, chutí i lehkostí. Nechte se inspirovat
Není to těžké ani nemožné. Stačí zařadit více zeleniny, méně tučné maso a pohyb. Zdravější tělo i pocit odlehčení se brzy dostaví. Zeleninu a čerstvé… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Jak na to, aby byla sekaná šťavnatá a během pečení nepraskla. Postupujte podle těchto vychytávek
Sekaná pečené připravená z kořeněného mletého masa, nejčastěji směsi vepřového a hovězího, bývá oblíbeným pokrmem v mnoha rodinách. Nejčastěji je… Číst více
16 receptů na zpracování mletého masa: Nechte se inspirovat těmi nejlepšími pokrmy
Nejčastěji se používá maso hovězí, vepřové a kuřecí. Mletá zvěřina se hodí více do klobás, stejně jako maso skopové. Mleté rybí maso zužitkujeme… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
Při Poslední večeři chybělo jehněčí. Co měli Ježíš a apoštolové opravdu na stole?
V průběhu let byla Poslední večeře Ježíše Krista… Číst více
Z čeho připravit holandský řízek. Oblíbené recepty z mletého masa a strouhaného sýra
Směs na holandský řízek Osolené mleté maso promícháme s chladným mlékem nebo smetanou a necháme odležet. Poté přidáme vejce a strouhaný sýr,… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Odkud se vzalo zdobení vajec a podávání jehněčího? Poznejte historii velikonočních pokrmů
Jeden z nejoblíbenějších aspektů náboženských a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Dietoložka britské královské rodiny, Gabriela Peacock, pokřtila novou knížku a prozradila, jak rychle zhubnout i omládnout
Navštívili jsme novou cukrárnu Zdeňka Pohlreicha: Objednat si z Café Imperial Dolce můžete dorty a pečivo přes internet
Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 2 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 4 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 14 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 17 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové šišky: Oblíbené sladké jídlo vyžaduje předem uvařené brambory, mák s cukrem mu dají božskou chuť
Odlehčená jídla občas vyhledáváme všichni. A není to jen kvůli hubnutí
Odborník na otužování i hubnutí Libor Mattuš: Ženy po padesátce, pokud chtějí hubnout, se musí vyhnout i cukru v kávě