Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Libor Mattuš o sobě říká, že je biohacker tělem i duší. Věří tomu, že každý si zaslouží být nejlepší verzí sám sebe. Hledá a zkoumá metody, včetně chladové terapie, jak dosáhnout v životě pozitivní změny pomocí práce s tělem. V rozhovoru pro Topecepty.cz Libor vysvětluje, jak se pomocí otužování dají shodit přebytečná kila, proč je důležité nehubnout přes restrikci kalorií či jak dokáže chlad pomoci lidskému zdraví i psychice.

Libore, co Vás vedlo k tomu, že jste se stal instruktorem chladové terapie a otužování?

Na podzim roku 2016 jsem procházel rozchodem s dlouholetou přítelkyní a řešil jsem vlastní psychický stav, protože jsme si byli na všech úrovních velmi blízcí, ta ztráta mě velmi bolela. 

Dostával jsem se do depresivních stavů a nic mi nedávalo smysl. Četl jsem studie o chladových bodech a protože jsem s ním měl jako sportovec zkušenosti, najel jsem na poměrně intenzivní otužovací režim. Ten jsem držel celou zimu a ověřil si na vlastní kůži všechny efekty, které popisovaly studie.

Natolik si mě cílené vystavování chladu získalo, že jsem se jím začal zabývat naplno i jako instruktor. V roce 2022 dokonce vyšla má kniha „Chladová terapie“, která se stala vůbec prvním populárně-praktickým průvodcem touto terapií u nás.

Jaké jsou podle vás hlavní benefity chladové terapie, a jak mohou lidem pomoci v běžném životě?

Určitě je to celková energie, chuť do života, navýšení akceschopnosti, velmi pocítitelná podpora imunity, z dlouhodobého hlediska to je podpora kardiovaskulárního zdraví či proudění lymfy. Pomáhá také spalovat kalorie, snižovat hladinu krevního cukru, mírnit jeho prudké výkyvy a dokonce může potenciálně pomoci hubnout.

Tím se dostáváme k optimalizací stravy, kterou se také zabýváte. Co si pod tímto pojmem máme představit?

Na internetu vydáváme spoustu rad a tipů na stravování – ty jsou však často úplně protichůdné. Já osobně se držím stylu stravování, který nabízí nejlepší poměr cena - výkon.

Tedy poměr investovaného úsilí a naproti tomu získaného výsledku. Například oproti tradičním pohledům nedoporučuji silné omezování v kalorickém příjmu, protože ho nepovažuji za dlouhodobě udržitelné.

Naopak hubnutí pomocí restrikce kalorií většinou vede k jojo efektu a drtivá většina lidí se vrátí tam, kde byla před dietou, nebo skončí dokonce ještě hůř.

Tento styl stravování popisuji také v online kurzu, který jsem připravil ve spolupráci s platformou Extrakurzy.cz. Jde o typ stravování, který omezuje příjem jednoduchých sacharidů, které bývají hlavním důvodem přibývání na váze, ovšem neomezuje sacharidy úplně, tak jako například ketogenní dieta, která je sice velmi efektivní styl stravování, ale pro většinu lidí obtížně udržitelná.

Dokázal byste našim čtenářkám poradit, jak bojovat s váhou po padesátce?

Možná mě za to dámy nebudou mít rády, ale měly by se vyhnout tradiční české kuchyni, hlavně přílohám jako je rýže, brambory, knedlíky a těstoviny. Vynechat by měly také cukr v kávě nebo jakékoliv sladké nápoje. To jsou největší nepřátelé úbytku váhy.

Dokonce nadměrná konzumace sacharidů a cukrů, která je pro naši kuchyni stále ještě typickou, zvyšuje úroveň chronického zánětu a nahlodává zdraví tkání, mimo jiné i kardiovaskulárního systému zevnitř.

Existuje vůbec nějaký univerzální recept na hubnutí, nebo musí každý přijít na ten svůj?

Jeden univerzální určitě není, najdete vícero způsobů, které fungují různým lidem. Já ve zmíněném kurzu přináším způsob, jenž je podle mě nejudržitelnější. Základem je určitě management stravy, který by za mě neměl být založený jenom na počítání kalorií, ale hlavně na pozornosti vůči typu kalorií, který přijímáme.

Může při redukci váhy pomoci i otužování?

Rozhodně. Je to velmi účinný, ale také velmi náročný způsob. Jednak se vystavujete větším dávkám chladu, až do pocitu třesu a zároveň nesmíte takto spálené kalorie ničím dojíst. To je dost velká výzva, protože budete mít opravdu velký hlad a chutě na vše možné. 

Náš tip: Jak vypadá Liborova příprava i práce zjistíte v naší fotogalerii:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více