Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud jste sledovali poslední díl soutěže MasterChef Česko 2023, pak víte, že se celý natáčel v pražské restauraci Eska. Vydali jsme se na místo, abychom zjistili, co tenhle podnik aktuálně nabízí a za kolik, a jaká je místí smaženka, která si v MasterChefovi taky "zahrála".

Zimní zahrádka vs. vnitřní frmol

Oblíbená pražská restaurace Eska z rodiny Ambiente prošla letos v létě rekonstrukcí a rozdělila se na spodní pekárnu s bistrem, a horní restauraci Štangl pojmenovanou po jejím šéfkuchaři, kde si zakládají na lokálních surovinách. 

Dříve než samotný interiér ale můžete vidět rozlehlou přestřešenou zahrádku Esky v závětří haly Fóra Karlín. A protože je tu postaráno o podsedáky na jinak chladných dřevěných židlích, nabízí tento prostor příjemnou možnost intimnějšího rozhovoru návštěvníků. Uvnitř to totiž vyloženě žije.

Do Esky jsme zavítali 6.12. 2023 dopoledne a bylo docela narváno. Jen tu a tam bylo možné zaslechnout hudbu v hukotu kuchyňských a pekařských přístrojů, konverzujících návštěvníků, kávovaru, zákazníků stojících u pultu a kmitání neskutečného množství personálu. S rezervací místa předem zde neuspějete. 

Dobrou zprávou ale je, že život bistra s malými stolky je natolik dynamický, že jsme ukořistili místo k sezení relativně rychle. Stejně svižně zvládá kuchyně zdejší bujarý provoz – objednávka nám na stole přistála přesně za tak krátkou dobu, jakou potřebujete na usmažení chleba ve vajíčku a jeho nazdobení. K němu se ještě vrátíme. 

V Esce vzniká vyhlášený chléb 33 pečený na ohni a bukovém dřevě. Číselný název označuje obsažená procenta tuzemské žitné bio mouky, zbytek tvoří hlavně pšenice a mimo jiné 7% vařených brambor pro vláčnost.

Zajímavá jsou i další čísla: denně tu upečou kolem šesti set bochníků a každý z nich zraje minimálně 14 hodin. Tato extra vypečenost a křupavá kůrka vás přijde u jednoho bochníku na 115 korun

Snídaně šampionů

Chléb 33 tvoří základní stavební kámen místní snídaňové nabídky. Ta je vřelá i k těm největším spáčům, objednávat můžete až do tří odpoledne. Hned jako první položku tu najdete přímo snídani "Eska", která obsahuje fermentovanou pšenici s houbami, pošírované vejce, chleba 33, máslo, džem, zeleninu, buchtu a fermentovanou limonádu – vše celkem za 375 korun.

Ochutnat lze i krupicovou kaši s hnědým máslem a levandulí (188 Kč), párky s hořčicí, křenem a chlebem (178 Kč), míchaná vajíčka se slaninou (188 Kč) a nebo různé omelety v ceně dvou stovek bez pár korun. Uvedenou nabídku objednává zákazník sám u pultu, hned ji zaplatí, přebírá stojánek s číslem objednávky a jde ukořistit místo k sezení. 

Smaženka ve třech vydáních 

Jedním z důležitých artiklů na menu je bezpochyby smaženka, která hrála důležitou roli i při natáčení kulinářské soutěže MasterChef. V nabídce je ve třech provedeních.

Studená verze to-go z poloviny krajíce chleba obložená rajčetem a s cenou 98 Kč. To je místní nejlevnější i nejmenší smaženka, nic pro hladovce. Pro ty jsou v nabídce dvě čerstvě připravované a teplé variace smaženky. Vegetariánská s grilovanou zeleninou, cibulí a hořčicí za 238 Kč, a nebo smaženka se šunkou, cibulí, hořčicí a nakládanými okurkami za 258 Kč. Nejvíce zvědaví jsme byli právě na tuto masovou verzi.  

Eska smaženka pod drobnohledem

První a téměř to jediné, co vidíte, když vám obsluha donese smaženku se šunkou, je právě kopec lehce prohřáté pražské šunky s tukovým lemem. Když kopec šunky odhrnete, vykoukne na vás o nic menší nálož pokrájené cibulky, nasekaných kyselých okurek a hořčice z místní dílny (k dostání zde za 98 Kč/ 200 g). Pod tím vším sedí asi centimetr a půl tlustý krajíc chleba 33 zprudka osmažený ve vajíčku.

A jaká je byla smaženka skoro za 3 kila? Proti ingrediencím nelze říct ani ň. Prvotřídní šunka, domácí hořčice i křupavý kváskový chléb si jistě zaslouží pochvalu. Co nás potěšilo bylo i to, že smaženka až podivuhodně nenasákla tuk. Karamelová barva a křupavost vajec po stranách napovídá smažení v tuku na velmi vysokou teplotu. Že by to bylo sádlo? Každopádně, ptáte-li se, jestli se za těch dvě stě padesát korun najíte, tak rozhodně ano. Zda je to moc nebo málo na snídani, to už necháme na vás. Možná ale stojí za to alespoň jednou prvotřídní smaženku ochutnat a inspirovat se tak při domácí přípravě. 

Vypečený mazaný pult 

Když už jsme byli na místě, zapátrali jsme i v další nabídce. Spoustu výtvorů pekárny si můžete odnést s sebou. V prosklené vitríně objevíte třeba obložené chleby (kus za 118 Kč), které nepřekvapí složením, ale chutí určitě ano.

Stačí vložit spoustu másla, pražské šunky a uvařené vejce do kusu místního pecnu a zázrak je na světě. Právě důraz na kvalitu každé jednotlivé složky jednoduchých jídel vysvětluje, proč si tolik lidí Esku zamilovalo. Za vyzkoušení určitě stojí i extrémně křupavě působící sendvič s hovězí šunkou (98 Kč).

Nákladnější vánoční nálada

Kdo je na sladké, zaměří pozornost spíše na moravský koláč (78 Kč) nebo na tvarohovou buchtu (78 Kč). Pokud máte předvánoční náladu, v kombinaci se svařákem (148 Kč) se však nepohybujete v levných krajinách, nemluvě o vánočce za více než tři stovky.

Naopak zdejší káva z liberecké pražírny tu odpovídá běžným pražským cenovým hladinám, servírují ji do hrnečků bez oušek připomínající baňaté keramické květináčky. 

Obědy a e-shop

Když dorazíte později, od 11 do 15 hodin se nabídka rozšíří o obědové menu, běžně o čtyřech položkách včetně polévky. Nechybí ani signature dish z eskových dob minulých – brambory v popelu s uzenou rybou, kefírem, koprem a loupákovým máslem za 315 Kč, ty jsou už zcela legendární. A pokud máte Karlín z ruky, podle webových stránek Esky se brzy chystá také e-shop s nabídkou dovozu místního sortimentu až k zákazníkovým dveřím. 

A pokud i to je pro vás dálka, mrkněte se, jak to uvnitř vypadá, alespoň do naší galerie. Zmapovali jsme na místě vše, včetně cenové nabídky:  

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více