Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Populární cukrář Josef Maršálek se pro jednou stal pomocníkem své kolegyně z pořadu Buchty po ránu Terezy Bebarové. Herečka a moderátorka se totiž rozhodla, že tentokrát bude péct ona a Josef jí bude pouze „k ruce“. Z jejich spolupráce vznikl skvělý makovec.

Změna rolí

Místo klasického scénáře „Buchet po ránu“ se tentokrát oblíbený cukrář chopil pomocných prací jako je například šlehání sněhu z bílků. Jeho moderátorská kolegyně tak hned od začátku převzala otěže.

Sladké může být i zdravé

Divákům zdůraznila, že recept je bezlepkový a použité ingredience jsou vesměs zdraví prospěšné, půjde tedy o fit makovec. „Našlehaný tvaroh s jogurtem je plný bifido kultur a bílkovin,“ sdělila Bebarová. „Jablka, která strouháme i se slupkou, jsou zase plná vlákniny,“ doplnil ji Maršálek. Dokonce i hořká čokoláda, použitá na polevu, je podle něj prospěšná. Jsou v ní antioxidanty i železo,“ vysvětlil cukrář.

Slanina a sirup

Navíc přidal i několik dobrých rad. Například javorový sirup označil jako skvělý doplněk ke slanině či lívancům. Varoval také před déle skladovaným mletým mákem. „Je to olejovina a čím je starší, tím má větší tendenci žluknout,“ podotkl Maršálek.

Fit makovec

Na přípravu vynikajícího moučníku budete potřebovat: na těsto - 200 g mletého máku, 200 g strouhaných jablek, 4 vejce velikosti M, 250 g tvarohu s jogurtem, 50 g mletých vlašských ořechů, 100 ml javorového sirupu, 12 g prášku do pečiva, 1 g soli a 2 g skořice, na polevu - 100 g hořké čokolády a 20 ml kokosového oleje.

Jak na to?

  1. Do misky dejte oddělené žloutky, společně s tvarohem a jogurtem. Přidejte jablka, nastrouhaná i se slupkou, lehce promíchejte.
  2. Vlijte javorový sirup a pomalu ho vmíchávejte do směsi. Přisypte kypřící prášek, sůl a skořici, nakonec přidejte nadrobno nakrájené vlašské ořechy. Vše smíchejte.
  3. Z bílků připravte sníh, který ovšem nesmíte došlehat. Pomalu ho vmíchejte do těsta.
  4. Pekáč si vymažte olejem a vlijte do něj těsto.
  5. Vložte do předehřáté trouby na 160 °C horkovzduch a pečte 20-25 minut.
  6. Mezitím si připravte polevu. Do vodní lázně vložte rendlík, v němž si smícháte kokosový olej a čokoládu.
  7. Makovec vyndejte z trouby a ihned polévejte připravenou polevou. Krájejte a servírujte až po vychladnutí.

Rady slavného cukráře:

  • Mletý mák skladujte v lednici, pokud ho máte hodně, nebojte se ho zamrazit. „Tam vám určitě nebude žluknout,“ říká Maršálek.
  • Do běžného pečení se bílkový sníh nedošlehává. To se dělá pouze v případě přípravy dortu Pavlova, pusinek nebo bílkového krému.
  • Při přípravě polevy dbejte na to, aby voda v lázni nevřela. Var by totiž mohl čokoládu připálit.

Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu se podívejte do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Makovec podle Terezy Bebarové

Ukázat 7 fotografií

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pekli po dvacet nedělí známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidali i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více