Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marocký zaalouk je skvělý teplý i studený: Na jeho přípravu stačí jen lilek a rajčata, pikantní chuť a vůni Orientu zajistí správné koření
Zdroj: Wikimedia Commons, By Tamorlan - Own work, CC BY-SA 3.0

Máte rádi kořeněné aromatické pokrmy arabské kuchyně? Pokud rádi zkoušíte různé novinky a máte doma zrovna lilek, možná vás zaujme zaalouk. Tento marocký pokrm je důkazem toho, že z pár jednoduchých surovin se dá připravit neskutečná dobrota. Stačí, když ji správně okořeníte. 

Zaalouk - marocká specialita

Zaalouk je jednou z méně známých marockých specialit, která se do Evropy příliš nerozšířila. Je to ale škoda, neboť jde o ideální možnost, jak zpracovat lilky a rajčata. Zaalouk má poměrně blízko k další podobné pochoutce arabské, respektive levantské kuchyně, a sice k baba ghanoush. Tento pokrm je totiž oblíbený v oblasti Levanty, jak se označuje oblast ve východním Středomoří, kam patří Libanon, Sýrie, Jordánsko, Izrael a Palestina. Zatímco baba ghanoush se připravuje pouze z pečených lilků, do zaalouku se navíc přidávají ještě rajčata

Jednoduchý recept, pár surovin

Zaalouk je chutný a výživný pokrm, který lze podávat teplý i studený. Protože se připravuje jen ze dvou druhů zeleniny, je důležité vybrat hlavně kvalitní suroviny, což platí nejen pro rajčata a lilky, ale i pro olivový olej, který všechny ingredience spojí. Navíc se olejem často již hotový pokrm i zakápne. 

Zaalouk je vynikající samotný, kdy se podává obvykle s pita chlebem, dá se použít i jako vynikající dip ke grilovanému masu nebo k rybě. V Maroku jej podávají i s bramborami nebo s rýží, každé jídlo dokáže totiž povznést na mnohem vyšší úroveň. Dokonalou chuť zaalouku dodává hlavně koření, kromě česneku a mleté papriky v něm hlavně nesmí chybět římský kmín, koření typické pro orientální kuchyni, nejen pro tu arabskou, ale třeba i pro indickou. Celý pokrm pak krásně osvěží citronová šťáva a také zelené bylinky – koriandr a petrželka. 

Jak upravit lilek na zaalouk

Lilek se na zaalouk obvykle dusí s ostatními ingrediencemi, můžete jej ale i předem opéct buď v troubě nebo nad hořákem. To mu dodá zajímavou kouřovou a také lehce oříškovou chuť. Lilek opékejte asi 15 minut, nebo dokud není slupka spálená a lilek velmi měkký. Upečený lilek vyjměte ze slupky, rozmačkejte na pyré a pokračujte v přípravě podle receptu.

Lilek lze také opéct nakrájený na plátky na grilu nebo na pánvi. Stačí jej jen pokapat olivovým olejem a opékat několik minut z každé strany, dokud se neopeče dohněda. Pro jemnější konzistenci salátu lze i lilek nakrájený na kostičky předem povařit 12 až 15 minut doměkka. Poté už jej jen sceďte a přidejte do hrnce k ostatním surovinám. 

Jak na pravý marocký zaalouk?

Máte-li v oblibě lilek, určitě zaalouk vyzkoušejte. Během stále probíhající grilovací sezóny vám určitě přijde vhod. Jak na něj? 

Budete potřebovat: 1 velký lilek, 4 velká rajčata, 3 stroužky česneku, ¼ šálku nahrubo nasekaného čerstvého koriandru, ¼ šálku nahrubo nasekané čerstvé petrželky, 1 lžíci mleté papriky, 1 lžíci římského kmínu, 1 ½ lžičky soli, ¼ šálku extra panenského olivového oleje, ⅓ šálku vody, ⅛ čajové lžičky kajenského pepře (nebo podle chuti, lze i vynechat), 1 plátek citronu na ozdobu a extra panenský olivový nebo chilli olej na zakápnutí salátu. 

  1. Lilek a rajčata nejprve omyjte, oloupejte, z rajčat odstraňte semínka a vše nakrájejte na větší kousky. Česnek oloupejte a prolisujte. Ve velké hluboké pánvi nebo hrnci smíchejte lilek, rajčata, česnek, koriandr, petrželku, papriku, kmín, sůl, olej, vodu a kajenský pepř. Přikryjte a za občasného míchání vařte na středním až středně vysokém ohni asi 30 minut.
  2. Lžící nebo šťouchadlem na brambory vše rozmačkejte na kaši a přidejte do hrnce kolečko citronu. Hrnec již nezakrývejte a pokračujte ve vaření směsi ještě asi 10 minut. Citron směs ještě víc zvýrazní. 
  3. Směs vařte tak dlouho, dokud se nevypaří tekutiny a směs není dostatečně hustá. Poté ji zakápněte olivovým olejem nebo chilli olejem, pokud máte rádi ostrá jídla. Podávejte s plátky křupavého chleba. 

Náš tip: Lilek si můžete vychutnat třeba i zapečený s kuskusem podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více