Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bruselské řezy: Slané krémové jednohubky překvapí lehce pikantní chutí, jsou ozdobou svátečního stolu a snadné na přípravu
Zdroj: Toprecepty.cz

Když se řekne bruselské řezy, možná se vám vybaví dezert. Ale v tomto případě jde o slané pohoštění. Řezy jsou totiž plné šunky a sýru. Jsou snadné na přípravu a překvapíte trochu něčím jiným. Vynikající jsou s křupavým pečivem.

Slané pohoštění

Advent a vánoční svátky, to není jen o sladkostech. Při těchto příležitostech chystáme také řadu slaných pokrmů. Když připravujeme pohoštění, potřebujeme také zpestřit slavnostní stůl o slané chody. Ideální jídlo je takové, které se dá uzobávat, zatímco si povídáme s ostatními. Výborné jsou nejen jednohubky, chlebíčky, ale také bruselské řezy. Nepečou se, jen je třeba nechat řezy několik hodin ztuhnout.

Ingredience na bruselské řezy 

Co jsou to bruselské řezy? Především velké množství hermelínu, plátkový sýr, máslo, šunka, pepř a sůl. Tuto směs poskládáme do plátů a necháme ztuhnout. Je třeba počítat se ztuhnutím zhruba čtyři hodiny. Pláty pak nakrájíme na kousky a ozdobíme zeleninou a pomazánkovým máslem. Výsledek je velmi ozdobný a vynikající. K této dobrotě se hodí přikusovat křupavé pečivo, ale také třeba kousky zeleniny.  

Večírky a oslavy

Chystáte u vás doma večírek? Drobné pohoštění je tedy nutností! Pokud součástí akce není kompletní menu v podobě tříchodové večeře, měli byste návštěvě nabídnout alespoň malé občerstvení, obzvlášť…

Příprava bruselských řezů

Na přípravu bruselských řezů budete potřebovat: 300 g hranaté plátkové šunky, 250 g plátkového sýru, 250 g másla, 2 hermelíny, 1 lžíci majonézy, 1-2 špetky mletého pepře (podle chuti) a sůl. Na ozdobu: 150 g pomazánkového másla (podle potřeby), petrželka a ředkvičky.

Jak na to? Nechte změknout máslo. Do mísy jemně nastrouhejte hermelíny, přidejte máslo, majonézu a vše rozšlehejte. Dochuťte pepřem a solí. Připravte si pláty alobalu a dávejte na ně vždy plátek šunky, který potřete pomazánkou, na to plátek sýra a zase pomazánku, šunku a pomazánku. Opakujte, dokud nevznikne kostka vysoká asi 2,5 cm. Posledním plátkem je šunka.

Vše zabalte do alobalu a dejte na čtyři hodiny do lednice ztuhnout. Pak okrájejte strany a vše pokrájejte na stejné kostičky. Ozdobte je pusinkou z pomazánkového másla, petrželkou a malým plátkem ředkvičky. Do kostiček zapíchněte ozdobná párátka a postavte na talíř.

Náš tip: Připravte si bruselské řezy podle tohoto videoreceptu: 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více