Koblihy z odpalovaného těsta

hosta Kuchařka: hosta

Moučníky , Smažené 14 názorů

Suroviny

240 ml vody
90 g másla
10 g cukru krystal
1/4 lžičky soli
230 g hladké mouky
3 velká vejce
1-2 bílky lehce našlehané
olej na smažení
Medová poleva:
150 g cukru moučka
lžíce medu
3 až 4 lžíce mléka
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vodu s máslem, cukrem a solí přivedeme k varu. Přidáme mouku a mícháme, dokud z těsta nemáme jednolitou šišku a na dně hrnce se neobjeví bílý povlak.

  2. Těsto necháme mírně zchladnout - asi minutu ho promícháme metlou. Jedno po druhém přidáme vejce. Vejce vždy zcela zapracujeme do těsta (používám elektrický šlehač na malé obrátky), pak teprve přidáme další.

  3. Nakonec přidáme bílky, těsto by mělo být lesklé a hladké a držet tvar.

  4. Dáme rozpálit olej na střední teplotu. Z pečicího papíru nastříháme čtverce, ty lehce potřeme měkkým máslem a na každý čtverec (měla jsem jich 25) nastříkáme z odpalovaného těsta kolečko.

  5. Do vyhřátého oleje položíme koblížky papírem navrch. Po minutě papír ze smažící se koblihy za pomocí nějakého užitečného nástroje sloupneme. Nebojte, jde to lehce, nadzvednete růžek papíru vidličkou a sundáte. Ale dávejte prosím pozor!

  6. Jakmile kobliha zezlátne, otočte ji a pokračujte ve smažení. Smažte je prosím zvolna, pomalu, aby byly hotové i vevnitř, s koblihami se musí opatrně. Smažte opravdu pomalu do zlatavé barvy - jako koblihy - pokud budete mít bledé, tvar s propadne a nebudou křoupat. Než jsem to odhadla správně, trvalo mi to jednu pánev. Mezitím co koblihy chladnou, rozmíchejte si z uvedených surovin polevu a vrch koblížků do něj namočte.

Poznámka

Koblihy z odpalovaného těsta, stočené do kroužku, s charakteristickým rýhováním, smažené ve vysoké vrstvě tuku a pak obalené v různých polevách nebo v cukru či skořici s cukrem, se ve Francii (a nejen tam) smaží na masopustní úterý. Ty co vidíte na obrázku byly s medovou polevou. Naleznete je i pod názvem cruller, který pochází z holandského kruler - vlnit se. Tyto koblihy se jedí tradičně také v Německu, v Dánsku (Klejner), nebo ve Švédsku (Klenäter). Z Evropy se rozšířily až za oceán a tak je naleznete i v Kalifornii. Koneckonců, pokud vidíte podobnost s Churros, taky nejste vedle. U každého takto kaloricky náročného experimentu se uklidňuju, že je to jednou za čas.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 312 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Koblihy z odpalovaného těsta

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Nádhera Jituš :yes::yes::-K:-p

    Odpovědět

  • isindy isindy

    šmarja mami, ty potřebuješ nějaká další vnoučata či pravnoučata, ty jsi hříšně nevytížená a pak takhle provokuješ :-O:-O:-O:-D:-D a já na skypu poslouchám jen: jeeeeeeeee...kdy pojedeme za vašima???? :-D:-D:-D +1:yes::yes:

    Odpovědět

  • amalia amalia

    hriešne kalorické, ale také neodolateľné:-K Vyskúšam na svojich chlapoch a nezabudnem aspoň ochutnať;-):yes::yes::yes::-K

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    To je skvělá záležitost, super provedení (Y);-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Nádhera :-O:yes::yes::-p

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Díky všem, byly skvělé, Homer Simpson by měl boule za ušima:-D

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Jituš, to není možné přejít a nedat ti bod č.9, je to nádherná práce a jistě jsou chutné-skvělééé.:yes:

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    No ty jsou úžasný:yes::yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    No už vím, komu udělám radost Rozhodně do velikonoc upeču.:-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Jitu, moc se Ti povedly, na trhu by se dlouho neohřály ;-):-):-K:yes: +6:yes:

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Jsou krásné:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    To je krása!!! Krásny recept, fotky, popis, všetko...:yes: Nedávno som čítala o churros a uvažovala, či si dopriať (teda spraviť) alebo nie...

    Odpovědět

  • Jackie79 Jackie79

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    V Italii "Zeppole di San.Giuseppe" (koblihy Sv.Jozefa), delaji se hlavne v den jeho svatku. Podle povesti, kdyz Jozef s Marii a malym Jezisem museli uprchnout do Egypta, zivili se jejich vyrobou a prodejem.

    Odpovědět

Tématické fráze: těsto na koblihy smazene odpalovane těsto koblizky z odpalovaneho těsta babicovy dobroty z 5.4.2014 odpalované těsto smazene bezlepkový churros smažené koblížky z z odpalovaného těsta tvary z odpalovaného těsta smažené věnečky recept babicovy dobroty recepty z 5.4.2014 koblihy z odpaloveho testa smažené odpalovane koblížky dobroty z odpalovaného těsta recept na koblihy kolečka z odpalovaného těsta koblihy churros koblizky z trhu recepty koblyhy koblihy testo zeppole

Zapomněl/a jsem heslo