

Koblihy z odpalovaného těsta
Suroviny
- 240 ml vody
- 90 g másla
- 10 g cukru krystal
- 1/4 lžičky soli
- 230 g hladké mouky
- 3 velká vejce
- 1-2 bílky lehce našlehané
- olej na smažení
- Medová poleva:
- 150 g cukru moučka
- lžíce medu
- 3 až 4 lžíce mléka
Postup přípravy receptu
Vodu s máslem, cukrem a solí přivedeme k varu. Přidáme mouku a mícháme, dokud z těsta nemáme jednolitou šišku a na dně hrnce se neobjeví bílý povlak.
Těsto necháme mírně zchladnout - asi minutu ho promícháme metlou. Jedno po druhém přidáme vejce. Vejce vždy zcela zapracujeme do těsta (používám elektrický šlehač na malé obrátky), pak teprve přidáme další.
Nakonec přidáme bílky, těsto by mělo být lesklé a hladké a držet tvar.
Dáme rozpálit olej na střední teplotu. Z pečicího papíru nastříháme čtverce, ty lehce potřeme měkkým máslem a na každý čtverec (měla jsem jich 25) nastříkáme z odpalovaného těsta kolečko.
Do vyhřátého oleje položíme koblížky papírem navrch. Po minutě papír ze smažící se koblihy za pomocí nějakého užitečného nástroje sloupneme. Nebojte, jde to lehce, nadzvednete růžek papíru vidličkou a sundáte. Ale dávejte prosím pozor!
Jakmile kobliha zezlátne, otočte ji a pokračujte ve smažení. Smažte je prosím zvolna, pomalu, aby byly hotové i vevnitř, s koblihami se musí opatrně. Smažte opravdu pomalu do zlatavé barvy - jako koblihy - pokud budete mít bledé, tvar s propadne a nebudou křoupat. Než jsem to odhadla správně, trvalo mi to jednu pánev. Mezitím co koblihy chladnou, rozmíchejte si z uvedených surovin polevu a vrch koblížků do něj namočte.
Poznámka od kuchařky
Koblihy z odpalovaného těsta, stočené do kroužku, s charakteristickým rýhováním, smažené ve vysoké vrstvě tuku a pak obalené v různých polevách nebo v cukru či skořici s cukrem, se ve Francii (a nejen tam) smaží na masopustní úterý. Ty co vidíte na obrázku byly s medovou polevou. Naleznete je i pod názvem cruller, který pochází z holandského kruler - vlnit se. Tyto koblihy se jedí tradičně také v Německu, v Dánsku (Klejner), nebo ve Švédsku (Klenäter). Z Evropy se rozšířily až za oceán a tak je naleznete i v Kalifornii. Koneckonců, pokud vidíte podobnost s Churros, taky nejste vedle. U každého takto kaloricky náročného experimentu se uklidňuju, že je to jednou za čas.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Koblihy z odpalovaného těsta
-
Nádhera Jituš
-
šmarja mami, ty potřebuješ nějaká další vnoučata či pravnoučata, ty jsi hříšně nevytížená a pak takhle provokuješ
a já na skypu poslouchám jen: jeeeeeeeee...kdy pojedeme za vašima????
+1
-
hriešne kalorické, ale také neodolateľné
Vyskúšam na svojich chlapoch a nezabudnem aspoň ochutnať
-
To je skvělá záležitost, super provedení (Y)
-
Nádhera
-
Díky všem, byly skvělé, Homer Simpson by měl boule za ušima
-
Jituš, to není možné přejít a nedat ti bod č.9, je to nádherná práce a jistě jsou chutné-skvělééé.
-
No ty jsou úžasný
-
No už vím, komu udělám radost Rozhodně do velikonoc upeču.
-
Jitu, moc se Ti povedly, na trhu by se dlouho neohřály
+6
-
Jsou krásné
-
To je krása!!! Krásny recept, fotky, popis, všetko...
Nedávno som čítala o churros a uvažovala, či si dopriať (teda spraviť) alebo nie...
-
-
V Italii "Zeppole di San.Giuseppe" (koblihy Sv.Jozefa), delaji se hlavne v den jeho svatku. Podle povesti, kdyz Jozef s Marii a malym Jezisem museli uprchnout do Egypta, zivili se jejich vyrobou a prodejem.