Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Která jídla chutnají nejhůř ze všech? Na to se soustředil web Taste Atlas a některé z pozic obsadily překvapivě i česká jídla. Ovšem proti zapáchajícímu žralokovi nebo nudlím s karamelem je naše kuchyně pořád ještě dost nudná. Mrkněte se, na jakých specialitách si pochutnávají jinde, a co je tedy označováno jako to nejnechutnější?

Co je super a co nestojí za řeč

Žebříčky, které vytváří Taste Atlas, online průvodce tradičním jídlem, českou kuchyni většinou chválí. Například pečenou kachnu označili server za nejlepší masový pokrm ve střední Evropě, skvěle byla hodnocena i restaurace Zdeňka Pohlreicha Café Imperial.

Tentokrát je ovšem naše jídlo k vidění i v nelichotivém srovnání 100 nejhůře hodnocených jídel na světě.

Česká stopa

Shodou okolností do první stovky zasahujeme hned dvěma jídly, která vídáme na štědrovečerním menu. Na 56. místě je to rybí polévka a 62. pozici má nyní houbový kuba. Oba pokrmy mají hodnocení 2,7 z na pětibodové stupnici, která je opačná než v české škole.

Tedy, jedničku dostávají nejhorší a pětka je pro ty nejlepší. Ve srovnání s dalšími jídly, z nichž to „nejhorší“ dostalo jen 1,8 z 5 však pořád můžeme být spokojení. Navíc, hodnocení pokrmů, v nichž je ryba a houby bude vždy zrádné, protože ne každý tyto suroviny vyhledává.

Žralok na kostky

Co by museli říkat na Islandu, který vyhrál pomyslné zlato, i když tentokrát rozhodně nechtěné. Místní Hákarl, národní pochoutka, která se vyrábí z fermentovaného masa žraloků malohlavých, dostala hodnocení 1,8.

Upravené maso paryb, obvykle krájené na kostičky a podávané na párátkách s panákem místní pálenky zvané brennivin, evidentně nezaujalo. Hlavní problém bude zřejmě v tom, že dlouhá příprava masa způsobí, že pokrm zapáchá a je tak opravdu jen pro silnější povahy.

Nudle s karamelem

Druhé místo obsadil izraelský Yerushalmi kugel s hodnocením 2 z 5. Jedná se o slaný nákyp z tenkých vařených nudlí obalených v karamelizovaném cukru. Po smíchání s vejci, olivovým olejem, pepřem a solí se tato kombinace vloží na plech a peče se, dokud neztuhne. Kugel je k dostání v pekárnách i na pouličních trzích. Je také základním pokrmem podávaným o šabatu a dalších židovských svátcích.

Donut burger

Na třetím místě se s hodnocením 2,1 umístil Luther Burger ze Spojených států amerických. Jak uvádí Taste Atlas, s více než 1000 kaloriemi a obvykle více než 45 gramy tuku na porci, je tento pokrm jedním z nejnezdravějších hamburgerů na světě.

Například standardní hamburgerovou housku totiž nahrazuje nakrájená kobliha, chcete-li donut, s cukrovou polevou a normálně se v jídle nedočkáte žádné zeleniny. V různých oblastech USA se setkáte s mnoha variantami tohoto burgeru, obsahujícího kromě mletého hovězího masa například čedar nebo slaninu, někdy obalenou v čokoládě. Pokud objevíte verzi se zeleninou, bývá to plátek rajčete nebo kolečko cibule.

Jiný kraj, jiná chuť

Mezi dalšími pokrmy, které experty z Taste Atlasu nezaujaly, patří například úhoři v želé z Anglie, turecký salát z jehněčího mozku s názvem Beyin salatasi, pizza plněná hamburgerem a hranolky ze Švédska, či Smalahove, což je tradiční norský pokrm, jehož hlavní ingrediencí je ovčí hlava.  

U hodnocení se určitě všichni neshodnou, ale není důvod se hádat. Každému přeci chutná něco jiného a je skvělé, že každá kuchyně nabízí tolik skvělých pokrmů, které si dokáží najít své milovníky a někdy pochopitelně i odpůrce.

Jen pro silné povahy: Jak vypadají hodnocené "hnusné" pokrmy zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - 100 nejhůře hodnocených jídel na světě

Ukázat 13 fotografií

Náš tip: Pokud byste dostali chuť na rybí polévku i mimo vánoční svátky, vyzkoušejte tu podle našeho videoreceptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více