Slovenský nudlkoch aneb Nudle zapečené s povidly a ořechy mají křupavou kůrčičku a chutnají fantasticky
21. 4. 2023 Vaření
Nudle nebo zkrátka jakékoliv těstoviny upravené nasladko miluje snad každé dítě. Mohou být s mákem nebo strouhankou, na Slovensku je babičky dětem sypaly ořechy, zapékaly s povidly a říkaly tomu nudlkoch. Pro mnohé je tento pokrm dodnes symbolem dětství a prázdnin u babičky.
Těstoviny nasladko ze Slovenska
Nudlkoch nadchne určitě všechny vyznavače sladkých hlavních chodů. Jestliže jste se s tímto názvem již někdy setkaly, tak jste pravděpodobně trávili dětství na Slovensku. Právě odtud toto jednoduché a prosté jídlo pochází. Spojuje se hlavně s oblastí Novohradu, okolí Banské Štiavnice nebo Zemplína, známý je ale i v jiných koutech Slovenska. Název pokrmu zřejmě pochází z němčiny, neboť je spojením výrazů Nudel, což znamená těstovina, a kochen – vařit. Nudlkoch je známý i jako nudlfanc, v některých rodinách se mu říkalo jen „prekladene slíže" a nudle se zapékaly i s tvarohem a mákem.
Mohlo by vás zajímat
Obyčejné těstoviny vylepší povidla a zapékání
Ačkoli jde o slovenskou specialitu, podobné pokrmy se připravovaly i u nás a milovaly je hlavně děti. Jde totiž o obyčejné nudle (nejlepší jsou samozřejmě ty domácí), které se nejprve uvaří a pak navíc zapékají se švestkovými povidly a mletými ořechy ve formě vymazané máslem. Máslo pokrm příjemně zjemní, nakyslá povidla vytvoří příjemný kontrast k ořechům a pokrm díky nim ani není přeslazený.
Nejlepší je proto použít kvalitní nedoslazovaná povidla, která jsou krásně hustá a mají poctivou chuť švestek. Zapékání vytvoří krásně křupavou kůrčičku na povrchu. Pokud byste si chtěli toto jídlo ještě vylepšit, můžete přidat trochu skořice nebo perníkového koření – to se k chuti povidel také báječně hodí. A nebo můžete nudle zapéct s bílkovým sněhem, ten pozvedne celý pokrm na ještě vyšší úroveň.
Mohlo by vás zajímat
Recept na pravý slovenský nudlkoch
Pokud vás nudlkoch zaujal a máte doma ještě zásoby švestkových povidel, můžete se to jeho přípravy rovnou pustit. Jak na to?
Budete potřebovat: 400 g těstovin (nejlépe širokých nudlí), 150 g mletých vlašských ořechů, 80 g másla, 4 lžíce švestkových povidel, špetka soli, moučkový cukr podle chuti, máslo na vymazání formy a strouhanku na vysypání formy.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody a uvařte v ní těstoviny.
- Zapékací misku vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Pak do ní dejte ⅓ těstovin, rozprostřete je po celé formě a potřete částí povidel.
- Máslo nastrouhejte na hrubém struhadle a třetinou posypejte těstoviny. Poté je posypejte cukrem a nasekanými ořechy.
- Poté pokračujte druhou vrstvou těstovin, opět ji potřete povidly a posypejte nastrouhaným máslem, cukrem a ořechy. Nakonec dejte poslední vrstvu těstovin a vše zopakujte.
- Pokrm vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 15 minut, dokud nejsou těstoviny na povrchu krásně křupavé.
Náš tip: Na nudlkoch můžete použít jakékoliv těstoviny z obchodu, lepší však bude z těch domácích. Můžete si je připravit třeba podle našeho video receptu. Těsto stačí jen nakrájet na silnější a delší nudle.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Superlevná kopřivová polévka: Kromě perfektní chuti překvapí i velmi snadnou přípravou. Lehce ji zvládne každý
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou: Šťavnaté a křehké kousky masa v indickém stylu mají příjemně pikantní chuť
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 5 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 10 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 16 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 17 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16