Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slovenský nudlkoch aneb Nudle zapečené s povidly a ořechy mají křupavou kůrčičku a chutnají fantasticky
Zdroj: Toprecepty, Merylas

Nudle nebo zkrátka jakékoliv těstoviny upravené nasladko miluje snad každé dítě. Mohou být s mákem nebo strouhankou, na Slovensku je babičky dětem sypaly ořechy, zapékaly s povidly a říkaly tomu nudlkoch. Pro mnohé je tento pokrm dodnes symbolem dětství a prázdnin u babičky. 

Těstoviny nasladko ze Slovenska

Nudlkoch nadchne určitě všechny vyznavače sladkých hlavních chodů. Jestliže jste se s tímto názvem již někdy setkaly, tak jste pravděpodobně trávili dětství na Slovensku. Právě odtud toto jednoduché a prosté jídlo pochází. Spojuje se hlavně s oblastí Novohradu, okolí Banské Štiavnice nebo Zemplína, známý je ale i v jiných koutech Slovenska. Název pokrmu zřejmě pochází z němčiny, neboť je spojením výrazů Nudel, což znamená těstovina, a kochen – vařit. Nudlkoch je známý i jako nudlfanc, v některých rodinách se mu říkalo jen „prekladene slíže" a nudle se zapékaly i s tvarohem a mákem.

Obyčejné těstoviny vylepší povidla a zapékání

Ačkoli jde o slovenskou specialitu, podobné pokrmy se připravovaly i u nás a milovaly je hlavně děti. Jde totiž o obyčejné nudle (nejlepší jsou samozřejmě ty domácí), které se nejprve uvaří a pak navíc zapékají se švestkovými povidly a mletými ořechy ve formě vymazané máslem. Máslo pokrm příjemně zjemní, nakyslá povidla vytvoří příjemný kontrast k ořechům a pokrm díky nim ani není přeslazený. 

Nejlepší je proto použít kvalitní nedoslazovaná povidla, která jsou krásně hustá a mají poctivou chuť švestek. Zapékání vytvoří krásně křupavou kůrčičku na povrchu. Pokud byste si chtěli toto jídlo ještě vylepšit, můžete přidat trochu skořice nebo perníkového koření – to se k chuti povidel také báječně hodí. A nebo můžete nudle zapéct s bílkovým sněhem, ten pozvedne celý pokrm na ještě vyšší úroveň. 

Recept na pravý slovenský nudlkoch 

Pokud vás nudlkoch zaujal a máte doma ještě zásoby švestkových povidel, můžete se to jeho přípravy rovnou pustit. Jak na to?

Budete potřebovat: 400 g těstovin (nejlépe širokých nudlí), 150 g mletých vlašských ořechů, 80 g másla, 4 lžíce švestkových povidel, špetka soli, moučkový cukr podle chuti, máslo na vymazání formy a strouhanku na vysypání formy. 

  1. Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody a uvařte v ní těstoviny. 
  2. Zapékací misku vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Pak do ní dejte ⅓ těstovin, rozprostřete je po celé formě a potřete částí povidel. 
  3. Máslo nastrouhejte na hrubém struhadle a třetinou posypejte těstoviny. Poté je posypejte cukrem a nasekanými ořechy. 
  4. Poté pokračujte druhou vrstvou těstovin, opět ji potřete povidly a posypejte nastrouhaným máslem, cukrem a ořechy. Nakonec dejte poslední vrstvu těstovin a vše zopakujte. 
  5. Pokrm vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 15 minut, dokud nejsou těstoviny na povrchu krásně křupavé. 

Náš tip: Na nudlkoch můžete použít jakékoliv těstoviny z obchodu, lepší však bude z těch domácích. Můžete si je připravit třeba podle našeho video receptu. Těsto stačí jen nakrájet na silnější a delší nudle. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více