Ochutnejte nejvzácnější kávu světa - cibetkovou Kopi Luwak
20. 7. 2016 Historie a zajímavosti
				
				
 
Nedokážete si svůj den představit bez šálku ranní kávy a rádi zkoušíte nové druhy z různých koutů světa? Pak byste si neměli nechat ujít jednu z nejvzácnějších káv na světě - cibetkovou Kopi Luwak.
Cibetka je roztomilé zvířátko podobající se české kuně žijící převážně ve východní Africe, ale rozšířené od Asie přes Afriku až po jižní Evropu. Spatřit jej na dovolené mohou například návštěvníci ostrova Bali. Cibetka je šelmička živící se hmyzem a drobnými hlodavci, ale také sladkými bobulovitými plody kávy. A to nás zajímá nejvíce! Když káva zraje, jsou její zrna zabalena ve slupce, tu jako jedinou cibetka stráví a celé neporušené kávové zrno z ní vyjde ven. A přesně tato kávová zrna tvoří hlavní ingredienci kávy s nezaměnitelnou chutí a vůní, Kopi Luwak.
Zdá se vám to nechutné? Nedejte na první dojem. Díky tomu, že projde kávové zrno trávicím traktem cibetky, ztratí svoji typickou hořkost a získá jemnou vůni a jedinečnou chuť po karamelu, čokoládě a ovoci. Kopi Luwak se na trhu objevila koncem 19. století, už tehdy se tvrdilo, že káva je tak delikátní proto, že cibetka si vybírá jen ty nejlepší kávové plody. Vědci se dokonce snažili chuť kávy napodobit, ale fermentaci konající se v trávicím traktu cibetky se nelze vyrovnat.
	
Proces výroby cibetkové kávy
Kopi Luwak je nejdražší a nejvzácnější typ kávy na světě. Získává se tak, že farmáři žijící v oblasti, kde se cibetky vyskytují, pročesávají každý den okolí a hledají trus cibetky. A to není zrovna jednoduché, protože cibetka žije v horách a schovává se v hustých keřích. Když se podaří nalézt dostatečné množství trusu tohoto malého zvířátka, což může trvat několik dní, je třeba kávová zrna očistit a pak je usušit. Následuje rozbití obalu kávových zrn a další sušení, opět proces na několik dní. Každé zrnko kávy má čtyři vrstvy slupky, což zaručuje, že nikdy nepřijde do styku s ostatním trusem cibetky a je naprosto nezávadné a čisté. Po procesu sušení jsou kávová zrna připravena na pražení. Káva nesmí být upražena moc, jinak by ztratila svou specifickou chuť.
	
Cibetka je poměrně plaché a samotářské zvíře, proto je velmi těžké ji spatřit nebo chytit. Bohužel existují i farmy, které chovají cibetky pouze zas účelem zisku. Setkáte se také s tvrzením, že cibetky v zajetí kávová zrna odmítají, proto je obecně více uznáván přírodní sběr cibetkové kávy.
Chcete-li si dopřát cibetkovou kávu a mít jistotu, že se nejedná o kávu z farem, kde jsou cibetky drženy násilím, zakupte si kávu nazvanou Wild Luwak, která je získaná od cibetek volně žijících v horských pralesích ostrova Bali. 100 g této kávy v České republice vyjde zhruba na 1500 až 2000 Kč.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Průvodce přidáváním receptu
Recepty nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora: pokud se nějakým receptem inspirujete, napište jeho zdroj stručně do Poznámky, kde jste… Číst více
	
			 
		
Pivo je lék a Češi ho mají nejlepší na světě. Jak se "tekuté zlato" vlastně vaří?
Belgičané si s ním umí vyhrát, Angličané ho pijí… Číst více
	
			 
					
		
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
 
	 
					 Poslat na Messenger
					Poslat na Messenger
				 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentáře