Dýňové dobroty pro podzimní náladu!
27. 10. 2016 Vaření
Pokud máte chuť na vybranou podzimní specialitku, sáhněte po dýni, která k podzimu neodmyslitelně patří! Dýně je skvělá zapékaná se sýrem a zeleninou, úžasně chutná i zavařovaná v podobě kompotů a rozhodně vás nezklame jako lahodná polévka. Dýně je však vhodná také pro přípravu méně známých dobrot, jako je například dýňové máslo. To každý toast vmžiku promění v nevšední delikatesu, tak ho rozhodně vyzkoušejte!
Na výrobu dýňového másla budeme potřebovat:
- 2 malé dýně
- 2 lžíce másla
- 2 šálky hnědého cukru
- ¼ šálku jablečné šťávy
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžičku mletého zázvoru
- ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
1. Ostrým nožem rozkrojte dýni a odstraňte vnější slupku a semínka. Dýni rozkrájejte na malé kostičky.
2. V hrnci smíchejte kostky dýně, cukr, jablečnou šťávu, vanilkový extrakt a koření. Pomalu vařte při nízké teplotě několik hodin, dokud dýně nebude měkká.
3. Použijte ponorný mixér a směs rozmixujte na hladké pyré. Do pyré pak vmíchejte máslo.
4. Dýňové máslo skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě, kde Vám vydrží až 2 týdny.
Dýňové máslo je vynikající nejen na pečivo, ale také jako přísada do nejrůznější sladkých krémů a dezertů.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nevíte si rady, jak vyřezat halloweenskou dýni? Chce to ostrý nůž a pomůže i palička na maso
Dýňové latté: Lahodná káva s vůní podzimu chutná jako z kavárny
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 8 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 9 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 11 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Banánové minikoblihy jen ze dvou ingrediencí: Do deseti minut máte na stole vynikající sladké dobroty