Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud máte chuť na vybranou podzimní specialitku, sáhněte po dýni, která k podzimu neodmyslitelně patří! Dýně je skvělá zapékaná se sýrem a zeleninou, úžasně chutná i zavařovaná v podobě kompotů a rozhodně vás nezklame jako lahodná polévka. Dýně je však vhodná také pro přípravu méně známých dobrot, jako je například dýňové máslo. To každý toast vmžiku promění v nevšední delikatesu, tak ho rozhodně vyzkoušejte!

Na výrobu dýňového másla budeme potřebovat:

  • 2 malé dýně
  • 2 lžíce másla
  • 2 šálky hnědého cukru
  • ¼ šálku jablečné šťávy
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžičku mletého zázvoru
  • ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku

1. Ostrým nožem rozkrojte dýni a odstraňte vnější slupku a semínka. Dýni rozkrájejte na malé kostičky.

2. V hrnci smíchejte kostky dýně, cukr, jablečnou šťávu, vanilkový extrakt a koření. Pomalu vařte při nízké teplotě několik hodin, dokud dýně nebude měkká.

3. Použijte ponorný mixér a směs rozmixujte na hladké pyré. Do pyré pak vmíchejte máslo.

4. Dýňové máslo skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě, kde Vám vydrží až 2 týdny.

Dýňové máslo je vynikající nejen na pečivo, ale také jako přísada do nejrůznější sladkých krémů a dezertů.

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům