Výlety za jídlem: Nedaleko Prahy si na farmě můžete užít skvělé buchtičky s krémem i dort likérovou špičku
23. 7. 2024 Rozhovory a reportáže
Třicet pět minut z centra Prahy se nachází farma Vraňany, vyhlášená svými skvělými jahodami. Ty už mají sice letos po sezoně, ale stále si sem můžete zajet nakoupit čerstvé ovoce, zeleninu či bylinky v té nejlepší kvalitě. A při tom taky posedět a ochutnat něco ze zdejší nabídky občerstvení. Zmapovali jsem pro vás, co je zde k mání i jak to chutná. Máme své favority!
Vraňany nedaleko Prahy
Farma Vraňany ve středních Čechách kousek od Mělníka patří k nejznámějším českým jahodovým farmám. Místní jahody jsou vyhlášené a jezdí si sem pro ně lidé i z daleka. Ale nejde jen o jahody.
Tohle rodinné hospodářství má denně otevřenou největší farmářskou prodejnou v ČR, kromě jahod pěstují i jiné druhy ovoce a zeleniny, vaří marmelády, lisují mošty, stáčí med a pořádají samosběry. Zkrátka je dost důvodů, proč se sem vydat, a to v kteroukoliv roční dobu. My jsme Vraňany navštívili loni opakovaně a tak jsme se sem letos vydali znova, otestovat, co se na místě změnilo a co si můžete dát ve zdejším bistru.
Mohlo by vás zajímat
Reportáž z jahodové farmy
Do Vraňan jsme dorazili v neděli 14. 7. 2024 a po samosběru jahod (kilo nás vyšlo na 100 Kč), prohlídce a nákupu ve farmářské prodejně vedly naše kroky rovnou k bistru. Nabídka občerstvení je tady nejen značná, ale taky velice pestrá.
Vybrat si můžete z mnoha druhů zákusků, teplých i studených jídel, salátů či nápojů a k mání je i zmrzlina. Ačkoliv zde bylo o svátečním dnu docela narváno, organizace fungovala skvěle a ve frontě jsme nečekali déle než 10 minut.
Z nabídky jsme ochutnali chléb s roastbeefem, chléb se škvarkovou pomazánkou, jahodovou roládu, dort likérovou špičku, zákusek větrník, buchtičky s jahodami a krémem, hrachovou polévku, jahodové knedlíky a točenou jahodovou zmrzlina.
K pití jsme si dali domácí jahodovou, meruňkovou a exotickou limonádu.
A jaké to bylo? Na rovinu musíme říct, že kdo chce hledat chyby, tady je nenajde. Všechno jídlo bez výjimky chutnalo moc dobře a porce byly dost velké. Nejvíce nás nadchly buchtičky s krémem a jahodami (129 Kč) a dort likérová špička, obojí bylo excelentní.
Buchtičky byly nadýchané, krém velice jemný a v kombinaci s jahodami chutnalo vše skvěle. Náš oblíbený zákusek likérová špička se zde "přetavil" do dortu (mimochodem, stejný mají třeba i v pražské kavárně Šlágr) a chutnal snad ještě lépe než originál.
Z limonád (59 Kč za 0, 4 l) byla nejlepší jahodová, meruňková byla na náš vkus dost sladká, ale to je jen osobní preference.
Ceny všech jídel odpovídaly vysoké kvalitě, takže určitě nelitujeme. Když už budete na místě, byla by škoda minout i farmářskou prodejnu. Tam doporučujeme jahodové prosecco (alko/nealko)za 209 Kč láhev 0,7l a výborný domácí chleba za 45 Kč (500 g).
Náš závěr: Oceňujeme širokou nabídku v restauraci i na prodejně, možnost posedět vevnitř v přízemí či v patře (klimatizované prostory) a na terase. Problém není ani s parkováním a do restaurace i obchodu je bezbariérový přístup.
Jak to na místě vypadalo, na to se můžete podívat v naší galerii:
Fotogalerie - Výlety za jídlem: Nedaleko Prahy si na farmě můžete užít skvělé buchtičky s krémem i dort koňaková špička
Něco navíc:
Pokud vás při čtení přepadla chuť na jahody, připravte si podle našeho video receptu tento koláč:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Máte pocit, že vám to najednou nějak nemyslí? Zařaďte do jídelníčku tyto potraviny!
Strava významným způsobem ovlivňuje fungování… Číst více
Kadeřávek snese mrazy a sklízí se celou zimu. Jak jej připravit, abychom si pochutnali
Kadeřávek v zimě Kadeřávek získává teprve s příchodem mrazů správnou křehkost, jemnost a nejlepší chuť . Pěstování této dvouletky je nenáročné, v… Číst více
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
Jak na želatinu Želatina je živočišného původu a prodává se prášková nebo v plátcích. Vždy je nutno ji předem namočit na asi 15-30 minut do studené… Číst více
16 báječných sladkých dobrot se želatinou, na které se nám sbíhají sliny
Želatinu známe jako sladký barevný přeliv přes ozdobně naskládané ovoce na moučníku. Želatina sama nemá žádnou barvu a chuť, jen jemně voní po klihu.… Číst více
Jahodové řezy jsou lahodné a osvěžující. Připravujeme je z čerstvých jahod během jahodové sezony
Spodní vrstvu krémových řezů tvoří obvykle nadýchaný piškot, následuje jemný smetanový nebo tvarohový krém, horní vrstvu vytvoříme z čerstvých jahod,… Číst více
Mangoldové listy jsou skvělou náhradou špenátu, řapíky využijeme jako chřest. Mangold sklízíme během léta a na podzim
Pěstují se dvě formy mangoldu - špenátová forma s tenkými řapíky a silně zvlněnými velkými listy se upravuje, jak už její název napovídá, obdobně… Číst více
Tohle zvládnou i děti: Vyrábíme zdravé a chutné domácí gumové medvídky
Přiznejte se; kdo z vás dětem tajně neujídá… Číst více
Bez kávy ráno nefungujete? Zkuste nastartovat den jejími zdravějšími alternativami
Řada lidí si neumí představit ráno, které… Číst více
7 nejlepších receptů na malinové řezy. Čerstvé maliny mají krásnou barvu a výbornou chuť
Pěstujeme-li na zahradě opakovaně plodící maliníky, které jsou úrodné, máme dostatek čerstvých plodů od července až do prvních mrazíků. Maliny, na… Číst více
Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?
Sezóna špenátu vrcholí, a tak si pojďme říct, jak… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více