Farmářka radí, jak správně namáčet a připravovat sušené houby shiitake: Výrazné chuti prospěje delší doba v lednici
6. 11. 2024 Rozhovory a reportáže
Milujete asijskou kuchyni a houby? Pak určitě znáte i královskou houbu shiitake, která svou výraznou chutí pozvedne chuť mnoha slaných jídel. Jak tuto houbu správně používat, abyste získali výtečná jídla, pro Toprecepty.cz poradila Markéta Sýkorovská z farmy True Shiitake.
Houbová farma u Prahy
Ovšem jsou i zákazníci, pro které je chuť až na druhém místě a shiitake si objednávají kvůli zdraví. Houba shiitake je totiž považována za farmaceutickou houbu. Je velmi bohatá na bílkoviny, minerály a některé vitaminy (B a D) a podle studií prospívá imunitnímu systému. Jak vidno, důvodů, proč shiitake zařadit do jídelníčku, je zkrátka víc.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít čerstvé houby shiitake?
Jednoduše, velmi podobně jako jakékoliv jiné houby. „Čerstvé shiitake lze využít v různých pokrmech, jako jsou polévky, omáčky, saláty nebo restované směsi. Doporučená trvanlivost čerstvých hub je zpravidla 5–7 dní, reálně však v lednici vydrží i 14 dní,“ vysvětluje Markéta Sýkorovská z farmy True Shiitake a dodává, že tato trvanlivost platí, pokud jsou houby uchovány v lednici v papírovém sáčku, který jim umožňuje dýchat.
Před použitím by měly být čerstvé houby jemně očištěny suchou utěrkou, je-li to třeba. Omývání pod vodou Markéta nedoporučuje, může to zhoršit texturu a chuť hub. Shiitake lze využít celé včetně nožičky. „Nožičky jsou však tužší a hodí se spíše do vývarů nebo k sušení na prášek. Chuť umami je v nich hodně koncentrovaná,“ dodává Markéta Sýkorovská.
Jak využít sušené houby shiitake?
- Opláchněte sušené shiitake houby lehce pod tekoucí vodou, ponořte je do nádoby a zalijte studenou vodou. Budou plavat.
- Přikryjte je ubrouskem tak, aby se lehce zatížily a rovnoměrně rozmělnily. Zakryjte víčkem a dejte nádobu do lednice.
- Před vyndáním se ujistěte, že střed shiitake je měkký.
- Houby pořádně vyždímejte, můžete vysušit ubrouskem. Získanou tekutinu nevylévejte, je plná umami. Můžete jí použít jako základ do polévek či omáček.
Takto připravené houby pak můžete vařit, dusit či smažit a využijete i vývar. „Voda získaná rehydratací shiitake je plná chuti umami, byl by hřích ji vylít. Pokud ji nevyužijete všechnu, dejte si jí do tvořítek na led a zamrazte. Můžete později použít jako přírodní bujón. Skvěle dochutí jakékoliv jídlo,“ upřesňuje Markéta Sýkorovská, s níž se už za pár dní můžete setkat na zimním Apetit pikniku.
Ten se letos odehraje 9. listopadu v Národním zemědělském muzeu v Praze od 10 do 18 hodin.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoční dárky pro gurmety: Multifunkční vařečka, marmeláda s alkoholem, kuchařka či časopis pod stromečkem potěší
Cukrář Josef Maršálek radí, čím potírat vánočku před pečením, aby se krásně leskla: Nejhezčí barvu udělá žloutek, říká
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Přečtěte si Zobrazit více
Vídeňská houbová omáčka podle Viléma Vrabce chutná božsky a připravená je do půlhodinky
Jak pěstovat fazole? Důležitý je výběr odrůd a správný postup při pěstování i sklizni
Farmu založili na odpadu z lesa. Dnes pěstují delikátní houby a dodávají je do obchodů i špičkových restaurací