Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masové koule jsou populárním švédským pokrmem, v obchodních domech IKEA se také staly hitem.
Zdroj: Toprecepty

Každý, kdo někdy zavítal do obchodního domu IKEA, dobře ví, že nakupování zde je spojeno i s příjemným kulinářským zážitkem. Zdejší bistra, která nabízí speciality jako jsou švédské masové koule se smetanovou omáčkou, jsou totiž oblíbená stejně jako místní nábytek. Právě proto se nyní otevřela i první samostatně umístěná restaurace, kterou IKEA provozuje.

Víc než obchoďák

Popularitu svých bister si dobře uvědomují ve vedení švédského řetězce obchodů s nábytkem IKEA. Proto se rozhodli, že vyzkouší, jak by si jejich gastronomické oddělení vedlo, kdyby bylo samostatnou restaurací. Pro svůj experiment si vybrali hlavní město Anglie - Londýn. Zde na King Street v Hammersmithu, jak informuje deník The Guardian, vznikla restaurace s kapacitou 75 míst.

Strávníci si mohou vybrat mezi klasickými masovými kuličkami s bramborovou kaší a hráškem, těstovinami s rajčaty a bazalkou, rybou s hranolky a lososem s kuskusem. Nechybí ani pokrmy z menu bistra a kavárny, včetně hotdogů, zmrzliny a řady dezertů. K dispozici jsou i dvě varianty teplé snídaně. Pro děti je připraveno menu s rajčatovými těstovinami, nealkoholickým nápojem a kouskem ovoce.

Dražší než u nás

Položky na jídelním lístku mají stejnou cenu jako v bistrech IKEA po celé Velké Británii. Od 95 pencí (zhruba 25 Kč) za dětské jídlo po 6,95 libry (cca 208 Kč) za fish and chips nebo lososa. Jídlo s masovými kuličkami stojí 5,50 GBP (asi 165 Kč) a rostlinný ekvivalent 4,95 GBP (148 Kč).

Pro srovnání, v České republice si dáte populární kuličky se smetanovou omáčkou za 149 Kč nebo 129 Kč. Podle toho, jestli zvolíte porci s 12 kousky nebo vám stačí pouze osm kuliček. Dětské menu se pohybuje od 49-69 korun. Záleží na tom, zda jsou v něm rostlinné nugetky či kuličky, masové nebo zeleninové. Losos s kaší a fazolkami u nás přijde na 189 Kč

Klasika, která neomrzí

Jak se mnozí z nás již mnohokrát přesvědčili, návštěva obchodního domu s nábytkem nekončí jen jeho „prozkoumáním“. Většina zákazníků neodchází s prázdnými rukami, i kdyby si měli pořídit třeba jen čajové svíčky, navíc se o nákupu přesunou do místního bistra. Největší zdejší ikonou jsou bezesporu švédské masové kuličky, známé jako köttbullar. Ty jsou podávány s jemnou bramborovou kaší, smetanovou omáčkou a brusinkovou marmeládou.

Zajímavostí je, že masové kuličky nejsou vyráběny přímo v kuchyních IKEA, ale dodávány jako zmražené polotovary. Na místě se pak připravují čerstvě, aby byly dokonale šťavnaté a měly tu správnou chuť. Pokud jste jejich fanouškem, můžete si je koupit v jejich obchodě se švédskými potravinami a připravit si je doma.

Nabídka pro vegetariány a vegany

Před pár lety IKEA rozšířila své menu o rostlinné alternativy, aby vyhověla i těm, kteří nejí maso. Veganské kuličky, které jsou vyrobeny z cizrny, hrášku a dalších rostlinných surovin, jsou plnohodnotnou alternativou klasickým pokrmům. Dokonce i hotdog si můžete i v prodejnách v Česku objednat v jeho zeleninové verzi za 20 Kč.

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete švédské masové kuličky připravit i doma.

Zdroje informací:

theguardian.com - More than meatballs: Ikea opens its first UK standalone restaurant in London

ikea.com - Pochutnejte si v IKEA

Recepty k tomuto článku