Jednoduchý dvoubarevný zebra koláč po rozkrojení zaujme vzhledem i chutí. Z jogurtového těsta je navíc krásně vláčný
24. 1. 2025 Vaření
Hledáte nějaký moučník, který bude vypadat efektně, ale jeho přípravou nestrávíte moc času? V tom případě vyzkoušejte tento snadný zebra koláč. Nadšené z něj budou hlavně děti, ale určitě potěší i leckterého dospěláka. Když na něj přidáte polevu, můžete jej servírovat i jako narozeninový dort.
Jednoduchý koláč z litého těsta
Klasických buchet na plech existuje celá řada. Jsou ideálním moučníkem ke kávě či odpolednímu čaji, jednoduchým pohoštěním pro nečekanou návštěvu a rychlou sladkostí, kterou upečete během chvilky ještě večer, když si uvědomíte, že nemáte nic na snídani nebo pro děti na svačinu do školy.
Obvykle se připravují z jednoduchého litého těsta, které uděláte tak, že nejprve v jedné míse smícháte tekuté ingredience (tedy vejce, mléko a tuk) a v druhé důkladně sypké (mouku, cukr, kypřicí prášek a kakao či koření). A pak už vše jen spojíte. Není třeba nic třít nebo šlehat, stačí vše jen smíchat metličkou a nalít do formy.
Mohlo by vás zajímat
Jogurt zajistí vláčnost
Těsto můžete upéct v obyčejné obdélníkové zapékací nádobě, ale i v kulaté koláčové, dortové formě nebo v té na bábovku. Příprava takového těsta je velmi rychlá, umícháte je za pár minut. Těsto lze různými způsoby obměňovat. Jako tuk se do něj nejčastěji používá olej, můžete jej ale nahradit rozpuštěným máslem, experimentovat lze i se sladidly.
Oblíbenou alternativou mléka jsou v těchto buchtách kysané mléčné výrobky, jako jsou jogurty, podmáslí nebo kefír, které zajistí dokonalou vláčnost a nadýchanost. Jako kypřidlo lze do těst s nějakým kysaným výrobkem použít i jedlou sodu místo kypřicího prášku, která reaguje právě v kyselém prostředí.
Mramorovaný vzor
Jednoduché lité těsto můžete také různými způsoby dochutit. Často se tak dělá právě perník na plech, s pomocí kakaa vykouzlíte jednoduchý čokoládový moučník. Pokud kakao přidáte jen do části těsta a pak je postupně nalijete do formy, vytvoříte zajímavý mramorový vzor, díky němuž vypadá moučník po rozkrojení efektně.
Jak na zebra efekt?
Právě na tomto principu je založen i zebra koláč. Jeho příprava spočívá v tom, že se světlé a tmavé těsto lijí do formy postupně v tenkých vrstvách, a tím, jak se rozlije od středu ke krajům formy, vzniknou typické pruhy, jako má zebra.
Jen je třeba u kakaového těsta myslet na to, že společně s kakaem je potřeba přidat ještě do tmavé části nějakou tekutinu navíc, aby kakaová část nebyla příliš hutná. Ideální je například smíchat kakao s trochou rumu a teprve pak je vmíchat do těsta. A jak tedy zebra koláč připravíte?
Budete potřebovat: 300 g polohrubé mouky, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 150 ml oleje, 250 ml bílého jogurtu + 1 lžíce navíc, 4 vejce, 2 lžíce kakaa.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu vymažte máslem a vysypejte moukou.
- V jedné míse promíchejte metličkou vajíčka s vanilkovým a krupicovým cukrem a olejem. Do druhé mísy prosijte mouku s práškem do pečiva. Pak do moučné směsi pomalu přidávejte střídavě po lžících mouku a bílý jogurt. Těsto poté rozdělte na dvě půlky a do jedné z nich vmíchejte ještě lžíci bílého jogurtu a kakao.
- Pruhovaného efektu docílíte tak, že do středu dortové formy dáte dvě lžíce bílého těsta a na ně pak dvě lžíce tmavého těsta. Těsta pak postupně střídejte, vždy je dávejte ke středu, těsto se pak rozlije do stran.
- Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte asi 50 minut. Zhruba 10-15 minut před koncem přikryjte alobalem a dopečte. Hotový koláč můžete podávat jen tak jako obyčejnou buchtu, nebo jej přelít čokoládovou či cukrovou polevou z moučkového cukru a citronové šťávy a máte jednoduchý dort.
Náš tip: Vyzkoušet můžete i podobný moučník mramorovou bábovku podle našeho video receptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více