Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slané košíčky s bramborovým salátem

Křehké košíčky naplněné dobře ochuceným bramborovým salátem skvěle doplní váš slavnostní stůl. Příprava je snadná a jako občerstvení nahradí oblíbené chlebíčky. Využijete je i na večírky nebo oslavy Silvestra.

Hodnocení receptu je 4,2 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Dajda Dajda

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 15 min + chlazení

30 min (15 min příprava + 15 min tepelná úprava, + chlazení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 504 kJ /
2 750 kcal
Bílkoviny41,50 g
Tuky183,50 g
Vláknina9,00 g
Cholesterol 90 mg
Sodík 3,60 g
Sůl9,00 g
Sacharidy228,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z prosáté mouky, másla, vejce a soli zpracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme ho přes noc odpočinout v lednici. Krok 2: Tenkou vrstvou těsta naplníme formičky na košíčky a necháme zhruba 1 hodinu zachladit v lednici (opatření, aby mastné těsto tolik neklouzalo dolů), případně můžeme formičky s těstem naplnit suchým hrachem nebo fazolemi. Upečeme v mírně vyhřáté troubě. Krok 3: Košíčky upečeme v mírně vyhřáté troubě (asi 160-170 °C) dozlatova asi 10-15 minut. Krok 4: Upečené košíčky necháme vychladnout. Krok 5: Vychladlé košíčky naplníme dobře ochuceným salátem a ozdobíme třeba petrželkou.

Zveřejněno 29. 3. 2020

Poznámka autorky Dajda

Tuhle specialitu jsem jedla vloni v Krakově jako zákusek k vínu a moc mi chutnala. Tak jsem se ji pokusila napodobit.

Košíčky jsem upekla podle Vánoční kuchařky Vojtěcha Artze, do bramborového salátu jsem dala hodně zeleniny (kyselé okurky, vařenou mrkev a celer, sterilovaný hrášek, jarní cibulku a pórek, mohou být i kostičky jablka), ale žádná vajíčka nebo uzeninu. Spojila jsem ho majonézou a bílým jogurtem (Activia) a ochutila hořčicí, pepřem, bílým octem balsamico, cukrem a olivovým olejem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rAZL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rAZL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

yanull: Tohle těsto se nedrolí - lehké zvlhnutí považuji naopak za klad. ;-)

Přidávám dotaz, zda košíčky pod tím salátem nejsou vlhké a nedrolí se. Děkuji za odpověď :-K

Eja57: Joj! Mám jednu podobnou dávnou podobnou vzpomínku, tntokrát z Ruska: hříby zapečené v husté smetaně jako teplý předkrm. Úžasné <3 Taky se mi to nikdy doma nepodařilo, smetana se mi vždycky srazila nebo nebyla tak úžesné hustá jako v originále.

Jojo....Krakow:yes:....před mnoha a mnoha lety jsem jedla v Krakově hřiby zapečené v misce/mušli smetanou a sýrem....nikdy se mi to tak dobré nepovedlo...Tohle bude taky moc dobré...:yes:

Suroviny:
mouka hladká, máslo, vejce, sůl, salát bramborový

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu