Suroviny
Porce: 18 ks
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 18 269 kJ / 4 367 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 95,98 g |
| Tuky | 179,13 g |
| Vláknina | 30,00 g |
| Cholesterol | 1,09 g |
| Sodík | 371 mg |
| Sůl | 0,78 g |
| Sacharidy | 577,61 g |
Postup přípravy
Nejprve uděláme drobenku. Do misky dáme mouku, cukry, nastrouháme tuhé máslo, vypracujeme drobenku a necháme stranou. Čerstvé omyté švestky meruňky apod. vypeckujeme a rozdělíme na poloviny nebo čtvrtky, drobné ovoce jen omyjeme a necháme okapat na sítku. Mražené ovoce nerozmrazujeme, kompotované slijeme a necháme okapat. Krok 2: Do větší misky prosejeme mouku, přidáme cukr, mák, prášek a ostrouháme kůru z jednoho omytého citronu. Vše promícháme a přilijeme mléko, ve kterém jsme vidličkou prošlehali vejce a nakonec přilijeme olej. Dobře promícháme, vlijeme na připravený plech a uhladíme. Přidáme ovoce (použila jsem mražený rybíz) a bohatě zasypeme drobenkou. Krok 3: Dáme péct do předehřáté trouby na 35-40 minut (podle trouby), až drobenka zezlátne. Hotový koláč vyndáme na mřížku, necháme zchladnout a nakrájíme. Můžeme velmi lehce poprášit moučkovým cukrem jen pro vzhled. V původním receptu ze starého sešitu bylo mnohem víc cukru, zmenšila jsem dávky o polovinu. Pokud použijeme čerstvé švestky je dobré do těsta přidat špetku skořice, k meruňkám zase chutná do drobenky přidat pár nastrouhaných lískových oříšků.
Zveřejněno 1. 6. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Makový koláč s ovocem a máslovou drobenkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vn8r
Moje poznámka
Makový koláč s ovocem a máslovou drobenkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vn8r
Nejnovější recepty
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 6 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 8 hodinami
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno 15. 12. 2025 18:22:09
Belgické lanýže
Přidáno 15. 12. 2025 18:05:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rakvičkové jednohubky bez amonia
JanaK24 před 19 minutami
Nejlepší marokánky
veronikatun před 40 minutami
Máslový krém na vánoční cukroví
Hanka112 před 41 minutami
Pravý vajíčkový salát podle ČSN
dedektonik před 1 hodinou
Pařížské tyčinky od maminky
KralicekZ před 1 hodinou
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Wikki před 2 hodinami
Drožďová pomazánka s vločkami
magdalenka před 2 hodinami
Bezlepková vánoční štola
mirka3 před 2 hodinami
Krkovička po staročesku
katadanisova11 před 2 hodinami
Perníčky,které jsou hned měkké
Noumik před 3 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krupice,
mák mletý,
kypřící prášek,
kůra citronová,
mléko,
vejce,
mouka hrubá,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
máslo,
ovoce,
švestky
Komentáře (22)
Jj, drobenka je chrumkavá na druhý i třetí den
Recept na posypku:
250 p.h. mouka, 200 krystal, 150 máslo, (1 vanilka), 1 žloutek
No a vaše lepší polovička v tom samozřejmě pozná cosi jako linecké, že
Pozn.:
Každý trouba peče jinak, že
Někdy je koláč upečen, ale avšak posypka nemá tu správnou barvu
V takovém případě zapnu na chvilku horní gril
(je ale žádoucí nevzdalovat se od trouby
Veronika.Hrozna: