Bábovka z tvarohu
Bábovka z tvarohu už se mezi hospodyňkami značně rozšířila a kdo ji zkusí, nedá na ni dopustit. A není se čemu divit, protože vláčnější bábovku snad ani nenajdete. Menší nevýhodou může být delší doba pečení, ale nebudete litovat.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 933 kJ / 3 569 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 118,40 g |
Tuky | 152,80 g |
Vláknina | 6,00 g |
Cholesterol | 1,38 g |
Sodík | 1,40 g |
Sůl | 3,86 g |
Sacharidy | 427,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme kokosem nebo hrubou moukou.
V dostatečném předstihu zapneme troubu a předehřejeme ji na 170 °C. Krok 2: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky a z bílků se špetkou soli vyšleháme pevný sníh. Krok 3: V míse utřeme žloutky, cukr, vanilkový cukr a máslo. Krok 4: Pak přidáme tvaroh, citronovou kůru, mouku smíchanou s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Mouku s práškem do pečiva a sníh můžeme přidávat střídavě po částech. Lehce umícháme do hladkého nadýchaného těsta. Krok 5: Těsto vlijeme do připravené formy a opatrně dáme do trouby. Krok 6: Pečeme docela dlouho, propečenost bábovky vyzkoušíme vpichem špejle. Bábovka je upečená, pokud špejle po vyjmutí zůstane suchá.
V dostatečném předstihu zapneme troubu a předehřejeme ji na 170 °C. Krok 2: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky a z bílků se špetkou soli vyšleháme pevný sníh. Krok 3: V míse utřeme žloutky, cukr, vanilkový cukr a máslo. Krok 4: Pak přidáme tvaroh, citronovou kůru, mouku smíchanou s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Mouku s práškem do pečiva a sníh můžeme přidávat střídavě po částech. Lehce umícháme do hladkého nadýchaného těsta. Krok 5: Těsto vlijeme do připravené formy a opatrně dáme do trouby. Krok 6: Pečeme docela dlouho, propečenost bábovky vyzkoušíme vpichem špejle. Bábovka je upečená, pokud špejle po vyjmutí zůstane suchá.
Zveřejněno 17. 2. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bábovka z tvarohu
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xlO3
Moje poznámka
Bábovka z tvarohu
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xlO3
Nejnovější recepty
Lečo v omeletě
Přidáno před 16 hodinami
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno 2. 7. 2025 19:13
Květák bez smažení
Přidáno 2. 7. 2025 16:46
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno 2. 7. 2025 13:51
Cuketová směs na cokoli
Přidáno 2. 7. 2025 08:29
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno 2. 7. 2025 07:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Chléb z ovesných vloček
vikinka09 před 7 hodinami
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Klar98 před 8 hodinami
Palačinky se šunkou plněné sýrem
Elen0766 před 9 hodinami
Pikantní medová žebra
jirkastu před 10 hodinami
Křehký jablkový koláč
Theodora před 10 hodinami
Maková náplň
mismi před 10 hodinami
Znojemská omáčka s rýží
Wenaneta před 12 hodinami
Kuřecí polévka s nudlemi
Kajkajak před 13 hodinami
Žampionovo-kuřecí guláš
Jan Nemec před 13 hodinami
Tématické fráze:
babovka z mekkeho tvarohu,
bábovka z tvarohu,
babiččina tvarohová bábovka,
tvarohová bábovka 500g tvarohu,
neco z tvarohu,
recepty z měkkého tvarohu,
recepty z tvarohu,
tvaroh recepty,
tvarohová bábovka s kokosem,
recepty bábovka tvarohová 500g tvarohu,
pečení z tvárohů,
měkký tvaroh recepty,
bábovka tvaroh,
tvarohová mňamka,
tvarohová bábovka,
recept na tvarohovou bábovku,
bábovka obrázek,
mnam tvarohová bábovka,
tvarohová bábovka 500 g tvarohu,
bábovka 500g tvarohu
Suroviny:
vejce,
sůl,
tuk hera,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
tvaroh měkký,
mouka hrubá,
prášek do pečiva,
kůra citronová,
tuk,
kokos
Komentáře (43)
Jak jedlá soda (bicarbona), používaná při pečení, tak prášek do pečiva jsou kypřicí prostředky přidávané do těsta před vlastním pečením. Při něm pak vytvářejí oxid uhličitý, který v těstě tvoří vzduchové kapsičky a tím ho nakypřuje. Prášek do pečiva obsahuje určité množství jedlé sody, ale tyto prostředky se používají poněkud odlišně. Jedlá soda je čistý hydrogenuhličitan sodný. V okamžiku, kdy se spojí s vlhkými či kyselými látkami (jogurt, čokoláda, podmáslí), dojde k chemické reakci, při níž vznikají bublinky oxidu uhličitého okamžitě po smíchání přísad. Z toho důvodu musíte těsta, kypřená jedlou sodou, péct hned, jinak takzvaně spadnou. Prášek do pečiva, jak bylo řečeno, už sodu obsahuje, ale kromě ní i další „okyselovadlo“, například vinný kámen, a také dehydrující látku, obvykle škrob. Díky této kompozici se kypřicí plynné látky (oxid uhličitý) začnou uvolňovat až ve chvíli, kdy se teplota těsta pečením zvýší.
Za však zkoušku nic nedáte.
viz konec článku.