Mramorová bábovka šlehačková
Vláčná, načechraná, voňavá, vypadá skvěle a k přípravě nepotřebujeme mnoho přísad. Přesně taková je tato mramorová kráska. Těsto je šlehané, piškotové, ale přesto není bábovka suchá.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 217 kJ / 3 637 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 97,38 g |
Tuky | 144,96 g |
Vláknina | 13,40 g |
Cholesterol | 1,85 g |
Sodík | 692 mg |
Sůl | 1,56 g |
Sacharidy | 479,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Formu důkladně vymažeme olejem a vysypeme moukou. Troubu zahřejeme na 160°C.
Krok 2: Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků a poloviny cukru vyšleháme pevný sníh.
Krok 3: V misce rozmícháme žloutky, smetanu a druhou polovinu cukru. Přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem. Opatrně vmícháme sníh.
Krok 4: Zhruba třetinu těsta (400 g) dáme do menší mísy a smícháme s kakaem a vodou (kakao a vodu promíchám předem, abych měla takovou kakaovou pastu).
Krok 5: Do připravené formy střídavě vrstvíme světlé a tmavé těsto. Já dávám tři vrstvy světlé a dvě tmavé. Krátce projedeme špejlí cik cak, aby se vytvořil pěkný vzor.
Krok 6: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 45-50 minut. Já dávám vždy rošt na nižší úroveň a zhruba v polovině pečení přikrývám z vrchu alobalem, aby bábovka nebyla příliš tmavá.
Krok 7: Hotovou bábovku vyndáme z trouby a necháme 20 minut vychladnout. Poté opatrně vyklopíme a necháme ji úplně vychladnout. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Zveřejněno 8. 7. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mramorová bábovka šlehačková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G68Dr
Moje poznámka
Mramorová bábovka šlehačková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G68Dr
Nejnovější recepty
Korejský salát z okurek
Přidáno před 7 hodinami
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno před 13 hodinami
Grilovaný ananas s karamelem a zmrzlinou
Přidáno 16. 7. 2025 17:24:59
Zapečené barbecue fazole
Přidáno 16. 7. 2025 17:22:43
Marinovaný grilovaný kapr
Přidáno 16. 7. 2025 17:18:55
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečená uzená makrela s cibulí a koprovými brambory
TutenOnen před 8 minutami
Kuskusový salát - tabbouleh
Simona Maskova před 2 hodinami
Brynzová omáčka s brokolicí
Tonja před 2 hodinami
Bublanina s jogurtem
Lucie.. před 2 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
jana.subi před 3 hodinami
Křehký mřížkový koláč
Kristinaaa před 3 hodinami
Cuketové halušky
Saratice před 4 hodinami
Obyčejná hrnková buchta s banány a malinami
Sian5 před 5 hodinami
Pikantní plněné papriky
Pizla před 5 hodinami
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Eva_caramba před 5 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr,
smetana ke šlehání,
mouka hladká,
kypřící prášek do pečiva,
kakao,
voda,
olej,
mouka hrubá,
cukr moučkový
Komentáře (6)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Mám sice asi menší formu, protože středem mi trocha těsta vytekla, nic neva! 😊 A nemám ji tak pěkně mramorovou, neb jsem dala kakao ke 2/3 těsta. 😄 Ale dobrá je i tak a příště bude snad i krásná… 🙏👌😃