Mramorová bábovka šlehačková
Vláčná, načechraná, voňavá, vypadá skvěle a k přípravě nepotřebujeme mnoho přísad. Přesně taková je tato mramorová kráska. Těsto je šlehané, piškotové, ale přesto není bábovka suchá.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 15 217 kJ / 3 637 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 97,38 g |
| Tuky | 144,96 g |
| Vláknina | 13,40 g |
| Cholesterol | 1,85 g |
| Sodík | 692 mg |
| Sůl | 1,56 g |
| Sacharidy | 479,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Formu důkladně vymažeme olejem a vysypeme moukou. Rošt v troubě vložíme na nejnižší úroveň a troubu předehřejeme na 160 °C.
Krok 2: Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků a poloviny cukru vyšleháme pevný sníh.
Krok 3: V misce rozmícháme žloutky, smetanu a druhou polovinu cukru. Přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem a nakonec opatrně vmícháme sníh.
Krok 4: Kakao smícháme s vodou a promícháme na pastu.
Krok 5: Zhruba třetinu těsta (400 g) přelijeme do menší mísy a smícháme s kakaovou pastou.
Krok 6: Do připravené formy střídavě vrstvíme světlé a tmavé těsto. Já dávám tři vrstvy světlé a dvě tmavé. Těsto krátce projedeme špejlí cik cak, aby se při pečení vytvořilo pěkné mramorování.
Krok 7: Bábovku vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 45–50 minut. Zhruba v polovině pečení přikryjeme formu alobalem, aby bábovka nebyla příliš tmavá. Před koncem pečení špejlí vyzkoušíme, zda je těsto dobře propečené. Pokud je špejle po vytažení čistá, máme hotovo.
Krok 8: Hotovou bábovku vyndáme z trouby a necháme 20 minut odpočívat. Poté ji opatrně vyklopíme a necháme úplně vychladnout. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Zveřejněno 8. 7. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mramorová bábovka šlehačková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G68Dr
Moje poznámka
Mramorová bábovka šlehačková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G68Dr
Nejnovější recepty
Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 2 hodinami
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno před 19 hodinami
Likérové kávy
Přidáno 12. 12. 2025 09:00:02
Lískooříškové kuličky
Přidáno 12. 12. 2025 08:00:02
Kroupové rizoto s liškami a špekem podle Jana Punčocháře
Přidáno 12. 12. 2025 07:01:02
Máslová vánočka s rozinkami
Přidáno 11. 12. 2025 21:55:54
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Fazolky na smetaně
ivakom před 6 minutami
Bramborový salát s cizrnou
Evellinka před 1 hodinou
Moje domácí tlačenka
bartonik před 1 hodinou
Piškotový korpus
Michal19 před 2 hodinami
Masová paštika
Nanina před 3 hodinami
Vosí hnízda
kolarz90 před 12 hodinami
Gnocchi s máslovo parmazánovou omáčkou a kuřecím masem
Sahula před 12 hodinami
Polévka z hlívy ústřičné à la dršťková
H33inrich před 14 hodinami
Mramorová bábovka jak ji dělá moje babička
Slaninova.L. před 14 hodinami
Kapustová polévka
Topmoni před 15 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
smetana ke šlehání,
mouka hladká,
kypřící prášek do pečiva,
kakao,
voda,
olej,
mouka hrubá,
cukr moučkový
Komentáře (8)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Mám sice asi menší formu, protože středem mi trocha těsta vytekla, nic neva! 😊 A nemám ji tak pěkně mramorovou, neb jsem dala kakao ke 2/3 těsta. 😄 Ale dobrá je i tak a příště bude snad i krásná… 🙏👌😃