Jak připravit houbové rizoto, jídlo pro všechny milovníky hub? Použít lze čerstvé lesní houby, žampiony nebo sušené houby
Základem houbového rizota jsou houby a rýže. Můžeme použít houby lesní, které si sami nasbíráme, nebo si jednoduše koupit žampiony.
Nejprve na oleji krátce osmahneme nakrájenou cibuli a česnek. Přisypeme houby nakrájené na plátky a dále pozvolna dusíme. Pokud bychom chtěli použít sušené houby, pak je předem namočíme do horké vody a necháme je vodu nasáknout. Jak přesně postupovat při dušení hub nám poradí tento článek:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jakou připravit rýži
Lepivá rýže
Výsledkem je tradiční italské rizoto. Připravíme si kulatozrnnou rýži (Arborio, Carnarolli). Před vařením ji neproplachujeme a za častého míchání ji vaříme ve vývaru, doplníme máslem a bílým vínem. Výsledná konzistence bude kašovitá a lepivá. Jakým způsobem uvařit krémové rizoto nám napoví následující video:
Nelepivá rýže
Vhodné je použít dlouhozrnné typy rýže (Basmati, Jasmínová). Před použítím ji propláchneme pod studenou vodou. Dusíme pod pokličkou, případně ji vaříme v hrnci. Zrníčka zůstanou samostatná a nelepí se.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím zpestřit rizoto
- zeleninu: pórek, hrášek, cibuli, cuketu, pěkně vybarvené kapie
- maso: vepřové, kuřecí
- sýr: Parmezán, Niva
- bylinky: sušené či čerstvé na dozdobení
Rizoto na talíři dozdobíme najemno nakrájenou šalotkou a strouhaným Parmezánem a ještě teplé podáváme. Postup, jak z hub připravit skvělou omáčku, najdete v našem dalším článku.
Komentáře (3)