Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Makový dortík

Vláčný a lahodný dortík se základem z křehkého máslového těsta a zakysané smetany má šťavnatou tvarohovo-makovou náplň. Moučník pečte raději pozvolna a déle, aby jste dosáhli kýženého výsledku.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Veruncicka

Snadný

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 75 min

105 min (30 min příprava + 75 min tepelná úprava)

Suroviny pro 12 porcí

dortová (nebo koláčová) forma o průměru 30 cm

12porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Z uvedených surovin na těsto vypracujeme vláčné těsto, které dáme na 10 minut do lednice odpočinout. Krok 2: Mezitím připravíme náplň. Všechny uvedené suroviny na náplň kromě máku smícháme. Hotovou náplň rozdělíme na dvě poloviny a do jedné vmícháme nemletý mák. Krok 3: Dortovou formu vyložíme pečicím papírem a prsty do ní vmačkáme připravené těsto, které vyvýšíme i na okraje formy. Krok 4: Do středu dortu klademe lžící náplně. První dáme lžíci náplně s mákem, do středu makové náplně dáme lžíci světlé náplně, do středu světlé náplně dáme opět lžíci makové náplně a takto opakujeme, dokud nám náplně nedojdou. Krok 5: Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 75 minut.
Upečený dortík necháme vychladnout. Krok 6: Před podáváním můžeme jednotlivé porce ozdobit čerstvě ušlehanou šlehačkou.

TIP: Jak upéct makové cukroví

Zveřejněno 12. 7. 2025

Poznámka autorky Veruncicka

1 hrnek = 250 ml

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makový dortík

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADA3P

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makový dortík

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADA3P

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Skvělá kombinace a krásně vypadá i na řezu.

:-)<3:yes::yes: Je to trochu jiný Zebra-dort ale určitě je moc dobrý, mák a tvaroh máme rádi. :-K

Suroviny:
mouka hladká, smetana zakysaná, máslo, smetana zakysaná, cukr moučkový, tvaroh měkký, vejce, pudink vanilkový, mák, šlehačka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu