Ciabatta bez hnětení
Není nad doma připravené, čerstvé a krásně křupavé pečivo. Klasický italský chléb ciabatta se vyznačuje křupavou kůrkou a podlouhlým tvarem. Je perfektní na různé sendviče, panini nebo jako příloha k polévce či salátu.
Postup přípravy
Krok 1: V múke zamiešame droždie, soľ. Pridáme olej, vodu a zamiešame lyžicou, varechou. Nemiesime, iba dobre premiešame, dostaneme lepkavé cesto, ktoré prikryjeme a necháme stáť cca 30 minút.
Krok 2: Cesto v mise ponaťahujeme zo všetkých strán - nadvihneme mokrou rukou od dna a preložíme hmotu na druhú stranu. Zhora dolu, zľava do prava, z prava do ľava a zdola nahor - celkom 4 preklady. Prikryjeme a zas necháme stáť 30 minút.
Krok 3: Po 30 min. zas postup prekladania zopakujeme, štruktúra cesta sa prekladaním zmenila. Preložíme, zas necháme stáť 20-30 minút.
Krok 4: Po uplynutí doby prekladanie zas zopakujeme tretíkrát a prikryjeme na 20-30 minút.
Krok 5: Dosku silno pomúčime, cesto vyklopíme - vylejeme, povrch silno pomúčime, rukami upravíme na obdĺžnik cca 3 cm vysoký. Obdĺžnikový tvar rozdelíme na 8 častí - pozri foto.
Krok 6: Ciabatty opatrne prenesieme kartou, alebo širokým nožom na pečiacu fóliu na plechu, alebo pečiaci papier. Prikryjeme utierkou, necháme cca 30 minút kysnúť.
Krok 7: Rozpálime rúru na 230 °C, nakysnuté ciabatty pečieme cca 20 minút. Prvých 10 minút so zaparením rúry - do rozpálenej nádoby na dne vlejeme vriacu vodu a.zaparíme rúru. Po 10 min. nádobu vyberieme.
Zveřejněno 24. 7. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ciabatta bez hnětení
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KrmMr
Moje poznámka
Ciabatta bez hnětení
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KrmMr
Nejnovější recepty
Kapr na křenu
Přidáno před 6 hodinami
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 13 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno před 14 hodinami
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 15 hodinami
Vlašský salát podle ČSN
Přidáno před 15 hodinami
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno 10. 12. 2025 14:21:35
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční bramborový salát se sojanézou
puppystaff1993 před 49 minutami
Celerová pomazánka s nádechem česneku
Olympus před 1 hodinou
Šlehačkové cukroví
KekkyPetra před 1 hodinou
Vánočka II
Sojkal před 2 hodinami
Citronové rohlíčky
Terka39 před 3 hodinami
Nejlepší nadýchané muffiny
VerunkaBerunka před 3 hodinami
Uherská pěna
Daami před 5 hodinami
Zelňačka z hlávkového zelí
Kajkajak před 6 hodinami
Mandlové laskonky
IRBONA před 6 hodinami
Suroviny:
mouka pšeničná,
voda,
sůl,
olej,
droždí sušené
Komentáře (3)