Griliášky, efektní karamelové oplatky: Zkuste křupavé nepečené cukroví podle videa
Griliášky jsou nepečené cukroví výjimečné jednoduchou a rychlou přípravou, výraznou chutí karamelu a také křupavou strukturou díky přidaným ořechům. Na stole vypadají atraktivně a hodí se na stůl jako pohoštění pro návštěvu i jako netradiční vánoční cukroví. Recept je součástí nového cyklu s názvem "Nepečené Vánoce".
Nepečené cukroví znamená pro kuchařky mnoho výhod. Připravuje se na poslední chvíli, na přípravu je obvykle rychlé, tudíž nezabere mnoho času, a můžeme se do tvoření pustit až krátce před plánovaným využitím. Podstatné je mít po ruce všechny potřebné suroviny, a "kouzlení" může začít. Méně známým nepečeným cukrovím jsou griliášky, karamelové oplatky, které přinesou na náš stůl trochu oblíbené křupavosti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat efektní griliášky
Griliášky jsou nepečené mlsání z vláčného karamelového krému s opraženými lískovými oříšky mezi dvěma křehkými oplatkami.
- Na jednu dávku cukroví karamelové oplatky - griliášky podle úvodního videa budete potřebovat 150 g cukru krupice, 1 lžičku vody, 2 žloutky, 60 g másla, 1 vanilkový cukr, 50 g hrubě sekaných lískových ořechů a dvě dortové oplatky o velikosti 20 x 30 cm.
- Nejprve nasekejte ořechy a nasucho je opražte na pánvi. Odložte je zatím stranou.
- Do malého hrnce, který má silnější dno, nasypte 100 g cukru, přidejte lžičku vody a společně svařte na karamel. Nenechte karamel spálit nebo příliš ztuhnout. Opravdu pracujte jen krátce a rychle, pak bude výsledek dokonalý.
- Do dalšího hrnce nasypte 50 g cukru, přidejte vanilkový cukr a také máslo. Nechte vše společně lehce rozpustit.
- Hned přimíchejte žloutky a vařte chvilku až k bodu varu. Pokud byste vařili déle, hmota by byla příliš tuhá.
- Dále do směsi nalijte připravený karamel a směs nechte rychle projít varem.
- Jakmile hotovou směs odstavíte z plotýnky, hned do ní přimíchejte upražené oříšky. Pracujte opravdu rychle.
- Vzniklou hustou hmotu svižně rozetřete mezi dvě dortové oplatky a hned je zatižte, aby je karamelová hmota dobře spojila.
- Do druhého dne nechte oplatky ztuhnout a pak je nakrájejte ostrým nožem na malé kousky o velikosti cca 2 x 3 cm.
- Tip: Vrchní vrstvu oplatek můžete vynechat, povrch ani tak nebude lepkavý. Kdo chce, může ještě griliášky ozdobit rozpuštěnou čokoládou.
Griliášky jsou oblíbené mlsání pro ty, kdo mají dobré zuby a rádi koušou. Oplatky cukroví dávají jemnou křupavost, stejně jako ořechy.
Všechno použité nádobí tentokrát nechte nejprve odmočit ve studené vodě. I tvrdý karamel se brzy dokonale odmočí, a práce s mytím pak bude jen minimální.
Podívejte se i na další recepty na nepečené cukroví ze seriálu "Nepečené Vánoce".
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře (1)