Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilování je oblíbeným gurmánským zážitkem a skvělou letní zábavou. Můžeme se do něho pustit na verandě nebo zahradě, u chaty či chalupy, dokonce i na balkoně. Vůně se pak linou všude kolem a každému se sbíhají sliny. A za lákavé vůně může i správně umíchaná marináda.

Grilovat můžeme maso, zeleninu, houby i sýry. Aby bylo grilované maso pěkně šťavnaté, nevysušené a chutné, nakládáme ho předem do marinád. Marináda má smysl, pokud je v ní maso naložené alespoň na dvě hodiny, ideálně na noc nebo rovnou na 24 hodin dopředu, a ponechané v chladu (v ledničce) v uzavřené nádobě. Co se týče masa ke grilování, tak velmi oblíbené je kuřecí, kterému marináda velmi prospěje. Použít můžete také vepřové. A vegetariáni stejným způsobem mohou připravit např. sojové plátky, kterým dá marináda skvělou chuť.

Jak připravit výtečnou marinádu

Vytvořit chutnou marinádu vyžaduje fantazii a správnou dávku zvolených surovin. Naše recepty mohou posloužit jako inspirace a dobrý základ k umíchání vlastní marinády. Množství a druh použitého koření si už upravíme sami podle chuti a možností. Grilování je oblíbenou doménou mužů, kteří se nebojí experimentovat a rádi zkouší něco nového. Zvlášť kuřecímu masu dá marináda žádanou šťavnatost a fantazii se meze nekladou.

Skvělá marináda na gril

Vybrali jsme pro vás oblíbený recept z našeho receptáře, marináda podle něj připravená dá masu jedinečnou chuť.

  1. Budete k tomu potřebovat na 2 kg masa 200 ml světlého piva, 50 ml oleje, 5 lžic sladkého kečupu, 4 lžíce chilli omáčky, 2 lžíce grilovacího koření, 1 lžičku mletého pepře, 1 lžíci sušeného tymiánu, 1 lžíci nadrobno posekaného čerstvého tymiánu a půl lžičky sušeného česneku.
  2. Všechny suroviny dobře promícháme ve větší míse, která se dá uzavřít a vejde se nám do ledničky.
  3. Do marinády naložíme očištěné a osušené plátky masa a necháme v chladu nejlépe 24 hodin marinovat.
  4. Potom maso klademe na připravený a dobře rozehřátý gril, grilujeme z obou stran, cca 20 minut z každé strany. Maso otáčíme, až když je z jedné strany dobře opečené. Při manipulaci s masem používáme kleště, při propíchnutí vidličkou by z něj totiž zbytečně vytékala šťáva.

Jak přesně postupovat při přípravě marinády a grilování vám předvede názorné video.

Budeme rádi, když nám do komentářů pod článek napíšete, jakou marinádu jste si nejvíce oblíbili vy.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více