Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbové košíčky

S košíkem chodíme tradičně na houby. A takové košíčky plné hub si můžeme i snadno připravit a upéct. Těsto ze tří základních surovin naplníme do formy na muffiny, doplníme vaječnou směsí s houbami a zapečeme. Nahoře nesmí chybět sýr!

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

valaea

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby namáčení hub a odležení těsta

75 min (45 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby namáčení hub a odležení těsta)

Suroviny pro 1 dávka

12 kusů

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Pokud máme sušené houby, propláchneme je a dáme je namočit do vody na několik hodin. Krok 2: Do mísy dáme mouku, nakrájíme k ní máslo a vyklepneme vejce. Vypracujeme nelepivé těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme odležet na hodinu do lednice. Krok 3: Sušené houby scedíme a nasekáme na menší kousky. Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na kousky. Krok 4: Do rendlíku dáme vodu, ocet a bobkový list. Přivedeme k varu. Pak vložíme houby a vaříme 10 minut. Následně scedíme. Krok 5: Těsto rozdělíme na několik menších kousků (cca 12). Každý prohněteme, vytvarujeme jej do kuličky, tu zploštíme a pak z ní vyválíme tenkou kulatou placku (není potřeba podsypávat). Krok 6: Placičkou vyložíme formu na muffiny (dno i strany). Těsto, které přesahuje ven z formy, odřízneme. Krok 7: Troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 8: V misce dobře rozmícháme zakysanou smetanu a 2 vejce. Osolíme, opepříme a promícháme. Krok 9: Košíčky naplníme vaječnou směsí a poté posypeme houbami. Nakonec lehce posypeme najemno strouhaným sýrem. Krok 10: Pečeme na 180 °C na 25 minut.

TIP: Slané muffiny - prima chuťovka k svačině i na výlet

Zveřejněno 19. 3. 2026

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Houbové košíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mZ0QR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Houbové košíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mZ0QR

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

:-)<3:yes::yes: Recept se mi líbí, stojí za vyzkoušení. :-K

Marie Svarcova: Děkuji :)

Suroviny:
mouka hladká, máslo, vejce, houby lesní, voda, ocet, bobkový list, smetana zakysaná, vejce, sýr nastrouhaný, pepř mletý, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]