Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké velikonoční cukroví s marcipánem

Sádlové linecké těsto provoněné citronovou kůrou vykrájíme do velikonočních a jarních tvarů vajíček a ptáčků. Po upečení je dozdobíme barevnou bílkovou polevou a marcipánovou hmotou. Dokonalá výslužka pro koledníky.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Handour Handour

Středně náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby chlazení

100 min (90 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby chlazení )

Suroviny pro 50 kusů

50kusů

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Těsto: Ze všech surovin vypracujeme těsto. Zabalíme ho a dáme asi na 1 hodinu do chladu. Krok 2: Troubu předehřejeme na 170 °C. Plech vyložíme papírem na pečení. Krok 3: Z odleženého těsta vyválíme plát silný 3 mm a vykrájíme z něj libovolné jarní tvary. Naskládáme je na plech a pečeme 8–10 minut do mírného zrůžovění. Poté necháme vychladnout. Krok 4: Poleva: Cukr 2× prosejeme přes jemné sítko. Bílek s citronovou šťávou dáme do mísy a ušleháme nebo utřeme vařečkou. Postupně přidáváme cukr a škrob, dokud směs nezhoustne. Pokud se nám zdá poleva hustá, přidáme citronovou šťávu, a v opačném případě přidáme cukr. Krok 5: Polevu rozdělíme na několik částí a každou z nich obarvíme jinou barvou. Totéž uděláme i s marcipánem. Krok 6: Upečené tvary potřeme štětečkem různě obarvenou polevou, ozdobíme obarveným marcipánem a cukrovým zdobením a necháme zaschnout.

TIP: Jak obarvit a ochutit marcipán

Zveřejněno 28. 3. 2026

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G6XN5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G6XN5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, sádlo, cukr moučkový, vejce, cukr vanilkový, kůra citronová, bílek, cukr moučkový, šťáva citronová, škrob bramborový, marcipán, potravinářské barvivo gelové, zdobení

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]