Briošky
Oblíbeným francouzským snídaňovým pečivem jsou briošky, lehce nadýchané a příjemně sladké. Je jen na vás, jestli do nich přidáte rozinky, nebo je posypete mandlemi, či mákem. Vše záleží jen na vašich chutích.
Suroviny pro 1 dávka
suroviny na 1 kg těsta
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 22 331 kJ / 5 337 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 128,42 g |
Tuky | 277,62 g |
Vláknina | 22,86 g |
Cholesterol | 2,00 g |
Sodík | 1,34 g |
Sůl | 3,11 g |
Sacharidy | 569,82 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mléko smícháme s rozdrobeným droždím, přidáme lžíci cukru, mouky a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Mouku smícháme s cukrem, přidáme vejce, kvásek a vypracujeme hladké těsto, do kterého postupně zapracováváme změklé máslo.
Krok 3: Takto připravené těsto necháme hodinu kynout. Během kynutí těsto obracíme a stlačujeme zpět. Poté jej zabalíme a přes noc necháme odpočívat v lednici.
Krok 4: Druhý den formujeme různé tvary (šneky, šátečky, bochánky). Můžeme plnit tvarohem, či potřít cukrovým rozvarem.
Krok 5: Na plech vyložený pečicím papírem klademe jednotlivé briošky. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodinu kynout.
Krok 6: Vykynuté briošky potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat mandlemi a vložíme do trouby. Pečeme na 180 °C dozlatova, zhruba 30 minut.
Zveřejněno 17. 2. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Briošky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rYy4
Moje poznámka
Briošky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rYy4
Nejnovější recepty
Krém z pečeného květáku
Přidáno před 5 hodinami
Divoká kachna pečená na zelenině
Přidáno před 13 hodinami
Krkovička na česneku
Přidáno před 17 hodinami
Liptovská pomazánka
Přidáno před 19 hodinami
Šťouchané brambory se zelím a škvarky
Přidáno před 23 hodinami
Mrkvový krém
Přidáno 16. 10. 2025 10:02:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jemná banánová bábovka
Borinka před 15 minutami
Nadýchaný hrnečkový perník
Romecka7 před 40 minutami
Řecká musaka
verahromadkova@seznam.cz před 53 minutami
Hraběnčiny výborné řezy
renata.keles před 2 hodinami
Sladkokyselé kuře (Sweet&Sour Chicken)
Alzbetina Prk. před 2 hodinami
Zapečené těstoviny s tuňákem a špenátem
ZboSy před 5 hodinami
Loštická cibulačka
Sahula před 14 hodinami
Babiččina kulajda
rapav před 14 hodinami
Loštické kuře
Sahula před 15 hodinami
Tématické fráze:
briožky,
briošky,
briošky recept,
brioškové těsto,
bryožky,
těsto na briošky,
masové briožky,
recept na briošky,
masové briošky,
brjožky,
briozky recept,
brioška,
briožkové těsto,
recept briošky,
těsto na briožky,
brioska recept,
domácí brioše,
recept brioška,
masová brioska,
správné briošky
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
vejce,
cukr moučkový,
droždí čerstvé,
mléko,
cukr,
sůl,
vejce,
cukr,
mandle plátkové
Komentáře (14)