Domácí nudle a flíčky
Není nad domácí těstoviny i když jejich výroba je pracná a fyzicky namáhavá. Zvláště, když chcete opravdu tenké vlasové nudle do dolévky, kterými se může každá kuchařka pochlubit.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 965 kJ / 1 426 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 52,36 g |
Tuky | 18,62 g |
Vláknina | 10,50 g |
Cholesterol | 518 mg |
Sodík | 206 mg |
Sůl | 0,42 g |
Sacharidy | 256,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do hrnku rozbijeme vejce, přidáme vodu a vmícháme tolik mouky, aby bylo těstíčko husté (tekutina se pak nerozlévá po vále). Na vál prosijeme zbytek mouky a přilijeme do ní těstíčko. Rukama vypracováváme tuhé těsto tak dlouho, dokud není lesklé a nechytá se válu. Těsto nesolíme (placky by pak vlhly).
Krok 2: Těsto rozdělíme na 3 díly, z každého uděláme bochánky, přikryjeme je utěrkou a necháme 30 minut odležet. Pak z každého bochánku vyválíme 1-2 mm silnou placku (podle druhu těstovin, které budeme chtít dělat) a přeneseme na válečku na čistou utěrku a necháme při pokojové teplotě schnout. Několikrát je obrátíme, aby schly rovnoměrně. Placky také nesmějí přeschnout, při krájení by se drobily. Pokud je nemůžeme hned krájet, přikryjeme je utěrkou případně i položené na sebe.
Krok 3: Usušené placky rozkrojíme ostrým nožem na polovinu, obě půlky položíme na sebe a nakrájíme z nich 3 cm široké pruhy. Ty pak poskládáme na sebe a krájíme nudle podle potřeby (vlasové do polévky velmi tenké, široké nudle 5 mm široké). Na flíčky vyválíme placky 2 mm silné a když oschnou, stáčíme je do válečku 5 cm širokého. Z válečku krájíme nejprve pruhy a ty potom pokrájíme na čtverečky.
Krok 4: Vaření: 350 g těstovin vaříme nejméně ve 3 l vody a 50 g soli. Těstoviny dáváme do vroucí vody a hned je zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Čerstvé těstoviny vaříme 4-5 minut. Uvařené ochutnáme, jsou-li provařené a široké nudle a flíčky přecedíme, omastíme máslem a dobře promícháme, aby se nelepily.
Zveřejněno 18. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí nudle a flíčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1Y0
Moje poznámka
Domácí nudle a flíčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1Y0
Nejnovější recepty
Meruňkový páj s tvarohem
Přidáno před 7 hodinami
Caesar salát naší rodiny
Přidáno před 8 hodinami
Slávky na asijský způsob
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem
Přidáno 18. 6. 2025 11:00
Cuketová pomazánka
Přidáno 18. 6. 2025 08:02
Obyčejná babiččina květáková polévka
Přidáno 18. 6. 2025 07:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nadýchaný perník
ferda30 před 48 minutami
Krůtí kousky s mrkví a žampiony
Ivca14 před 3 hodinami
Staročeské plátky podlévané pivem
Ivca14 před 3 hodinami
Drobenka na koláč
Pavluska75 před 3 hodinami
Salát z pečené červené řepy a cibule
Jana.Vernerova před 4 hodinami
Špenátová polévka II.
Kajkajak před 6 hodinami
Žampionové placičky s nivou
Panova před 6 hodinami
Tříbarevná buchta (Ala)
Evculina84 před 6 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Kometka35 před 8 hodinami
Tématické fráze:
nudle,
domácí nudle do polévky recept,
domácí těstoviny,
vyroba domacich nudli,
nudle recept,
kráječ na nudle,
recept na domácí nudle do polévky,
domácí nudle do polevky od babicky,
testo na domácí nudle do polévky,
flíčky,
vlasové nudle recept,
flíčky recept,
těsto na nudle,
nudle do polévky od babičky,
vyroba nudli domacich,
vyroba nudli,
recept na nudle,
kráječ nudlí,
domácí těstoviny recept,
těsto na flíčky
Suroviny:
mouka hrubá,
vejce,
voda
Komentáře (31)
S vodou je to přesně tak jenom trošku do skořápky. V itálii jsem se naučil dávat trochu olivového oleje. Ale opravdu tak malou kávovou lžičku.
Bac: