Gratinovaný platýz

varilamyskakasicku Kuchařka: varilamyskakas…

Ryby 18 názorů

Suroviny

850 g filetů platýze z Limandy
1/2 citrónu
1 PL koření na ryby
hladká mouka na obalení ryb
200 g hlívy ústřičné
1 mladá cibulka i s natí
3 PL oleje
sůl
pepř
drcený kmín
Na bešamel:
30 g másla
30 g hladké mouky
300 ml mléka
sůl
pepř
100 g nastrouhaného Parmezánu
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Porce ryb očistíme, osušíme papírovou utěrkou do sucha, porce osolíme, pokapeme citrónem, posypeme kořenící směsí na ryby a necháme dvě až tři hodiny odležet v chladu.

  2. Z mouky a z másla si uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme studeným mlékem, poté ji rozšleháme, ochutíme a povaříme. Do hotové omáčky vmícháme 2/3 sýra parmezánu a promícháme.

  3. Na oleji zpěníme pokrájenou cibulku i zelenou nať, přidáme pokrájenou hlívu ústřičnou, kmín, pepř a sůl a nepatrně podlijeme a dusíme, dokud nejsou houby měkké a tekutina odpařená. Ryby obalíme v hladké mouce, zprudka je opečeme na oleji a poté přendáme do zapékací nádoby. Jednotlivé porce pokryjeme houbami, přelijeme omáčkou se sýrem a zapečeme vše v předem vyhřáté troubě. Před koncem zapékání posypeme vše připraveným sýrem a dopečeme do zlatova.

  4. Vypneme a podáváme s bramborem nebo s pečivem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Gratinovaný platýz

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    pipre:Jani u nás parmazán k sehnání je, ale je to cenová pecka:-(( koupila jsem jen jednou k vůli receptu, ale už také nahrazuji jinými druhy:-/
    Ivi receptík je hezký:-K+10:-p:yes:

    Odpovědět

  • :-K;-) o.k, já ho mám tak 2 x do roka a jen když mi ho někdo koupí, :-K pipre:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    varilamyskakasicku: Také si myslím, že se tam dá použít i jiný sýr, chtěla jsem jen napsat, že tu parmazán je těžko k sehnání. A já osobně ho nemusím za každou cenu :-)

    Odpovědět

  • pipre: ja taky pro parmezán musím do spec. prodejny na sýry až do centra Prahy, ale ementál, eidam, niva a vše se dá do tohoto rcp. použít, je to pak v kombinaci ryby a hlívy moc dobré:-K

    Odpovědět

  • pipre pipre

    To si ukládám, líbí se mi recept. Jinak musím se zastat Jany R., protože já tu parmazán sehnat nemůžu také. Např. v hypermarketu Albert jsem se po něm ptala několikrát a nemají ho. Nabízeli mi za něho nějakou náhražku - je to směs strouhaných sýrů FORMAGGIO per PASTA. Vzala jsem to, ale není to parmazán, je to směs strouhaných přírodních tvrdých sýrů. Ale za tu cenu mám víc třeba ementálu :-)
    Za recept:yes: +10

    Odpovědět

  • Jani, máš tam foto toho sýru v sáčku:-K;-)

    Odpovědět

  • Jana Remkova: Jani, to seženeš v každém regálu, kde jsou pytlíky se sýry, jak psal syn, i je u nich v Otrokovocích v samoobsluze Coop, takže je dostupný i Albert, je to v pytličku jako ty pytlíčkové strouhané sýry, parmezán jsem hlídala a sháněla a už zase není nikde:-(, tento je ale vždy v regálu opravdu k mání, jen ten název Tě asi vyděsil,:-D pak pošlu obrázek Iva

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    varilamyskakasicku: slyšíš ten hurónský řev!:-D:-D:-D:-D:-D Takže ty myslíš, že když neseženu obyčejný parmazán, tak PARMIGIANO REGGIANO seženu!!:-?:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Jana Remkova: o.k., tak dej Jani tento sýr : "PARMIGIANO REGGIANO od Zanetti a je moc dobrý jemně je již v sáčku nastrouhaný, jinak ale klidně klasika eidam nebo niva, co máš doma, ten sýr, co píši je moc dobrý, a máš ho na delší dobu a jinak děkuji:-K:-K

    Odpovědět

  • rebeka::-K;-)

    Odpovědět

  • Bibinka: díky, Janinko, sýr dle každého, měla jsem opravdu trošku parmezánu, ale v klidu se dá dát i eidam, niva, cokoliv, je to moc dobré:-K

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    krásné foto moc pěkně a jistě chutně upravené rybičky;-):-)
    bravo, myško:yes::yes::yes::-K:-K

    Odpovědět

  • Sarovka Sarovka

    Uloženo. Ryby máme velmi rádi, hlívu také, tak nic nebrání vyzkoušení. Hezký recept:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Ivi, když pořádně prohrabu mrazák, je možný, že na nějakého platýze narazím:-D jen sýr dám jiný, u nás moc parmazán nejede;-) Jinak moc pěkné a dávám 6.boda:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Ivo, platýz je super rybka! Už jsem ji několikrát dělala. Sice nevím, jestli byl z Limanda..:-D, ale nemá chybu.:-p Mám problém s parmazánem:-(. Dneska jsem třeba scháněla šalotku a taková blbost a neseženeš ji tady. Parmazán taky ne.:-(( Ale něčím bych ho nahradila. Velký plus za recept i fotky;-):yes:

    Tak potichůnku, jo?:-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: limanda limanda recept platýz recept limanda recepty ryba limanda limanda obecná platýz recepty recept limanda platýz foto recepty limanda limanda obecná recepty limanda obecná recept recept platýz limanda ryba recept na rybu limanda recepty platýz platys ryba limanda,recept limanda platýz recept platyz