Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kyselo

Ke staročeskému kyselu potřebujete chlebový kvas. Není to polévka, ale plnohodnotné jídlo plné vitaminů a živin. Kyselo podle tohoto receptu, jak se vaří v Podkrkonoší odedávna, není složité a určitě stojí za vyzkoušení.

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 35 min

45 min (10 min příprava + 35 min tepelná úprava)

24. 10. 2008 18:31

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie5 186 kJ / 1 239 kcal
Bílkoviny63,05 g
Tuky30,80 g
Vláknina10,10 g
Cholesterol 907 mg
Sodík 483 mg
Sůl0,74 g
Sacharidy172,47 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

U nás se brambory obvykle dávaly zvlášť na talířek uvařené vcelku a ve slupce a jedly se k polévce jako na loupačku.

Kvásek - do hrnku (já mám hliněný kvasák), dáme 250 ml vody, rozdrobíme 30 g kvasnic a zaděláme 5 lžícemi žitné mouky. Přidáme patku chleba nebo hrst kůrek. Zakryté necháme v teple. 2. den máme kvásek. Babička vždycky nechala kus kvasu od pečení chleba a stále se v kvasáku "přiživoval" vlahou vodou, protože kyselo se jedlo denně. Já na něm vyrostla, ale ne moc. Správné kyselo je lehce navinulé, pikantní a velmi dobré. Obměny být mohou, ale hlavně to nepřehnat s kořením!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Bibinka Bibinka

13. 3. 2009 15:35

teda takové málem národní jídlo a my ho tu neměli?:-O Tak jsi špagetko udělala moc dobře:yes:to už vařívali naši pra,pra,pra....předci. Bezva;-)

maris maris

13. 3. 2009 14:30

Včera jsem koupila kvásek v tržnici i s receptem:-8, chtěla jsem dnes přidat, ale spagetko, byla jsi rychlejší. Doufám, že se na mě nebudeš zlobit, že jsem přidala fotky. Jinak - opravdové kyselo jsem jedla poprvé a je moc dobré. Připomíná mi hodně kulajdu, ale má takový moc dobrý šmrnc..;-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

27. 10. 2008 15:33

Tož, Ladi, přiznám se, že tak podrobně jsem to ani nečekala!!:-D:-)) Ale popravdě, asi jsem takovým způsobem nikdy nepostupovala. U nás můj dobrý kamarád, který vařil na vojně vždycky říkal: "Tak,ještě kvásek a je to" A vlastně tím myslí vždy zákletku!:-O:-O Tk vidíš, dá se říct, že vím, že nic nevím! :-D:-)):-D:-)):-D;-)

spagetka spagetka

27. 10. 2008 14:20

Jak ho jednou uděláš - poznáš, proč ho u nás vařili denodenně.Je výýýbornýýýý.Klidně zkus malinké množství.

Paprika Paprika

27. 10. 2008 14:09

Vždycky jsem chtěla kyselo ochutnat. :-p Mám stále před očima obraz Trautenberga z Krkonošských pohádek, jak na Anče řve: "to kyselo je moc kyselý, ten bramborák je moc bramborovej". Ale nevím jestli JÁ najdu odvahu ho uvařit.:-8

spagetka spagetka

25. 10. 2008 18:35

www.zdrava-vyziva.net/kvasek.php - tady najdeš úplné vysvětlení o kvásku, já sem zkopíruju jen část:
Co je to kvásek a jak se připravuje?
Kromě chemických kypřidel jsou na trhu běžně k dostání i pekařské kvasnice v podobě čerstvého či sušeného droždí. Nejstarobylejší a nejpřirozenější způsob kypření těsta je ovšem použití chlebového kvásku. Vezmeme-li celozrnnou žitnou mouku a smícháme-li ji s vodou v poměru zhruba 1:1, dojde k tomu, že vodou aktivované enzymy ze zrna začnou rozkládat škrob na jednodušší cukry a jejich přítomnost probudí spory spících kvasinek a bakterií obsažených v mouce. Produktem metabolismu těchto mikrobiálních kultur je právě oxid uhličitý kypřící těsto a různé další jednoduché organické látky, na příklad kyseliny mléčná a octová, které vytvářejí typicky nakyslou chlebovou vůni a současně chrání kvásek před napadením cizorodými bakteriálními či plísňovými kulturami.

Kvásek se nechává několik dní zrát tak, že se každý den přikrmuje novým přídavkem mouky a vody. Ze zralého kvásku se odebírá část, která se stává základem chlebového těsta nebo třeba typické krkonošské polévky kyselo. Malá část kvásku, tzv. nátěstek, se vždy nechává jako základ pro další těsto. Takovýmto způsobem se udržoval v pekařstvích kvásek často po celé generace a vzhledem k tomu, že tak vznikaly specifické mikrobiologické kultury, výsledná chuť chlebů z různých pekařství se lišila.
Kvásek můžete udržovat kontinuálně tak, že po odebrání se ho vždy část nechá na dně a začne se přidávat další mouka a vlažná voda, anebo se uchovává v lednici a oživí se večer před dalším použitím. Pokud ho chcete skladovat delší dobu, lze ho i zmrazit (v případě použití se nechá povolit a rozmíchá se s vlažnou vodou).

JanaDorazinova JanaDorazinova

25. 10. 2008 17:13

:-O Ladi, prosím tě, co je to kvásek? Já myslela, že jsou to kvasnice v mléku!:-8

spagetka spagetka

24. 10. 2008 18:35

Fotku doám za chvíli,zlobí foťák s tiskárnou, tak tomu domlouvám :-!

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: kyselo kyselo recept polévka kyselo recept na kyselo valašské kyselo recept kyselo polévka kyselo z hub krkonošské kyselo recept polevka z kvásku kyselo z kvásku kyselo polévka recepty kyselo recept polevka kyselo hanácké kyselo vejce na kyselo kvásek na kyselo krkonošská kyselica krkonosske kyselo těsto na kyselo pekařská polévka

Suroviny: kvásek, houby sušené, sůl, kmín celý, cibule, brambory, vejce

TopRecepty.cz

Kyselo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/687z