Krkonošské kyselo

Iwakk Kuchařka: Iwakk

Houby 15 názorů

Suroviny

2,5-3 l vody
1 kvásek do kysela
houby
sůl
kmín
1 cibule (větší)
6 vajec
5 brambor (větších)
olej
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Kvásek si namočíme asi na 2 hodiny do 1 l vody, po té rozmícháme a přecedíme přes sítko, aby nezůstaly hrudky.

  2. Houby si uvaříme zvlášť. Vaříme je raději déle, aby byly dosti měkké. Usmažíme vajíčka. Brambory si nakrájíme a uvaříme bez slupky. Na oleji si osmažíme cibulku dozlatova.

  3. Do kvásku si nalijeme zbylou vodou, osolíme, přidáme uvařené houby, kmín a osmaženou cibulku. Vaříme na mírném plameni a za stálého míchání přivedeme k varu. Kyselo musí být husté.

  4. Na talíř si dáme brambory, vajíčko a zalijeme kyselem.

Poznámka

Koupený kvásek si můžeme dát do mrazáku do zásoby.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 24 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Krkonošské kyselo

  • ¨Jitka ¨Jitka(neregistrovaná)

    Co to je 1 kvásek do kysela? Mám doma chlebový kvásek. Kolik ho tam dát?

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    dnes kyselo:-))

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    Dnes opět kyselo:-)):-)):-))

    Odpovědět

  • rihana rihana

    savlinka: ano, přesně takhle ho vařím a dost dlouho aby právě nebylo cítit jako chlebová polévka, ale tu smetanu, když ji tedy zrovna mám, tak ji tam přihodím, kupuji stejně jen 12%, no a když není tak dám trochu mléka, třeba i odtučněného.

    Odpovědět

  • Jerey Jerey(neregistrovaný)

    Anče, Kubo, hajnej, to kyselo je moc kyselý:-!:-D:-D

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    rihana:tady je ten poslední odstavec:-))
    Pravé kyselo

    Takže pokud chcete pravé pravé kerkonošské kyselo na městský způsob, tak si tam dejte všechny výše zmíněné vylepšující ingredience, jen prosím NÉ smetanu. A pokud chcete speciál, tak si udělejte kyselo tak husté, že budete muset mít sílu, abyste ho umíchali, a po zchladnutí takové kyselo ztuhne jak rosol. Ředit ho můžete mlékem dodatečně a takové kyselo vám vydrží v ledničce uskladněné mnohem déle.

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    rihana:také jsem z KRKONOŠ..tady máš odkaz a tam píšou v žádném případě smetanu:-)):-))http://multi.xeres.cz/jidlo/prave-krkonoske-kyselo

    Odpovědět

  • rihana rihana

    Co já vím, tak u nás v Krkonoších se kvásek namáčí do vody a déle, třeba na dva dny, protože kyselo by mělo být kyselé, jak říkal Trautemberk a nakonec přidám trochá smetany na zjemnění. Ale na našich chudých horách se možná nedávalo ani to mléko. Díky za připomenutí, už jsem ho dlouho nevařila.

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    tak dnes jsem opět vařila toto výborné kyselo:-)):-)):-))

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    JÁ kvásek namačím do mléka není to pak vodové;-)chutná nám to víc:yes::yes:právě jsem ho dovařila:yes::yes:jo a nedávám brambory;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Monča (neregistrovaný/á) - kvásek bys měla koupit v každém pekařství, nebo u pultů s pečivem, jen se musíš zeptat, kdy jim ho vozí, nemusí ho mít denně. Mívají ho i v Kauflandu. Výrobu jsem popsala zde - http://www.toprecepty.cz/recept/2993-kyselo/

    Odpovědět

  • Monča Monča(neregistrovaná)

    chci se zepta, kde se dá sehnat kvásek? nebo jak se dělá??

    Odpovědět

  • Iwakk Iwakk(autorka receptu)

    Já ho měla husté hodně, to jen tak vypadá že není ;-) ale zkusit to určitě můžu :-)

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    pěkně uvařené, kyselo mám ráda, kvásek si vyrábím sama ze žitné mouky :yes: +1

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    my to děláme s mlíkem a smetanou je hustší není tak vodové vyzkoušej ...;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: krkonošské kyselo krkonošské kyselo recept krkonošské kyselo z kvásku recept recept na krkonošské kyselo pravé krkonošské kyselo krkonosske kyselo s houbami houby na kyselo krkonošké kyselo šumavské kyselo nakládané houby na kyselo houbové kyselo recept krkonošské kyselo recepty krkonošské kyselo krkonošské kyselo-recept krkonožské kyselo krkonošské houbové kyselo krkonošsky kyselo krkonošské recepty kyselo kyselo recept

Zapomněl/a jsem heslo