

Krkonošské kyselo
Suroviny
- 2,5-3 l vody
- 1 kvásek do kysela
- houby
- sůl
- kmín
- 1 cibule (větší)
- 6 vajec
- 5 brambor (větších)
- olej
Postup přípravy receptu
Kvásek namočíme asi na 2 hodiny do 1 l vody, poté rozmícháme a přecedíme přes sítko, aby nezůstaly hrudky.
Houby uvaříme zvlášť. Vaříme je raději déle, aby byly dosti měkké. Usmažíme vajíčka. Brambory nakrájíme a uvaříme bez slupky. Na oleji osmažíme cibulku dozlatova.
Do kvásku nalijeme zbylou vodou, osolíme, přidáme uvařené houby, kmín a osmaženou cibulku. Vaříme na mírném plameni a za stálého míchání přivedeme k varu. Kyselo musí být husté.
Na talíř si dáme brambory, vajíčko a zalijeme kyselem.
Poznámka od kuchařky
Koupený kvásek si můžeme uložit do mrazáku do zásoby.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Krkonošské kyselo
-
Co to je 1 kvásek do kysela? Mám doma chlebový kvásek. Kolik ho tam dát?
-
dnes kyselo
-
Dnes opět kyselo
-
savlinka: ano, přesně takhle ho vařím a dost dlouho aby právě nebylo cítit jako chlebová polévka, ale tu smetanu, když ji tedy zrovna mám, tak ji tam přihodím, kupuji stejně jen 12%, no a když není tak dám trochu mléka, třeba i odtučněného.
-
Anče, Kubo, hajnej, to kyselo je moc kyselý
-
rihana:tady je ten poslední odstavec
Pravé kyselo
Takže pokud chcete pravé pravé kerkonošské kyselo na městský způsob, tak si tam dejte všechny výše zmíněné vylepšující ingredience, jen prosím NÉ smetanu. A pokud chcete speciál, tak si udělejte kyselo tak husté, že budete muset mít sílu, abyste ho umíchali, a po zchladnutí takové kyselo ztuhne jak rosol. Ředit ho můžete mlékem dodatečně a takové kyselo vám vydrží v ledničce uskladněné mnohem déle. -
rihana:také jsem z KRKONOŠ..tady máš odkaz a tam píšou v žádném případě smetanu
http://multi.xeres.cz/jidlo/prave-krkonoske-kyselo
-
Co já vím, tak u nás v Krkonoších se kvásek namáčí do vody a déle, třeba na dva dny, protože kyselo by mělo být kyselé, jak říkal Trautemberk a nakonec přidám trochá smetany na zjemnění. Ale na našich chudých horách se možná nedávalo ani to mléko. Díky za připomenutí, už jsem ho dlouho nevařila.
-
tak dnes jsem opět vařila toto výborné kyselo
-
JÁ kvásek namačím do mléka není to pak vodové
chutná nám to víc
právě jsem ho dovařila
jo a nedávám brambory
-
Monča (neregistrovaný/á) - kvásek bys měla koupit v každém pekařství, nebo u pultů s pečivem, jen se musíš zeptat, kdy jim ho vozí, nemusí ho mít denně. Mívají ho i v Kauflandu. Výrobu jsem popsala zde - http://www.toprecepty.cz/recept/2993-kyselo/
-
chci se zepta, kde se dá sehnat kvásek? nebo jak se dělá??
-
Já ho měla husté hodně, to jen tak vypadá že není
ale zkusit to určitě můžu
-
pěkně uvařené, kyselo mám ráda, kvásek si vyrábím sama ze žitné mouky
+1
-
my to děláme s mlíkem a smetanou je hustší není tak vodové vyzkoušej ...