Výborné kyselo

Eviik a Miira Kuchařka: Eviik a Miira

Polévky 10 názorů

Suroviny

Sádlo
cibule 2
sůl
pepř
drcený kmín
sušené houby (množství dle chuti,dávám větší hrst)
kousek másla
3 - 4 brambory
5 vajec
mléko
chlebový kvásek
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na sádle usmažím cibuli do růžova, zaliji trochou vody.Přidáme na kostičky nakrájené brambory,sůl,pepř a kmín.

  2. Sušené houby,které si předem namočím i s vodou,ve které byly namočené.

  3. Až budou brambory měkké, přidáme kvásek,který jsme si rozkvedlali.Pokud je hrudkovatý, je lepší ho lít přes sítko a pořád míchat.

  4. Polévka okamžitě hodně zhoustne,takže ji doředím mlékem, dělám ji tak středně hustou,ale to je na chuti každého.

  5. Pomalu provaříme a mezi tím si dáme na pánvičku trochu másla a umícháme 5 vajec (počet je asi na 5 litrů polévky), ta přidáme do polévky.

Poznámka

Kvásek se dá koupit.Prodává se také jako chlebové těsto,to je ale tužší,a tak ho je potřeba rozředit v mléce,jinak se s ním pracuje stejně jako s kváskem.

Kyselo jsem se naučila asi před rokem a dělám ho docela často.Přeji dobrou chuť :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 348 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Výborné kyselo

  • bofinka bofinka

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Jarka albrechtova: Jak Focus2002 říká, kvásek se na mrazák nedává, ale jde ho uchovat dlouhodobě i jinak:
    https://www.idnes.cz/hobby/domov/osetreni-kvasku-b...
    Možná to bude zajímat i někoho dalšího. ;-)

    Odpovědět

  • Focus2002 Focus2002

    Jarka albrechtova: ne

    Odpovědět

  • Jarka albrechtova Jarka albrechtova(neregistrovaná)

    Dobrý den,může se dát kvásek na kyselo zmrazit? děkuji

    Odpovědět

  • Jitka Novotná Jitka Novotná(neregistrovaný)

    Já dělám kyselo pro celou bandu, houby mám také zmrazené, nebo v létě čerstvé, ale brambory vařím ve slupce vždy zvlášť a každý si přidá kolik chce, je to super jídlo, každý se vždy "přežere"!:-pjavascript:;

    Odpovědět

  • Eviik a Miira Eviik a Miira(autorka receptu)

    Eli já sem zjistila,že je to jedno.Měla sem ho na kredenci třeba i dva dny(kvas),ale ať tak nebo tak vždy bylo moc dobré;-)Teď sem ho dělala před Vánocema a jen se po něm zaprášilo.Měla sem moc práce a hrozně sem spěchala a rodina mi pak řekla,že ho mám vždy dobré,ale tohle bylo nejlepší,co kdy jedli:-p Buď to bylo spěchem nebo kvasem,řekla bych že na něm záleží nejvíc;-):-))Každopádně děkuji za foto;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Moje premiéra, pokud se vaření s kváskem týče... Je to moc dobré, jen jsem nechala ten kvásek přes noc, jak jsem se dočetla v podobných receptech. :-p:yes:

    Odpovědět

  • Eviik a Miira Eviik a Miira(autorka receptu)

    Jo jo špagetko už sem na to koukala;-)...já sem si s ním naškrábala hlavně u babičky(a taky s chlupáčema):-)),i když nepotkala sem zatím nikoho,komu by nechutnalo.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Kyselo dělám podle receptu v podobných - tam taky vysvětluju jak a co s kváskem. Kyselo je prostě kyselo ....:-D:-p:yes:

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Kyselo děláme dost často.:yes:Ono zasytí a já si kvásek kupuji, přidávám mražené houby(ty mám po ruce)vždy,houby moc nesušíme.Já nakonec tu cibulku osmahnu s vajíčkama dohromady a přidám je tam na konec.Musím dělat taky velký kotel.:-p

    Odpovědět

Tématické fráze: kyselo z čerstvých hub kyselo s kváskem polévka s kváskem kyselo kyselo recept kyselo polévka výborné polévky výborná polévka polévka z kvasu kyselo z kvasu krkonošské kyselo recept krkonošské kyselo s kváskem vejce na kyselo kvas na kyselo kyselo z chlebového kvasu polévka z chlebového kvasu staroceske kyselo polevka kyselo s kvaskem jak se dela kyselo houbové kyselo s kváskem

Zapomněl/a jsem heslo