

Výborné kyselo
Suroviny
- Sádlo
- cibule 2
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- sušené houby (množství dle chuti,dávám větší hrst)
- kousek másla
- 3 - 4 brambory
- 5 vajec
- mléko
- chlebový kvásek
Postup přípravy receptu
Na sádle usmažím cibuli do růžova, zaliji trochou vody.Přidáme na kostičky nakrájené brambory,sůl,pepř a kmín.
Sušené houby,které si předem namočím i s vodou,ve které byly namočené.
Až budou brambory měkké, přidáme kvásek,který jsme si rozkvedlali.Pokud je hrudkovatý, je lepší ho lít přes sítko a pořád míchat.
Polévka okamžitě hodně zhoustne,takže ji doředím mlékem, dělám ji tak středně hustou,ale to je na chuti každého.
Pomalu provaříme a mezi tím si dáme na pánvičku trochu másla a umícháme 5 vajec (počet je asi na 5 litrů polévky), ta přidáme do polévky.
Poznámka od kuchařky
Kvásek se dá koupit.Prodává se také jako chlebové těsto,to je ale tužší,a tak ho je potřeba rozředit v mléce,jinak se s ním pracuje stejně jako s kváskem.
Kyselo jsem se naučila asi před rokem a dělám ho docela často.Přeji dobrou chuť :-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Výborné kyselo
-
-
Jarka albrechtova: Jak Focus2002 říká, kvásek se na mrazák nedává, ale jde ho uchovat dlouhodobě i jinak:
https://www.idnes.cz/hobby/domov/osetreni-kvasku-b...
Možná to bude zajímat i někoho dalšího. -
Jarka albrechtova: ne
-
Dobrý den,může se dát kvásek na kyselo zmrazit? děkuji
-
Já dělám kyselo pro celou bandu, houby mám také zmrazené, nebo v létě čerstvé, ale brambory vařím ve slupce vždy zvlášť a každý si přidá kolik chce, je to super jídlo, každý se vždy "přežere"!
javascript:;
-
Eli já sem zjistila,že je to jedno.Měla sem ho na kredenci třeba i dva dny(kvas),ale ať tak nebo tak vždy bylo moc dobré
Teď sem ho dělala před Vánocema a jen se po něm zaprášilo.Měla sem moc práce a hrozně sem spěchala a rodina mi pak řekla,že ho mám vždy dobré,ale tohle bylo nejlepší,co kdy jedli
Buď to bylo spěchem nebo kvasem,řekla bych že na něm záleží nejvíc
Každopádně děkuji za foto
-
Moje premiéra, pokud se vaření s kváskem týče... Je to moc dobré, jen jsem nechala ten kvásek přes noc, jak jsem se dočetla v podobných receptech.
-
Jo jo špagetko už sem na to koukala
...já sem si s ním naškrábala hlavně u babičky(a taky s chlupáčema)
,i když nepotkala sem zatím nikoho,komu by nechutnalo.
-
Kyselo dělám podle receptu v podobných - tam taky vysvětluju jak a co s kváskem. Kyselo je prostě kyselo ....
-
Kyselo děláme dost často.
Ono zasytí a já si kvásek kupuji, přidávám mražené houby(ty mám po ruce)vždy,houby moc nesušíme.Já nakonec tu cibulku osmahnu s vajíčkama dohromady a přidám je tam na konec.Musím dělat taky velký kotel.