Fazolový věnec

Suroviny

500 g hladké mouky
200 g ve slupce vařených brambor
½ balíčku sušeného (nebo 20 g čerstvého) droždí
400 g vařených červených fazolí
2 stroužky česneku
100 g suchého maďarského salámu
20 ml oleje
pepř
sůl
cca 250 ml vody
Na potření:
3 lžíce vody
20 ml oleje

Postup přípravy receptu

  1. V mise premiešame múku, droždie, čierne korenie, soľ, sekaný cesnak, olej a vodu. Pokiaľ použijeme čerstvé droždie, najprv ho rozpustíme vo vode. Vymiesime na hladké cesto.
    Potom do cesta už len vareškou zapracujeme fazuľu, nadrobno narezanú salámu a na jemno nastrúhané zemiaky. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste.

  2. Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti a každú vyšúľame na dlhý valček s priemerom asi 3 cm. Spletieme do vrkoča. Kraje spojíme a vytvoríme veniec. Prenesieme ho na vymastený plech. Necháme ešte 15 min podkysnúť.

  3. Na potretie zmiešame olej s vodou a celý veniec pomastíme. Počas pečenia potretie opakujeme ešte 2x.

  4. Veniec vložíme do rúry vopred vyhriatej na 200°C a ihneď znížime teplotu na 180°C. Pečieme dozlata.

  5. Podávame teplé so zeleninou alebo vychladnuté.

Poznámka od kuchařky

Ako alternatívu k saláme môžeme zvoliť nadrobno nakrájanú údenú slaninu (obyčajnú, nie anglickú).

Recept som našla cestou do Prahy vo vlaku, v časopise Chvilka pro tebe. Po návrate domov som ho ihneď vyskúšala, pretože sa mi zdal veľmi neobvyklý, a musím povedať, že mi chutilo.

Komentáře k receptu Fazolový věnec

Tématické fráze: venec ze suseneho lnu venec z fazoli adventní věnec z fazole fazolový věnec-recept fazole na věnec