Králík na černém pivu a slanině

rozmarynaH Kuchařka: rozmarynaH

Doba přípravy: 30 minut + pečení 2 porce Jiné maso 14 názorů

Suroviny

2 zadní stehna (podle potřeby lze do pekáčku přidat tolik porcí, kolik je strávníků)
1 větší cibule
2-4 stroužky česneku
100 g anglické slaniny
50 g uzeného špeku
½ l černého piva
1 čajovou lžičku kmínu
sůl
mletý černý pepř
lístky z několika snítek tymiánu
pekáček s poklicí
Na zahuštění šťávy:
1 polévková lžíce hladké mouky nebo Hrašky
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Troubu zapneme a termostat nastavíme na 200 °C. Pivo otevřeme a necháme ho stát na kuchyňské lince, aby mělo pokojovou teplotu. Králíka omyjeme a hlavně dobře odblaníme. Osušené porce prošpikujeme špalíčky slaniny, osolíme a opepříme. Porce vložíme do pekáčku a posypeme kmínem.

  2. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky a česnek nakrájíme na tenké plátky. Obojí přidáme do pekáčku společně s nakrájenou slaninou a špekem. Z větviček tymiánu odrhneme lístky a posypeme jimi porce připraveného králíka. Králíka podlijeme asi 1 dl piva. Pekáček zakryjeme poklicí a vložíme ho do vyhřáté trouby na 200 °C.

  3. Po půlhodině králíka podlijeme zbytkem piva, přiklopíme a pečeme zakryté 2 hodiny na 170 °C. Asi půl hodiny před koncem pečení poklici odklopíme, aby maso získalo zlatavou barvu. Ještě zkontrolujeme, zda je maso dostatečně měkké.

  4. Králičí porce z pekáčku vyndáme na talíř a zakryjeme je alobalem, aby se udržely v teple a neoschly.
    Výpek z pekáčku přelijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Polévkovou lžíci hladké mouky nebo hrašky rozmícháme v 1 dl studené vody a výpek zahustíme. Na opravdu mírném ohni povaříme 15 minut.

  5. Králíka podáváme s bramborovým knedlíkem nebo s bramborovou kaší společně s připraveným výpekem.

Poznámka

Na králičím mase jsem vyrůstala a maminka s babičkou měly tolik variací, jak z tohoto dietního masa připravit neodolatelný pokrm.

Tento recept najdete na mých stránkách http://www.varimesmarcelou.cz/kralik/kralik-na-cer...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 4 162 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Králík na černém pivu a slanině

Tématické fráze: králík na černém pivu králík na pivu králík recepty králík recepty na černém pivě králík recept na černém pivu příprava králíka králik na černém pivě recepty na přípravu králíka recept na přípravu králíka kralik na slanine kralik na cernem plvu králík recepty na pive králík na pivu maso na černém pivu recepty na králíka králík recepty na černém pivu recept na králíka recept na králíka na černém pivu priprava kralika.cz recept králík na pivu