

Epesni česnečka
Suroviny 4-8 porcí
- 2 l vody
- 2 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 celer
- 6-10 stroužků česneku
- kuřecí kosti do polévky - nemusí být
- sůl
- pepř
- nové koření mleté
- majoránka
Postup přípravy receptu
Kosti do polévky, zeleninu dáme do vody, osolíme a pomalu přivedeme k varu. Vaříme, dokud není maso měkké.
Po uvaření vytáhneme kosti a zeleninu. Vývar dochutíme solí, pepřem a scedíme. 1/3 celeru rozmixujeme s cibulí a vmícháme do vývaru (lehce se zahustí a získá barvu). Následně přidáme nové koření a majoránku, provaříme. Nakonec vymačkáme česnek dle chuti do ještě vřelé polévky.
Místo kostí do polévky jde použít i bujón.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Epesni česnečka
-
hosta: Díky
-
"epesní" - někdy také "epesrades-epesrares" pochází ze stejného okruhu slangových obdivných výrazů, jako "eňoňuňo" - a jestli tak autorce připadá, je to její volba
. Údajně vychází z jazyka židovských hauzírníků, kteří vychvalovali své zboží jako něco vzácného. A že původní německé etwas se na eppes změnilo v jazyce jidiš.
-
Epesní znamená výborný, skvělý, luxusní, znamenitý, ale domnívám se, že ve spojení s polévkou je to dost zavádějící. Myslím, že už se tento výraz ani nepoužívá a můžeme se s ním setkat třeba ve starší literatuře - např epesní šaty
-
popoluska340: Spěšná česnečka? To určitě ne! Slovo epesní existuje, já ho slýchávala od své maminky a našla jsem ho i ve webových slovnících. http://www.slovnik-cizich-slov.cz/epesni.html Nicméně si myslím, že jde o dost hovorový výraz, který by nejspíš na tomto místě neměl být.
-
mika59: ja si myslim ze tam malo byz EXPRESNI
-
Mohu se zeptat co znamená "Epesni"? Není to chyba v názvu?
-
Urcite takuto cesnacku vyskusam