Štercle
Jídlo našich šumavských předků - štercle, šmorn, někdy se mu také říká drobídl, píprlák nebo rýpl. Dokonce trošku hanlivě i „slepičí žrádlo“. Přitom tahle jednoduchá dobrota z brambor, mouky a soli je skutečně „žrádlo“, ale v dobrém slova smyslu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 009 kJ / 1 436 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 10,50 g |
| Tuky | 124,15 g |
| Vláknina | 8,80 g |
| Cholesterol | 113 mg |
| Sodík | 3,23 g |
| Sůl | 8,00 g |
| Sacharidy | 64,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Štercle:
Brambory uvařené ve slupce den předem oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle rovnou do pekáče. Posypeme solí a moukou a promícháme. Nastrouhané brambory musí být v mouce obalené a musí se od sebe oddělovat. Vzhledově to připomíná drobenku. Krok 2: V pekáči rozehřejeme sádlo a tuto drobenku opečeme dozlatova. Během pečení promícháváme. Kdo má raději více opečené, stačí přimačkávat lžící drobečky ke dnu. Krok 3: Podáváme s kyškou nebo s podmáslím.... Krok 4: Obměna:
Do šterclí vmícháme rozetřený česnek, přidáme nahrubo nastrouhanou (nebo nadrobno nakrájenou) uzeninu nebo uzené maso, anglickou slaninu, osmaženou cibulku atd.
V polovině pečení zalijeme štercle smetanou.
Brambory uvařené ve slupce den předem oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle rovnou do pekáče. Posypeme solí a moukou a promícháme. Nastrouhané brambory musí být v mouce obalené a musí se od sebe oddělovat. Vzhledově to připomíná drobenku. Krok 2: V pekáči rozehřejeme sádlo a tuto drobenku opečeme dozlatova. Během pečení promícháváme. Kdo má raději více opečené, stačí přimačkávat lžící drobečky ke dnu. Krok 3: Podáváme s kyškou nebo s podmáslím.... Krok 4: Obměna:
Do šterclí vmícháme rozetřený česnek, přidáme nahrubo nastrouhanou (nebo nadrobno nakrájenou) uzeninu nebo uzené maso, anglickou slaninu, osmaženou cibulku atd.
V polovině pečení zalijeme štercle smetanou.
Zveřejněno 11. 10. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Štercle
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6JxO
Moje poznámka
Štercle
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6JxO
Nejnovější recepty
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 14 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno 24. 12. 2025 19:52:50
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svíčková na smetaně
HarryHole před 21 minutami
Kynuté ovocné knedlíky
o.d před 28 minutami
Jednoduché langoše
o.d před 29 minutami
Klasické křupavé domácí rohlíky
o.d před 29 minutami
Gulášová polévka
o.d před 29 minutami
Domácí rohlíky
MirkaHr před 4 hodinami
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 13 hodinami
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 13 hodinami
Vrstvený salát
Haname před 15 hodinami
Sýrové tyčinky
Jitinka před 16 hodinami
Tématické fráze:
bramborové štercle,
pečení s kyškou,
co jsou stercle,
jidlo z brambor štercle,
jak se vaří štercle,
top recepty-stercle,
bramborák s kyškou,
rypl recept,
set top recepty youtubeseznam,
šmorn recept,
recepty ze staročeské kuchařky
Suroviny:
brambory,
sádlo,
sůl,
mouka hrubá,
česnek,
uzenina,
cibule,
smetana
Komentáře (17)
Šmorn - bramborový trhanec
Recept ještě nebyl hodnocen 4,6Ale aj II. sa mi páči! MIlujem staré tradičné recepty.