Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborná vánočka naší babičky Boženky

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RubyRom RubyRom

Snadný

Doba přípravy 135 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 45 min bez doby kynutí

135 min (90 min příprava + 45 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Vánočka je královnou mezi sladkým kynutým pečivem. Její tradice pečení je zejména v období Vánoc. Vůně máslového těsta, které zdobí rozinky předem namočené v rumu a plátky mandlí, se line celým domovem. Stačí jen pocukrovat a vychutnávat.

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 205 kJ /
4 351 kcal
Bílkoviny96,06 g
Tuky145,00 g
Vláknina32,40 g
Cholesterol 1,19 g
Sodík 204 mg
Sůl0,39 g
Sacharidy649,29 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Droždí rozdrobíme do trochy vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky, promícháme a necháme vzejít. Krok 2: K vzešlého kvásku přidáme cukr, muškátový oříšek, prosátou mouku a vše zaděláme vlažným mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky a sůl. Vařečkou těsto spojíme a přendáme na vál kde ho propracujeme. Zapracujeme do něj také namočené a slité rozinky a změklé máslo. Krok 3: Mísu přikryjeme fólií a necháme na teplém místě vykynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Krok 4: Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na 9 stejných dílků a uválíme válečky. Nejdříve spleteme 4 válečky, hřbetem ruky doprostřed po celé délce vymáčkneme rýhu a položíme pletenec ze tří pruhů, znovu hřbetem ruky uděláme rýhu a do ní vložíme stočené dva pruhy. Krok 5: Vánočku necháme na plechu ještě 30 minut kynout.
Celou vánočku pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Krok 6: Vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 °C po 10-15 minutách stáhneme teplotu na 180 °C. Celková doba pečení je asi 40-50 minut, podle typu trouby.

TIP: Jak nejlépe uchovávat upečenou vánočku

Zveřejněno 11. 12. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborná vánočka naší babičky Boženky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DkQP5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborná vánočka naší babičky Boženky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DkQP5

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Leoni: moc děkuji :-K

Upečeno - pochváleno..po dlouholetých pokusech a zaručených receptech tato vánočka splnila moje očekávání. Do postupu jsem upravila dávkování tuku - 100 g másla a 2<30 g sádla.

:-)<3:yes::yes: vypadá krásně a určitě je skvělá, také mám podobný recept po babičce :-K

veronika_straka: moc děkuji :-K

Dokonalá fotka a krásná vánočka <3

Suroviny:
mouka hladká, cukr, máslo, žloutek, droždí čerstvé, sůl, mléko plnotučné, kůra citronová, cukr vanilkový, ořech muškátový, rozinky v rumu, vejce, lupínky mandlové

Přidat fotografie receptu