Bramborový rýpl

hosta Kuchařka: hosta

Bramborová jídla 13 názorů

Suroviny

3 větší uvařené brambory
asi lžička soli
3 lžíce hrubé mouky
sádlo
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Předem uvařené vychladlé brambory oloupeme, nastrouháme na hrubé nudličky, osolíme a lehce vidličkou promícháme s hrubou moukou tak, aby vznikly drobinky.

  2. Rozložíme do sádlem vymaštěného pekáčku a pečeme dozlatova. Občas promícháme, aby se neslepily.
    Křupavý rýpl podáváme jako přílohu.

  3. Můžeme je také vysypat do mísy, polít trošku teplým mlékem tak, aby křupinky změkly, mastit opečenou cibulkou nebo slaninou ..... a jíst jen s kysaným zelím nebo čalamádou.

Poznámka

Kdysi jsem četla v Chodské kuchařce - jde o staré šumavské jídlo :D

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 323 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bramborový rýpl

  • sonka.306 sonka.306

    magdalenka: šmorn! Můj taťka několik let vzpomínal na jídlo, které se jmenovalo šmorn... Že ho dělávala jeho maminka... Jenže už nežila a nebylo koho se zeptat. A teď to tu vidím! Bohužel, už mu ho neuvařím - odešel za ní. Udělám si ho a budu vzpomínat...

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Pochutnala bych si:-8:-K

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Uložila jsem si, taky pamatuji z dávných dob:-D:yes:
    Zajímavé, jak se vracíme ke starým receptům. Ty hospodyňky uměly dobře kouzlit:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    hosta: Díky za odkaz:yes:
    (Až na použití semen karobu jako platidla:-O To by byl v Levantě Babiš vedle Babiše):-D
    ***
    Recept mě navnadil:yes:
    No, kdy to ale má jeden stihnout navařit a sníííst..., nebo aspoň ochutnat?;-(
    Zatím (už skoro 3 týdny!) je na pořadu dne Krupice v trojobalu:-(

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Je skvělý, dělám ho už moc let, se salátem z kysaného zelí. Bašta za pár korun :yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    magdalenka: rýpl, šmorn - asi si už zavedu nějaký slovník :-D

    casino: nevím, čím se cpal Lomikar, leč mléčné kvašení u zeleniny je dost starý recept, možná ho znali i Chodové:-D Jak mu říkali teda nevím http://www.2marie.cz/9/cs/normal/staroceska-inspir...

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Do podobných som pridala bramborový šmorn...v podstate identické, len na panvici robené...a je to dobrota - z panvice či rúry!

    Odpovědět

  • casino casino

    "... rýpl"
    "... s kysaným zelím nebo čalamádou."
    No, já tedy opravdu, ale opravdu nechci souznít s částí názvu:-p ba ani nechci nasazovat psí hlavu šumavským strážcům hranice, leč fakt by mě zajímalo jak původně říkali tomu, co teď zoveme čalamádou:-)
    Ani tady jsem nic nenalezl: http://malkiel.blog.cz/0911/psohlavci-nebo-chodove :-D

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Tak sádlíčkem vymazat, hm, to by mi jelo :-D To asi brzo zrealizuju . Ty brambory jsou tak variabilní surovinou, já je miluju :-D

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    hosta: Ano, ano. Takových jídel mám několik<3. Mistr etikety pan Špaček by obracel oči v sloup:-D

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    hosta: Můj případ..:-D:-D

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    rozmarynaH: :-D je to z těch jídel, kdy chodíš do pekáče přes den ujídat:-D

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Přesně tak připravovala brambory moje šumavská babička a říkala jim "třesené brambory" a tatínek měl rád právě ty křupínky:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: rýpl šumavský šmorn rýpl recept recept na rýpl jak se dělá šmorn chodský toč rýpl z brambor šmorn chodský rýpl chodské jídlo rýpl jídlo rypl co je to rypl chodska jidla ripl s čím jist kysané zelí recepty jak se dělá rýpl chodska bramborova jidla chodsky bramboráky ripl z brambor chodska jídlo

Zapomněl/a jsem heslo