Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 128 kJ / 748 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 40,00 g |
Tuky | 4,40 g |
Vláknina | 30,80 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 4,81 g |
Sůl | 12,00 g |
Sacharidy | 121,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Namočit čočku na 2 hodiny.
Namočit kroupy 2,5-12 hodin, po namočení 2x vyprat ve studené vodě. Krok 2: Vyprat čočku v namočené vodě, slít vodu přes sítko, dát vařit do studené vody (320 ml). Solit po začátku varu.
Vařit 10 minut. Krok 3: Současně se začátkem vaření čočky dát vařit vodu na kroupy.
Vyprané kroupy nasypat do vařící vody (280 ml), osolené po začátku varu. Přivést do varu středním plamenem. Jinak jsou kroupy tvrdé.
Vařit 20 minut.
Slít vodu. Odstát kroupy 20 minut pod pokličkou. Krok 4: Rozmixovat (tyčovým mixérem) na hladkou kaši.
Po rozmixování je objem 5 naběraček (sběraček). Krok 5: Smíchat kaši s kroupami (a s pepřem).
Objem je asi 0,8 l.
Namočit kroupy 2,5-12 hodin, po namočení 2x vyprat ve studené vodě. Krok 2: Vyprat čočku v namočené vodě, slít vodu přes sítko, dát vařit do studené vody (320 ml). Solit po začátku varu.
Vařit 10 minut. Krok 3: Současně se začátkem vaření čočky dát vařit vodu na kroupy.
Vyprané kroupy nasypat do vařící vody (280 ml), osolené po začátku varu. Přivést do varu středním plamenem. Jinak jsou kroupy tvrdé.
Vařit 20 minut.
Slít vodu. Odstát kroupy 20 minut pod pokličkou. Krok 4: Rozmixovat (tyčovým mixérem) na hladkou kaši.
Po rozmixování je objem 5 naběraček (sběraček). Krok 5: Smíchat kaši s kroupami (a s pepřem).
Objem je asi 0,8 l.
Zveřejněno 21. 1. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čočková kaše s kroupami (falešný dhál), základní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N4yv
Moje poznámka
Čočková kaše s kroupami (falešný dhál), základní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N4yv
Nejnovější recepty
Chlupaté knedlíky z cukety
Přidáno před 13 hodinami
Restovaná směs lilků se zeleninou
Přidáno před 14 hodinami
Nepečený jahodový dortík
Přidáno před 15 hodinami
Vrabec moravskočeský
Přidáno 14. 7. 2025 14:54:25
Rybíz jako brusinky podle Petry Burianové
Přidáno 14. 7. 2025 06:30:03
Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou
Přidáno 13. 7. 2025 14:35:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krkovička na hříbkách v papiňáku, zjemněná smetanou
Sahula před 39 minutami
Vepřová plec na houbách a na smetaně
Sahula před 41 minutami
Lenčiny zapečené cuketové lodičky
Helen.salemiynah před 1 hodinou
Toustový chleba z pekárny
Hagne před 3 hodinami
Šťávička za studena dělaná
cybermis před 4 hodinami
Kinder mléčný řez se šlehačkou a kondenzovaným mlékem
Miskaaaaa před 5 hodinami
Játrové knedlíčky do polévky
Zuzanka2309 před 5 hodinami
Drobenka na koláč
Pavluska75 před 6 hodinami
Tvarohová bublanina
tamarit před 7 hodinami
Salát Coleslaw
LA.63 před 7 hodinami
Tématické fráze:
čočková kaše,
čočková kaše recept,
recepty s kroupy,
kaše zlute čocky,
recept na čočkovou kaši,
recepty čočková kaše recept,
čočková kaše ze žluté čočky,
kaše z čočky krup
Suroviny:
čočka,
kroupy,
voda,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (7)
Rád bych poradil jaká by byla změna s přidáním bíeleho korenía (bílého pepře). Nemůžu posoudit, koření skoro nedávám a mám změněnou chuť natolik, že vychutnávám luštěniny vařené se solí, nebo i bez. Nezbyde než vyzkoušet, nebo odhadnout podle jiných jídel jím okořeněným.
Co bych mohl doporučit, je uvážit pro Matar dal khichdi pro 140g žlutého hrachu, 100g bílé rýže, po namočení obojího, dát 780-800ml vody, vařit 10 minut a 10 minut nechat odstát. Olej a koření (kurkumu) dávám nakonec. Díky hrachu to chutná dosti nasládle. Smažení koření je indický způsob, ale smaženému oleji se vyhýbám.
Děkuji za přidané fotografie a obdivuji odvahu při vaření.
Na pohled by mnohem zajímavější byl Matar dal khichdi. Jeden recept na něj tady je. Jenom nesouhlasí množství vody a jde tam o 2 porce, což není uvedené. Pro snazší zažití vařím jenom s 1 druhem koření.