Cestovní perník
Suroviny
Porce: 20 ks
Nutriční hodnoty
Energie | 12 350 kJ / 2 952 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 69,25 g |
Tuky | 28,68 g |
Vláknina | 12,00 g |
Cholesterol | 777 mg |
Sodík | 309 mg |
Sůl | 0,63 g |
Sacharidy | 577,33 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recept na tento perník mám již 40 let a říkáme mu cestovní, protože je trvanlivý a pekla jsem ho dětem na výlety nebo na dovolené. Není v něm žádný tuk, lze ho upéci třeba týden dopředu, klidně i déle, zabalený v alobalu se pěkně uleží. Můžete ho mít doma místo sušenek, pokud vás někdy bude honit mlsná.
Kdo by nechtěl perník, tak přidá kypřící prášek do pečiva.
Začínajícím kuchařkám dám malou radu, že všechna těsta, kde jsou kypřící prášky, např. bábovky, vkládám zásadně do studené trouby. Má to tu výhodu, že těsto nabývá pozvolna a neudělají se tak na povrchu boule, ani praskliny. Přikládám foto jako důkaz, že je to opravdu tak :-) Zde na povrchu trochu vystupují ořechy s ovocem, dala jsem větší kousky, aby v těstě byly cítit. Formu moukou nevysypávám. Nevím, z jakého je materiálu, ale perník vyklopím bez problémů.
Ovocem ani ořechy nešetřete, jsou tam velmi chuťově dobré a třeba tímto perníkem nahradíte i různé kupované tyčinky, zde víte, co jíte. Třeba ho uvítají vaše děti i jako svačinku do školy.
Cukru lze dát i méně, záleží na tom, jak moc máte rádi sladké.
Dávka je do jedné formy o rozměrech 30 x 10 cm.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
28. 3. 2022 06:21
marepavla: Myslím, že je to tím, že jste ho pekla na plechu. Já ho pekla ve formě na chlebíček a chutná jako perník z pouti. Rozhodně není straaaašně suchý. Neočekávala jsem klasický litý kakaový moučník, ale právě takovýhle hutný chlebíček. (Trvanlivý cestovní ) . A na 150° to na plechu v nízké vrstvě vysušíte určitě. Takových těch nadýchaných litých perníků na plech je tady na topkách mraky,ale to je trochu něco jiného.
Dnes jsem pekla znova, opět moc dobrý. Vůbec nedrobí a přestože těsto je světlé upečený má krásnou medovou barvu. Bereme na cesty do batohu. Přidávám foto.
Dnes jsem pekla znova, opět moc dobrý. Vůbec nedrobí a přestože těsto je světlé upečený má krásnou medovou barvu. Bereme na cesty do batohu. Přidávám foto.
28. 3. 2022 06:04
Výborný! Konečně jsem upekla perník, který nechutná jako kakaová buchta, ale jako perníkové stdce z pouti.
17. 11. 2021 17:34
Upečeno, foto pridano.
Ovoce jsem nedala, jen coko penízky, a musím říct,že chuťově ok, ale straaaaasne suchý, buď příště dát dovnitř kompotováne ovoce, nebo strouhané jablko.
Jinak dát pernik do studené trouby, super fígl, děkuji.
Ovoce jsem nedala, jen coko penízky, a musím říct,že chuťově ok, ale straaaaasne suchý, buď příště dát dovnitř kompotováne ovoce, nebo strouhané jablko.
Jinak dát pernik do studené trouby, super fígl, děkuji.
16. 9. 2020 13:45
Kvety: Jen s oříšky to půjde upéci určitě, než by to někdo preparoval, tak ovoce tam raději nedávat vůbec. Perník také hlavně voní medem a kořením, třeba i to vnuci ocení
Oříšky jsem dala lískové, dávám i vlašské, ale ty nebyly vyloupané, mohou být prakticky jakékoli, je jich docela dost druhů.
Oříšky jsem dala lískové, dávám i vlašské, ale ty nebyly vyloupané, mohou být prakticky jakékoli, je jich docela dost druhů.
15. 9. 2020 12:28
Eja57: Děkuju, asi dám opravdu jenom oříšky, bojím se, že by mně ani jiné sušené ovoce neprošlo
15. 9. 2020 12:25
Kvety: určitě to bude dobré i jen s lískovými oříšky...ale! možná zkus místo rozinek něco jiného, moje dcera odjakživa velmi pečlivě preparovala rozinky z čehokoli, a zůstalo jí to do dospělosti, zkusila bych sušené brusinky nebo mrazem sušené višně, to by jim mohlo nevadit a chutnat....
15. 9. 2020 11:52
Prosím o radu, budu perník péct vnukům, ale jak je znám, začnou z toho "vydloubávat" ovoce, nesnědí třeba nic, kde zahlédnou rozinku. Bude to jedlé i bez nějakého ovoce, jen s oříškami? Podle fotky to vypadá, že dáváte lískové?
30. 8. 2020 15:52
mtvrdikova: Miru, je to do jedné formy, zde jsou její rozměry: 30 x 10 cm.
30. 8. 2020 14:58
yanull: Jani prosím Tě, celá dávka je do jedné formy nebo do dvou? Děkuju
30. 8. 2020 14:37
Eja57: Evi, opravdu dala, např. borůvky i jablka, ale švestky jsem nezkoušela, ty dávám na kynutá těsta. Ke skvělé kuchařce mám daleko, ale nebráním se novým poznatkům, dokud to nevyzkouším, nevím. Těsto přece nezačne pracovat až po zahřátí trouby, já tomu říkám "pomalé moučníkové pečení". Např. nyní, když dělám štrúdly, nezadělávám patky, nechávám těsto s otevřenými konci, aby mohla odcházet pára, dřív jsem patky hned po upečení odkrajovala, nyní je změna. Nebo těsto vyválím více do šířky, pak celou nohavici podeberu a než ji dám na plech, vytáhnu ji do potřebné délky. K perníku to sice nepatří, ale to jsou moje "zlepšováky"
30. 8. 2020 14:25
yanull: bábovku to ano...ale zcela konkrétní dotaz - dala jsi někdy nekynuté těsto s práškem do pečiva, lité na plech, s ovocem a drobenkou, do studené trouby??? já Tě respektuji jako skvělou kuchařku, ale to prostě podle mne nemůže fungovat - než se zahřeje trouba, tak se rozblemcá ovoce i drobenka...opravdu jsi TENTO typ těsta dala někdy do studené trouby
Aby si někdo zbytečně "nenaběhl"....
Aby si někdo zbytečně "nenaběhl"....
30. 8. 2020 14:14
Teda, o studené troubě jsem také ještě neslyšela. To určitě vyzkouším. A to nejsem začínající kuchařka.
30. 8. 2020 13:49
Eja57: Tak to vyzkoušej, když tak funguje i bábovka, tak proč ne toto těsto? Bábovka je mnohem vyšší a daří se, také jsem k tomu neměla důvěru, ale celý život se učíme. Jen linecká těsta, např. koláč mřížkový, dávám do vyhřáté trouby.
30. 8. 2020 13:43
yanull: jako fakt lité těsto taková ta klasika mouka, vejce, jogurt, tuk, prdopeč....navrch ovoce a drobenka dáváš do STUDENÉ trouby? fakt? tak asi jak jsem stará tak jsem blbá...to jsem v životě neslyšela...a nedělala....
30. 8. 2020 13:36
Eja57: Já mám perníkové koření ráda, jen někdy dávám jen samotné koření a místo prášku do pečiva dám jedlou sodu. Zde se držím receptu. Část mouky lze nahradit špaldovou. Recept je variabilní a každý si ho svým chutím přizpůsobí. Do studené trouby vkládám i těsta, která zde zmiňuješ
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 7 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 16 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 17 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 19 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Sachr dort z jablek
marie.ledlova@email.cz uvařil před 3 hodinami
Fazolová polévka s mrkví a libečkem
TondaJ uvařila před 3 hodinami
Polévka z kuřecích hřbetů
Gregusa uvařila před 4 hodinami
Těsto na pizzu
sarahaj uvařil před 6 hodinami
Domácí vánočka
Andyscha uvařila před 8 hodinami
Štikozubec argentinský s thajskou omáčkou
Ondraska uvařila před 9 hodinami
Čevabčiči s bramborem
8181bartova uvařila před 10 hodinami
Ruské chlebíčky - zapečené
slavka744 uvařila před 10 hodinami
Chutné vafle
PetraJ7 uvařila před 10 hodinami
Jednoduché vynikající langoše
Hankapa uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat cibuli zimní, sečku. Mrazuvzdorná vytrvalá rostlina je cenným přírůstkem do zahrady
Bramborový chleba, který zvládne i amatér: Stačí pár levných ingrediencí a za chvilku máte skvělé domácí pečivo na stole
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Další recepty
Suroviny: vejce, cukr moučkový, cukr krupice, cukr vanilkový, mouka polohrubá, mouka hladká, prášek do perníku, med tekutý, rum, mléko, ořechy sekané, ovoce sušené
Cestovní perník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oxxj
18 názorů