Lasagne z domácího těsta

Těstoviny Doba přípravy: 3/4 hodiny + 30 min pečení 11 názorů

Těstoviny Doba přípravy: 3/4 hodiny + 30 min pečení 11 názorů

Suroviny 6-8 porcí

Těsto:
200 g hladké mouky
špetka soli
2 vejce
2 lžíce olivového oleje
voda
Masová náplň (dle pořadí přidávání ingrediencí):
1 větší cibule
několik stroužků česneku
nať petržele a bylinky dle chuti
(kdo má rád, může přidat i špenát)
1 petržel a 1 mrkev (strouhané)
500 g mletého masa
100 ml mléka
100 ml červeného vína
plechovka rajského protlaku (nebo 200 ml kečupu, popř. nadrobno krájená rajčata 3-5, dle obliby)
sůl
olej na smažení
Bešamel:
polovina balení Bláťáckého zlata (druhá na posypání)
2-3 uvařené brambory nebo škrob do masitých jídel
200 ml mléka (klidně od oka)
výpek z mletého masa

Postup přípravy receptu

  1. Na široké pánvi osmažíme cibulku, přihodíme krájený česnek a veškerou zeleninu i s natí, chvíli opékáme, přidáme mleté maso, vařečkou ho rozmělníme a opět pár minutek restujeme. Podlijeme mlékem a necháme vařit do odpaření, přilijeme víno a také počkáme. Nakonec přidáme rajčatovou složku a dosolíme. Pokud chceme urychlit práci, můžeme při čekání, než se vše podusí, zpracovat těsto.

  2. Na válu vytvoříme klasické nudlové těsto s olejem navíc. Pokud půjde hůř dávat dohromady, navlhčíme si ruce nebo lehce pokropíme vodou. Rozválíme dotenka a nakrájíme zhruba podle naší zvolené formy (půjde nějaký cm případně ještě dotáhnout, ale nemusí se vůbec skládat až ke kraji).

  3. Odlijeme přebytečný výpek pod masovou směsí, přilijeme mléko a rozmixované brambory nebo pár lžic škrobu, nastrouháme půlku Bláťáckého zlata a vaříme jen do hustoty pudingu, jako k buchtičkám.

  4. Formu vyložíme pečícím papírem a navrstvíme střídavě těsto, bešamel (v něm se těsto prakticky bude vařit), a masovou směs rozdělujeme štědře tak, aby nezbyla na poslední dvě vrstvy těsta a bešamelu, na které přijde druhá půlka sýra ke konci pečení. Zapékáme na 200 °C cca půl hodiny. Na posledních pět minut přidáme sýr a zvýšíme teplotu.

Poznámka od kuchařky

Masová směs je klasická Boloňská omáčka. Z těsta dělávám také nudle aglio olio.

Komentáře k receptu Lasagne z domácího těsta

  • casino casino

    Ivetca:
    I na TOP je pár rcp na rizoto s masem z konzervy:yes:
    Zkuste ale někomu nabídnout rcp na rizoto z tlačenky;-)
    Horší reakci (hubu jako pytel na zmije:-8 už můžete očekávat snad jen při zmínce o tlačence v trojobalu :-8

    Odpovědět

  • Ivetca Ivetca(autorka receptu)

    casino: právě se mi dovařila ta vaše špeková polévka, musím uznat, že je velice dobrá. :yes:
    Můj strýc (budiž mu země lehká) dělával něco podobného vašemu rizotu, dával tam ale na cibulku vepřovou konzervu. Jednou ochutnáš a propadneš:yes:<3

    Odpovědět

  • casino casino

    Ivetca:
    :-K
    Recepty?
    Já vám ani nevím...:-)
    Ale na podobnou otázku jsem dnes jedné známe, samozřejmě po předběžném varování, nadiktoval rcp na totok:
    https://www.toprecepty.cz/recept/45564-ryze-s-tlac... :yes:

    Odpovědět

  • Ivetca Ivetca(autorka receptu)

    casino: ona ještě neumí stát, jenom sát a sát. Teďka spinká babulka. Měla bych toho využít a zavčas uvařit, což... Co tam máte za recepty, Casino :-Q :-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Ivetca: :-K
    OT
    "... celý den řve dítě"
    No a nezkoušela ho na poledne postavit k lavici?:-8 ;-):-):-D

    Odpovědět

  • Ivetca Ivetca(autorka receptu)

    Simona Skolakova: těžko se to píše, když mi u prsu celý den řve dítě, redakce probíhá se zpožděním, děkuji za pochopení ;-)

    Odpovědět

  • Ivetca Ivetca(autorka receptu)

    yanull: aha, děkuji opravím, jinak dejme tomu, kolik ho tam kdo snese :-D

    Odpovědět

  • Ivetca Ivetca(autorka receptu)

    casino: zkoušela jsem řepkový i slunečnicový, ale těsto potom nebylo tak pružné. Nemám moc ráda klasický bešamel, to si raději udělám rovnou krupičnou kaši :-8:-8

    Odpovědět

  • casino casino

    "2 lžíce olivového oleje (jiný nebude tak dobře fungovat)"
    A proč jiný nebude tak dobře fungovat:-O

    "2-3 uvařené brambory nebo škrob do masitých jídel"
    Brambory do bešamelu? To je pro mě novum, ale proč ne :-K
    škrob do masitých jídel? wcg? :-O

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Doplňte prosím ještě gramáž mletého masa.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Suroviny jsou psané tak,že je to nepřehledné,škoda,myslím si ,že když už autor dá sem recept,že by si s ním měl pohrát a dát ho tak,aby zaujmul,ale toto né,myslím,že to přidělá akorát práci moderátorkám,škoda:-(Ivetko je to tvůj 3recept,u těch předchozích jsi to napsala dobře a nebo se mýlím a museli to upravit moderátorky???Pokud tak to je,tak sis nevzala poučení:-(Stačí nepřidělávat práci,pokud se mýlím,tak se omlouvám:-(:-(

    Odpovědět